Vår dotter har sveda i underlivet

Det svider i snippan och dottern vaknar på natten. Vad kan det vara? Barnläkare Mats Aili svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vår dotter har sveda i underlivet

Vi har en flicka på 4 år som under cirka två års tid har haft besvär med sveda och stickningar i underlivet med jämna mellanrum. Besvären kommer oftast nattetid när hon har sovit en stund. Hon brukar vilja gå upp och kissa när detta händer, men har inte sveda då hon kissar.

Vi smörjer med en bedövande salva som lindrar lite, efter en timme brukar det ge med sig. Nu senast hade hon även klagat lite över magsmärtor några dagar före svedan uppkom, vi började misstänka att det kunde vara en urinvägsinfektion. Men när vi var hos vår husläkare visade det inte på några bakterier.

Vad kan svedan och stickningarna bero på?

Pernilla och Joakim

"Det låter som vulvovaginit"

Det låter som att er flicka har inflammation i underlivet, så kallad vulvovaginit. Detta är vanligt och oftast ofarligt. Man ska

dock söka läkarhjälp för det, och givetvis utesluta urinvägsinfektion genom att göra urinprov, och genom en enkel undersökning se så att det inte är rodnad och flytningar.

Rodnad och flytningar kan tyda på en bakterierinfektion (en vanlig orsak är halsbakterier, streptokocker, som barnet samtidigt kanske har i svalget), eller en svampinfektion.

En annan möjlighet är ett främmande föremål som kan ha kommit in i slidan. Ytterligare en möjlighet är springmaskinfektion, då ofta med nattlig klåda.

Ofta finner man dock ingen specifik orsak, och då gäller bara att hålla rent, torrt och luftigt så brukar det lugna sig. Man ska inte använda bakteriedödande tvålar eller andra kemikalier, utan bara vatten och möjligen en mild barntvål, på huden. På slemhinnorna bara vatten.

Mats Aili, barnläkare

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!