Foto: Aynur_sib

Vinterkräksjukan – smitta, symptom och inkubationstid

Vinterkräksjukan smittar lätt och börjar ofta med symtom som kräkningar och diarré. Och snabbt går det, då inkubationstiden är kort. Här ger vi dig våra bästa tips för att undvika att bli smittad av vinterkräksjuka.

Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarré och magsmärtor. Man kan också ha feber, ont i huvudet och muskelvärk. Den går över av sig själv efter ett par dagar.

Det är viktigt att dricka mycket när man har vinterkräksjuka.

Vinterkräksjuka – då är risken störst

Sjukdomen har sin topp mellan november och april, med en extra topp i januari till och med mars. Du blir smittad via bajs eller kräkningar (inte genom vanliga hostningar). En droppe bajs eller kräk kan innehålla miljontals virus.

Men visst finns det sätt att skydda sig – åtminstone delvis.

Illamående, kräkningar, diarréer, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga symptom på vinterkräksjuka. Foto: Izabela Habur

Så smittar vinterkräksjukan

Via direktkontakt med en sjuk person eller via indirekt kontakt genom droppar i luften.

Via mat eller dricka som varit i kontakt med en sjuk person.

Via vissa grönsaker som sköljts i förorenat vatten.

Via vissa skaldjur.

Så lång är inkubationstiden

Inkubationstiden, alltså tiden det tar för sjukdomen att bryta ut från det att man kommit i kontakt med smittan, är 12-48 timmar. Ofta kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning.

Vanliga symtom som smittad

Vanliga symtom vid vinterkräksjukan är:

Smärtor i magen.

Illamående.

Kräkningar och diarréer.

Feber.

Huvudvärk och muskelvärk.

Hur länge smittar vinterkräksjuka?

Symtomen varar oftast 24 till 60 timmar, men man är smittsam ytterligare någon dag efter det. En regel är att man ska vara helt symtomfri i minst två dygn innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

Så undviker du kräksjuka – 9 tips

1. Boosta ditt immunförsvar i god tid

Fyll på med D-vitamin och antioxidanter från ekologiska grönsaker och bär. Prioritera dina sömnvanor och sov minst sex till åtta timmar per natt, och allra helst mellan 23 och 06. Kroppens starkaste antioxidant, melatonin, bildas i kroppen när det är mörkt, och då främst under sömntimmarna.

2. Tvätta händerna noga och ofta

Efter toalettbesök, innan maten, när du kommer innanför dörren hemma, så ofta du kan utan att tappa huden på händerna. Se till att det finns flytande tvål och pappershanddukar på förskolan, i stället för vanlig tvål och frottéhand­dukar. Använd gärna en ekologisk handtvål som behåller din skyddande hinna på huden. Torka händerna på en egen handduk, det är bättre än att hela familjen har samma handduk till händerna.

3. Använd handsprit

Oavsett vad en läkare som din kiropraktors hårfrisörska känner säger, så skadar det åtminstone inte. Det finns läkare som hävdar att de såg en allmän minskning av sjukdomar det året som alla spritade sönder sig i skräck för svininfluensan. Sprita!

Tvätta händerna ofta - använd gärna flytande tvål och pappershanddukar. Foto: Imgorthand

4. Motion och frisk luft är viktigt

Motion är viktigt för vårt allmänna hälsotillstånd och därmed också för vårt immunförsvar. Se till att motionera och vara ute varje dag, att träna ett par gånger i veckan samt att ha gott om tid för återhämtning och vila däremellan.

5. Stressa inte tillbaka till förskola och jobb

Lämna inte barnen på förskolan om de precis har slutat kräkas. Hur många gånger har man inte muttrat över 48-timmars regeln och att folk borde börja följa den. Sov mycket, ta det lugnt, undvik att smitta andra och var noga med att få i dig soppor med näring och energi, så att ditt barn och du snabbare kommer på benen igen. Även syskon till ett kräksjukt barn stannar hemma. Barnet kan bära på smittan även utan symtom.

5. Gå inte till vårdcentralen eller akutmottagningen

Du riskerar att smitta andra människor och sprida smittan även till vårdpersonalen. Kontakta sjukvårdsupplysningen per telefon i första hand.

Foto: marcobir

6. Servera inte plockmat hemma

Undvik bufféer. Undvik provsmakningsjippon i matbutiken. Säg till barnen att inte äta av trolldegen på dagis eller slicka på hissknappar. Om du spar maten hemma: ställ in den i kylen direkt efter tillagningen.

7. Tvätta alla sängkläder

Försök att hålla riktigt rent hemma, särskilt i badrummet och köket. Vid svåra utbrott av kräksjuka sägs det hjälpa att sprita kranar, handtag och leksaker på förskolan, kanske även hemma.

8. Berätta att ni har varit sjuka

Då får de själva avgöra om de vill ta risken. (Barn har annars en tendens att berätta om att de ”kräktes jättemycket i måndags” och det kan bli ganska pinsamt om ni inte redan berättat).

9. Koka allt dricksvatten 

Eftersom vinterkräksjukan ofta uppstår i kallt vatten eller kall mat. Drick vattnet ljummet eller åt det varma hållet, ej kallt.

Vinterkräksjuka som gravid

Det är ingen fara att få vinterkräksjukan om du är gravid. Se bara till att få i dig tillräckligt med vätska och följ samma råd för dem som inte är gravida.

Foto: gilaxia

Immun mot vinterkräksjukan

Ja, det går faktiskt att vara immun. Och då är det medfött. Du kan även få en kortare immunitet direkt efter en kräksjuka men kan insjunkna igen senare.

En del människor är immuna mot Caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan. För två år sedan upptäcktes dock en muterad virusversion, som smittar även immuna.

Aktuellt just nu