Barnläkarföreningen: Förskolan bör vara helt skärmfri
Ska barn på svenska förskolor ha skärmar?
Enligt Skolverkets plan för digitalisering ska små barn få tillgång till digitala verktyg så tidigt som möjligt, men nu rivs förslaget upp.
– Det är rent feltänk, säger utbildningsminister Lotta Edholm till Dagens Nyheter.
I november förra året tog utbildningsminister Lotta Edholm emot Skolverkets nya plan för digitalisering av den svenska förskolan och skolan som bygger på att alla barn ska utveckla digital kompetens. Men hon var skeptisk till förslaget, berättar hon för Dagens Nyheter.
Lotta Edholm visste sedan tidigare att svenska barnläkare och hjärnforskare var skeptiska till att små barn tittar på skärmar.
I linje med WHO:s rekommendation
År 2019 gick Världshälsoorganisationen WHO ut med en rekommendation om att barn mellan två och fem år ska använda skärmar max en timme om dagen. Rekommendationen plockades bland annat upp av norska Folkehelseinstitutet. Svenska Folkhälsomyndigheter valde däremot att inte sprida rekommendationen i Sverige.
– Vi fokuserar på att begränsa stillasittandet. Oavsett varför man sitter, sa Marita Forsberg vid Folkhälsomyndigheten till Sveriges Radio sommaren 2022.
Enligt WHO ska skärmtid i tidig ålder påverka barns vokabulär, kommunikationsförmågan och ögonkontakt.
Barnläkarföreningen: Vill göra förskolor helt skärmfria
Ulrika Ådén, som är professor och ordförande i Sveriges barnläkarförening, har varit med och tagit fram remissvaret till Skolverkets förslag. Enligt barnläkarföreningens rekommendationer bör små barn upp till två års ålder inte använda skärmar alls.
– Men då bör man rigga för att inte ha dem alls i förskolan eftersom man kan vara säkra på att de finns i hemmet, säger hon till Dagens Nyheter.
Skärmar riskerar att konkurrera ut manuell lek
En anledning till att barnläkarföreningen är kritiska till skärmar på förskolan är att digitala leksaker ger snabb belöning, vilket riskerar att konkurrera ut manuell lek, som i sin tur kan påverka hjärnan negativt.
Nu river utbildningsminister Lotta Edholm upp Skolverkets strategi.
– Man tror att digitaliseringen drivs av att så små barn som möjligt får tillgång till digitala verktyg. Men jag tror inte ett ögonblick på det, säger Lotta Edholm till Dagens Nyheter.
Nu ska över 60 remisssvar från bland andra hjärnforskare vid Karolinska Institutet och Svenska barnläkarföreningen sammanställas, och sedan ska en ny digital strategi för både skola och förskola utformas.
LÄS ÄVEN: Tiktoks nya drag – inför tidsbegränsning för unga
LÄS ÄVEN: Professorns råd: Det viktigaste ni som föräldrar kan göra för ert barn