Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så varmt blir det i bilen på sommaren – kan vara livsfarligt för barn

Hur varmt blir det i en stillastående bil på sommaren? För varmt för ett barn. Experterna är överens: Lämna aldrig att barn ensamt i bilen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

En stillastående bil blir snabbt bastuvarm på sommaren och är ingen lämplig plats för ett barn. Ändå har det rapporterats om barn som har lämnats kvar – och i värsta fall dött av värmeslag – i bilen.

– Exakt hur varmt det blir i en bil beror på flera saker, till exempel luftfuktighet, färg och modell på bilen, men det kan lätt bli över 60 grader en vanlig sommardag – eller ännu varmare, säger Milos Kosijer, ­tekniker på Motormännens riksförbund.

En temperaturtabell som figurerar på nätet (se ovan) visar att det kan bli upp till 85 grader i en stillastående bil när det är 22 grader ute och sol. Tabellen finns på många sidor som vänder sig till hundägare, som en varning om att inte lämna hunden i bilen, men det saknas uppgift om vem eller vilka som ligger bakom mätningarna.

Enligt Milos Kosijer på Motormännen finns det ingen anledning att ifrågasätta temperaturerna i tabellen:

– Det är helt rimliga siffror, säger han. I en bil som står stilla blir det dessutom snabbt dålig luft. Man ska aldrig lämna ett litet barn ensamt i bilen. Varken på sommaren eller någon annan gång.

Pia Malmquist, överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm, håller med.

– Man ska aldrig, med betoning på aldrig, lämna ett barn ensamt i bilen. Ändå ser vi varje år exempel på att barn har blivit lämnade eller bortglömda i bilar, säger hon.

Vad kan hända om ett barn blir för varmt?

– Det kan drabbas av värmeslag, vilket innebär att värmeregleringen sätts ur spel, och i värsta fall kan det leda till att barnet dör.

Hur lång tid tar det för värmeregleringen att sättas ur spel?

– Det går inte att säga exakt. Det går olika fort hos olika individer beroende på omgivningsfaktorer och individuell känslighet. Det viktiga är att aldrig lämna barn ensamma i bilar. Både värme och kyla kan skada, säger hon.

Skiljer sig barns värmereglering från vuxnas?

– Barn har generellt mindre marginaler än vuxna och det kan därför gå fortare för ett barn att bli allvarligt påverkat. Det är bra att tänka på det när man är utomlands i varmare länder också.

Om man ser ett litet barn som sitter ensamt i en bil bör man ringa till polisen. Det är inte ett brott i sig att lämna sitt barn i bilen. Men om någonting händer med barnet kan det bli en fråga om brott, eftersom man som förälder är skyldig att se till att ens barn får tillsyn och omsorg.

Håll koll på värmen i vagnen

Även i barnvagnen kan det bli rejält varmt. En del experter varnar till exempel för vanan att hänga en filt över vagnen som skydd mot solen. Det kan leda till att temperaturen i vagnen stiger och att luften blir sämre.

Pia Malmquist tror att en uppmärksam förälder med hjälp av sunt förnuft kan avgöra hur varmt som är för varmt.

– Barnet ska skyddas mot solens strålar, men det ska för den sakens skull inte vara inpackat. Barn ska i regel vara pigga och rörliga. Om man tycker att ett barn beter sig annorlunda en sommardag kanske det är påverkat av värmen, säger hon.