Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Du kan tjäna många tusenlappar genom att köpa barnvagn begagnat - men se upp för de vanliga fällorna. Foto: iStock / Getty images

Barnvagnsexperterna: ”Här är den bästa begagnade vagnen”

Att köpa begagnat är bra för både miljön och plånboken. 

Men vilken barnvagn ska man satsa på? Och hur undviker man att köpa en vagn med dolda fel?

Här ger 3 barnvagnsexperter sina bästa råd för en lyckad affär – och tipsar om vilken vagn de själva skulle ha köpt begagnat idag.

Begagnatmarknaden när det kommer till baby- och barnprylar har exploderat de senaste åren. Numera finns förutom sajter som Tradera och Blocket även varumärkesspecifika Facebook-grupper och lokala köp- och sälj-grupper. Och visst känns det bra att kunna göra fynd av barnprylar som knappt hunnit användas.

När det kommer till barnvagnar finns några frågor som är extra viktiga att ställa till säljaren enligt de barnvagnsexperter vi pratat med.
Hur har vagnen förvarats? (inomhus är att föredra)
Är det något som är trasigt och bör bytas ut? (går det att få tag i reservdel)

När du hittat en vagn du är intresserad av är det dags att provköra:

– Kontrollera vagnen ordentligt innan du slår till: syna tygerna efter mögel, speciellt i skrymslena. Ställ frågor om hur den förvarats. Be säljaren att demonstrera vagnen. Då är det enkelt att se att allt fungerar som det ska – handtagets och sitsens lägen, fällning och så vidare – samtidigt som man lär sig det man behöver för att hantera vagnen, tipsar trebarnsmamman Josefine Tengqvist som driver kontot @barnvagnsgalen.

För begagnade barnvagnar gäller normalt inga garantier hos tillverkarna. Det bör därför speglas i priset du betalar för vagnen, menar barnvagnsbloggaren Anna Lavfors:

– Därför är det smart att välja en vagn som är lätt att hitta reservdelar till, och där man kan byta ut solblekta eller slitna textilier. Läs på för att se vad som skiljer mellan olika årsmodeller eller versioner av den vagn du vill ha.

Kolla igenom vagnen mycket noggrant och provkör, tipsar experterna. Foto: iStock / Getty images

Tänk på det här när du köper begagnad barnvagn

•Ska vagnen vara vändbar?

•Hur ska den användas? Åker jag buss, tåg, flyg? Ska vi vara på stranden eller i stan?

•Hur mycket väger och hur långt är barnet?

•Vilken budget har jag?

Hur har vagnen du tänkt köpa förvarats? 

Är det lätt att hitta reservdelar?

Provkör och syna alltid vagnen innan du slår till.

Bästa begagnade barnvagnen – enligt experterna:

Jennie Jansson: Emmaljunga Mondial Deluxe

”En underbar vagn som tar sig fram överallt. Liggdelen är rymlig och lång och sittdelen är vändbar. Den har tre sittlägen ner till fullt liggläge. Dock blir den något stor hopfälld, särskilt med liggdelen, men den ryms i kombibilar utan problem. Fjädringen är magisk och körkänslan är riktigt bra. Trots sina fyra fasta hjul är den inte tung att svänga med. Min absoluta favoritvagn, så det är otroligt tråkigt att den utgått ur produktion. En annan begagnatfavorit med bra gung är Britax Go Big”.

Fakta: Emmaljunga Mondial Deluxe

Bredd: 58 cm.

Vikt: 17,3 kg med sittdel.

Vändbar: Ja.

Övrigt: Kunde köpas med sex olika chassin (med olika typer av hjul). 

Cirkapris:

Anna Lavfors: Britax Smile 2

”Smile 2 är en kvalitetsvagn av en väletablerad barnvagnstillverkare. Har man en liten budget får man mycket mer funktion och kvalitet i en begagnad Britax Smile 2 än om man köper en ny vagn för samma pris. Vagnen har dessutom sålts i väldigt stor volym, vilket gör det relativt lätt att hitta en i fint skick”.

Fakta: Britax Smile 2

Bredd: 57 cm.

Vikt: Chassi plus sittdel 13 kg.

Vändbar: Ja.

Övrigt: Föregångaren till Britax Smile 3. Något kortare ryggstöd (42 cm) än på Smile 3. Extra lång suflett med ventilationsfönster. 

Cirkapris:

Josefine Tengqvist: Brio Happy

”En favorit som endast finns att köpa begagnat då den har utgått är Brio Happy. Den har fyra fasta hjul och helt magiskt ”gung”. Det är ingen vagn för den som tar bilen överallt, däremot är den perfekt för de som bor på landet, rör sig i skog och mark eller helt enkelt vill ha en ”pansarvagn”!”

Fakta: Brio Happy

Bredd: 60 cm.

Vikt: Chassi plus sittdel från 14 kg.

Vändbar: Ja.

Övrigt: Ingen mindre än prinsessan Estelle åkte Brio Happy som bebis! Såldes med antingen knäledshandtag eller teleskophandtag och punkteringsfria hjul eller lufthjul. Går att fälla med liggdelen på. 

Cirkapris:

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Barnvagnen du ska köpa till första barnet

FAKTA: BARNVAGNSEXPERTERNA

Anna Lavfors

Ålder: 35.

Barn: Fyra i åldrarna i åldrarna 4 till 12 år.

Bästa barnvagnsminne: När jag köpte min första Bugaboo Donkey sommaren 2011, eftersom det blev vagnen som på riktigt väckte mitt barnvagnsintresse och som fick mig att börja blogga om barnvagnar. Tack vare bloggen har jag nu fått testa mer än 200 barnvagnar!

Följ: ombarnvagnar.com och Barnvagnar!-gruppen på Facebook

 

Jennie Jansson

Ålder: 39.

Barn: Tvillingdöttrarna Emma och Sara och lillasyster Signe.

Bästa barnvagnsminne: När vi blev gravida första gången hade jag köpt en Emmaljunga retrovagn som var en kopia av den vagn jag låg i som barn. På första ultraljudet fick vi dock en överraskning, vi väntade tvillingar! Vagnen som jag ville ha, Emmaljunga twin citycross, hade dock utgått. Tillslut fick jag napp i en butik och vi gjorde en heldagsutflykt och hämtade hem den! Och som den vagnen var rätt, den användes i princip dagligen i 3,5 år!

Följ: @barnvagnspedagogen på Instagram

 

Josefine Tengqvist

Ålder: 35.

Barn: Jack, Julian och Jolie.

Bästa barnvagnsminne: Första promenaden med sitt egna barn är något alldeles speciellt. Vår promenad gick till BVC och jag kommer ihåg exakt hur jäkla stolt jag var. Där i vagnen låg MIN son. Ett minne för livet!

Följ på: @barnvagnsgalen på Instagram och barnvagnsgalen.com.