Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trots att rekommendationen för barn upp till 4-5 år är att sitta bakåtvänt sitter drygt 70 procent av alla fyraåringar framåtvänt, enligt en undersökning Folksam tidigare låtit göra.Trots att rekommendationen för barn upp till 4-5 år är att sitta bakåtvänt sitter drygt 70 procent av alla fyraåringar framåtvänt, enligt en undersökning Folksam tidigare låtit göra.Trots att rekommendationen för barn upp till 4-5 år är att sitta bakåtvänt sitter drygt 70 procent av alla fyraåringar framåtvänt, enligt en undersökning Folksam tidigare låtit göra.
1 AV 2
Tänk på det här innan du gör ditt val
2 AV 2
Trots att rekommendationen för barn upp till 4-5 år är att sitta bakåtvänt sitter drygt 70 procent av alla fyraåringar framåtvänt, enligt en undersökning Folksam tidigare låtit göra.
Foto: Trendsetter Images / Shutterstock

Bäst i test 2023: Här är årets säkraste bilbarnstolar

Sitter ditt barn säkert i bilen?

I Folksams stora bilbarnstolstest 2023 har tolv nya modeller satts på prov – och två vinnare har korats. 

En bra bilbarnstol är väl investerade pengar och fram till att ditt barn är 4-5 år visar forskning att det allra bästa är en bakåtvänd modell. Men hur gör man bästa valet? I Folksams årliga test har 12 nya modeller satts på prov.

Bilbarnstolarna som ingick i testet

Axkid One 2

BeSafe Stretch

Axkid Minikid 3

Avionaut Sky 2.0

Klippan Opti 129 Freestyle

Joie i-Prodigi

Beemoo Reverse I-Size

Besafe Izi Twist I-Size

Britax Römer Swingfix M I-Size

Bugaboo Owl by Nuna

Joie i-Spin Safe

Maxi-Cosi Emerald

Samtliga stolar är framtagna för att passa från 9 månader och upp till 4-5 år. Stolarna bedömdes utifrån förmågan att låta barnet sitta bakåtvänt upp till 4-5-årsåldern eller längre, säkerhetsegenskaper och hur lätta de var att använda på ett säkert sätt.

Bästa bilbarnstolarna 2023

Bäst i test blev bältesstolen BeSafe Stretch och isofix-stolen Axkid One 2.

BeSafe Stretch och Axkid One 2 är de bästa bilbarnstolarna 2023, enligt Folksam.BeSafe Stretch och Axkid One 2 är de bästa bilbarnstolarna 2023, enligt Folksam.BeSafe Stretch och Axkid One 2 är de bästa bilbarnstolarna 2023, enligt Folksam.
BeSafe Stretch och Axkid One 2 är de bästa bilbarnstolarna 2023, enligt Folksam.

Båda stolarna beskrivs som mycket rymliga med justerbart benutrymme och hög rygg. Axkid One 2 har en isofix-bas, vilket gör den lätt att montera. Här lyfts även stolens låga vikt som ett plus. BeSafe Stretch spänns i stället med underförankringsband och tar en högre maxvikt på 36 kilo, jämfört med Axkid-stolens 23 kilo.

Bra val och sämre val

Även bältesstolarna Axkid Minikid 3 Avionaut Sky 2.0 och Klippan Opti 129 Freestyle lyftes som bra val.

Bilbarnstolarna som är bäst i test 2023.Bilbarnstolarna som är bäst i test 2023.Bilbarnstolarna som är bäst i test 2023.
Bilbarnstolarna som är bäst i test 2023. Foto: Folksam

Sämst betyg fick Bugaboo Owl by Nuna, en isofix-stol med förhållandevis hög prislapp. I likhet med fem andra modeller fick den en tvåa, men ansågs ha ”förbättringspotential på samtliga bedömningspunkter. Ryggstödet är lågt och eftersom den går att ha framåtvänd medförs en risk för felanvändning”, enligt testkritikerna.

Vändbara stolar fick lägre betyg

En förutsättning för att kunna utses till ett bra val i Folksams test var att stolen inte skulle kunna användas framåtvänd. Detta eftersom risken att små barn skadas är fem gånger så stor jämfört med i en bakåtvänd stol, där belastningen på huvud, nacke och ryggrad blir lägre vid en eventuell krock.

– Eftersom det kontinuerligt tillkommer nya föräldragrupper behöver vi ständigt påminna om den höga skyddseffekten (90-95 procent) som en bakåtvänd bilbarnstol ger för de yngsta barnen i bil. Bakåtvänt åkande upp till 4-5 år eller längre är tveklöst det säkraste sättet att transportera barn i bil, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam i ett pressmeddelande.