Barnmorskan Åsa Hermansson har gjort en studie om nappar för nyfödda.

Barnmorskan om nappråden: ”Vi har varit för stränga”

Napp kan vara räddningen under spädbarnstiden.

Men är det okej att ge en nyfödd napp – och vågar man packa ner nappar i sin BB-väska?

Barnmorskan Åsa Hermansson hittade gömda nappar på BB och bestämde sig därför för att göra en studie. Nu menar hon att råden varit för stränga.

Thérèse Bilby

Napp till nyfödd redan på BB – är det okej? Många nyblivna föräldrar får fortfarande höra från personalen på BB att de inte ska låta bebisen suga på napp, eftersom barnet kan bli ”tuttförvirrad” och inte förstå hur hen ska suga på bröstet. Detta trots att Socialstyrelsen, WHO och barnläkare gett grönt ljus. Åsa Hermansson, som jobbar på förlossningen och BB vid Linköpings universitetssjukhus, hittade ofta gömda nappar i sängarna och började fundera på signalerna som hon och de andra barnmorskorna skickade ut till nyblivna förändrar. Var de för stränga?

– Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller nappanvändning, vi har ju den kulturen. Så då talar föräldrarna inte om att de använder napp, för de vill inte göra barnmorskan irriterad, berättar hon.

Åsa Hermansson jobbar på förlossningen och BB vid Linköpings universitetssjukhus. Hon menar att det är okej för nyfödda att suga på napp – så länge föräldrarna förstår hur amningen fungerar. Foto: Privat

Då kan man ge nappen redan på BB

Men går det verkligen att säga att det är nappen som leder till minskad amning? Åsa Hermansson bestämde sig för att studera om det stämde. Hon studerade 239 förstföderskor, som ville amma, och deras barn. 209 mammor fullföljde studien. Hälften fick ge sitt nyfödda barn napp under de två första veckorna efter födseln, och en kontrollgrupp erbjöd inte sina bebisar napp alls under samma tid. Syftet var att se hur många som ammade efter sex månader.

Resultatet? Nyfödda som får napp direkt ammas i lika hög utsträckning vid sex månaders ålder som barn som börjar med napp senare. 

– Det stora när det gäller amning är ju mammans intention, hur hon vill göra. Nappen är bara en liten detalj i det hela, förklarar Åsa Hermansson.

– Till och med inom neonatalvården i dag så får prematurt födda träna att suga på napp för att de ska lära sig att amma. 

Nyfödda som får napp direkt ammas i lika hög utsträckning vid sex månaders ålder som barn som börjar med napp senare. Det visar Åsa Hermanssons studie. Foto: Shutterstock

Så här ska du nybliven mamma tänka

Enligt Hermansson stör nappen inte amningen om den används rätt. Men den nyblivna mamman som vill amma måste förstå att barnet måste suga ofta på bröstet de första dagarna för att mjölkproduktionen ska komma i gång.

Hur tycker du man ska tänka som nybliven mamma som vill amma?
– Man kan testa sig fram. Barnet lär sig snabbt skillnaden mellan napp och bröst. Så när man ska duscha, när den andra föräldern ska avlasta, om man sitter i bilen eller ska gå någonstans, då är det självklart att man kan ge sitt barn napp.

Om man vill flaskmata – hur ska man tänka kring nappen då?
– När det gäller flaskmatning kan det vara bra att försöka introducera napp så snart som möjligt. Gärna ha med färdigkokta nappar till förlossningen. Både med tanke på att många nyfödda har ett sugbehov men också med tanke med att napp kan ha en skyddande effekt mot plötslig spädbarnsdöd. Barnet kan försöka suga på napp när hen somnar. Efter ett tag tappar de nappen, men det gör inget, så man behöver inte stressa som förälder och försöka ”få dit den igen”. Nyfödda kan suga på föräldrarnas fingrar för att tillfredsställa sugbehovet, men det kan vara skönt att kunna avlasta fingrarna lite.

Åsa Hermansson poängterar att amning också skyddar bra mot plötsligt spädbarnsdöd.
– Så mammor som ammar ska inte stressa med att använda napp på grund av det.

Visst har vissa barn mycket mer sugbehov än andra?
– Oh ja, det är jätteolika. När jag gjorde studien såg jag i gruppen som skulle försöka använda napp, där totalvägrade många barn, de ville inte ha. Och tvärtom. Föräldrar som skulle försöka undvika napp, de fick gå och köpa en napp efter ett par dagar för de stod inte ut. 

Sugbehovet hos små bebisar är väldigt olika, menar Åsa Hermansson. Foto: Getty Images/iStockphoto

Alla barn är olika – viktigt att prata om det

Viktigast är dialogen mellan mamman och barnmorskorna förklarar Åsa Hermansson. Hon menar att det också blir roligast när man resonerar tillsammans och inte är en överförmyndare som sitter inne med alla svar.  

– Barn är olika. Det kan ju vara ett barn som är väldigt trött och bara suger några enstaka gånger per dag, då vill man ju gärna att de få gångerna ska barnet få komma till bröstet. Men sedan har man barnen som suger jättemycket, för de mammorna är ju nappen räddningen, för annars står de inte ut.

Så rådet är att det är okej att använda napp även första tiden?
– Ja, det är ju det faktiskt. Så nu måste vissa barnmorskor tänka om lite, vi har blivit så itutade i det här. För som sagt det finns ingen riktig evidens för att vara så sträng.

Napp till nyfödd – så ska du tänka

Amning: Om man tänker amma är det viktigt att det nyfödda barnet får suga ofta de första dagarna, för att mjölkproduktionen ska komma i gång. Om mamman har problem med amningen är det klokt att vänta med napp.

Tröst: Alla barn föds med en sugreflex. Den är nödvändig för att barnet ska få i sig mat, men att suga fungerar också som tröst. 

Studien om nappar och amning

Resultatet från Åsa Hermanssons studie ”The effects of early pacifier use on breastfeeding: A randomised controlled trial” publicerades i den vetenskapliga tidskriften Women birth 2020.

Gravid? Grattis! Signa upp dig på mamas gravidnyhetsbrev här 

LÄS MER: Så många har upplevt övergrepp under födandet – ny studie
LÄS MER: Flaskmatning - bästa tipsen och råden