Vattkoppor: Symptom, vaccin – och det händer om du får det som gravid

Har ditt barn fått vattkoppor? mama har samlat fakta kring inkubationstid, mammornas bästa tips för lindring, samt svar på vad som händer om du får det som gravid eller vill vaccinera dig.
mamaredaktionen

Även om vi vet att barnen sannolikt får vattkoppor någon gång, är det nog en av de sjukdomar vi bävar mest inför – trots att en släng av vattkoppor i ung ålder inte är någon större fara.

På ålderns höst kan sjukdomen däremot vara otäck, så försök se det positiva i de små röda blåsorna. Här får du alla tips du behöver för att stötta ditt barn genom sjukdomen.

Vattkoppor – en aggressiv smitta

Vattkoppor klassas i Sverige som en barnsjukdom och orsakas av DNA-viruset ”varicella zoster” som är mycket smittsamt och stegrar i sin symptom.

Sjukdomen börjar ofta med feber, huvudvärk och trötthet för att sedan övergå i röda vattenfyllda blåsor som kliar. Viruset är luftburet vilket gör det svårt att värja sig från. Dessutom smittar det redan innan kopporna syns, vilket gör att vattkoppor bland de flesta föräldrar ses som en tidsfråga.

Ett barn som fått vattkoppor är mest smittsamt ett par dagar innan utslagen syns till cirka sex dagar efter. Det kan dock smitta fram till att alla vattkoppor har torkat in och blivit sårskorpor och först då får barnet återvända till förskolan eller skolan. En person som har haft vattkoppor kan inte smitta andra, även om dess barn eller syskon har det.

Vattkoppor kliar och det är inte ovanligt att barnet får feber.

Inkubationstid för vattkoppor

Inkubationstiden för vattkoppor brukar vara mellan 14 och 16 dagar, men det kan ta upp till 26 dagar innan man insjuknar.

Inga läkemedel används

Kruxet med just vattkoppor är att det inte finns några läkemedel. Man får helt enkelt vänta ut symptomen och lita på det receptfria utbudet som apoteken tillhandahåller. Men, det finns hjälpmedel som kan lindra klåda och värk.

Barn och vuxna påverkas olika

Vattkoppor kan vara en riktigt jobbig sjukdom: Det kliar, barnet kan få feber och huvudvärk. Samtidigt är det en once in a lifetime-pina som är värd att härda ut för barn i tidig ålder. Man blir nämligen immun mot sjukdomen för resten livet. Sjukdomens symptom förvärras dessutom ju äldre man blir, enligt 1177 Vårdguiden.

Man kan dock ha sjukdomen utan att märka det. mamas webbredaktör Lisa vet att hon aldrig legat sjuk i vattkoppor:

– När min bästis fick det ett sommarlov i lågstadiet fick jag stå utanför fönstret och vinka för att inte bli smittad. Efter det vet jag att jag inte varit sjuk.

När Lisa väntade sitt andra barn bestämde hon sig för att kolla om hon haft vattkoppor, eftersom det kan finnas risker med att få det som gravid.

– Provet visade att jag haft det, så jag måste helt enkelt ha varit sjuk som barn, utan att få symptom.

Vattkoppor som gravid – Frida berättar

En person som däremot drabbades under sin andra graviditet är Frida Törsell, 38, mamma till Linnea, snart 8, Annie, snart 6, och Elmer, 2,5.

– Jag hade precis gått in i vecka 36 och hade via provtagning fått reda på att jag inte haft vattkoppor. Det blev aktuellt med prov efter att min dotter Linnea blivit exponerad hos dagmamman. Eftersom min egen mamma inte fanns kvar i livet var det ingen som med säkerhet hade koll på om jag haft det, säger Frida.

När dottern väl hade blivit sjuk visste Frida att hon skulle bli smittad, så sjukvården hade gett henne tydliga instruktioner om hur hon skulle agera när hon blev drabbad.

– Det var nog sjukvårdens bemötande som gjorde att jag förstod att det kunde vara rätt riskfyllt om förlossningen skulle sätta igång. Jag hade recept som låg och väntade och jag fick ringa sjukhuset så att de kunde förbereda inför en eventuell isolering om bebisen skulle komma när jag var sjuk.

Med facit i hand var det de två inkubationsveckorna som var jobbigast för Frida, att bara gå och vänta på att bli sjuk.

– På ett sätt var det en lättnad när första blåsorna kom eftersom jag visste vad jag skulle göra och fick bra medicin. Läkarna ville att det skulle få bryta ut så att både jag och bebisen bildade antikroppar, bebisen får nämligen vattkoppor i magen.

Både Frida och bebisen i magen drabbades av vattkoppor.

– De två första dagarna var vidriga. Det började med blåsor på bröstet som spred sig och efter cirka sex timmar kom influensasymptom med feber och ont i kroppen. Jag mådde så pass dåligt att jag knappt orkade oroa mig för att bebisen skulle komma.

Redan efter två dagar mådde Frida, tack vare bra mediciner, bättre och ytterligare ett par dagar senare var hon helt återställd.

– Sedan dröjde det tre veckor innan Annie kom; tre dagar tidigt, snabb som en vessla och frisk som en nötkärna!

Vaccin mot vattkoppor

Det går att vaccinera sina barn mot vattkoppor, och vuxna eller barn inom vissa medicinska riskgrupper uppmanas att ta sprutan. Det utreds även om vaccin mot vattkoppor ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Vaccin mot vattkoppor kan ges från 9 månaders ålder. Det rekommenderas att man tar två doser, även om de flesta barn klarar sig med en. Det kan hända att man reagerar med sjukdomsliknande symptom cirka en vecka efter sprutan.

Priset för vaccin mot vattkoppor ligger på runt 700 kronor för två doser. Vaccineringen utförs på vanliga vaccinationscentraler.

Vaccin mot vattkoppor – något för dina barn?

Lindra symptomen – mama tipsar

I vår Facebookgrupp mamapower (gå med du också!) hjälper mammor varandra med alla möjliga undringar. När en mamma efterlyste tips på lindring vid vattkoppor trillade massor av svar in. Här är några av dem:

”Svala duschar är skönt.”

”Min mamma dränkte in oss i potatismjöl och det lindrade och torkade ut kopporna. Vi fick stå i badkaret och hon pudrade över hela oss.”

”När det var som värst så la vi blöta handdukar på barnet för att kyla.”

"När mina stora barn fick vattkoppor ville de ha tunna kläder på sig hela tiden, de tyckte att det kliade mindre då."

”Kortklippta naglar!”

”Potatismjöl eller påsar med vanligt mjöl som fått ligga i frysen.”

Vattkoppor hos barn – vad kan ge lindring?