Vad händer bakom skärmen? Så håller du koll på barnens surfande

Det är lätt att fokusera på hur mycket eller lite skärmtid som är okej – men lika viktigt är det att vi engagerar oss i vad som faktiskt sker bakom barnens skärmar. Sociala medier-experten Petra Jankov tipsar om hur du säkrar kidsens surfande.

I efterspelet av terrordådet i Stockholm den 7 april kom larmet från Bris. På nätet figurerade obehagliga och detaljerade bilder av offren och extra alarmerande var hur de spreds i rasande fart bland barn och unga. Från Bris sida uppmuntrade man till en öppen dialog, men också till att börja reflektera över vad barn tar del av på nätet.

Sociala medier är en del av barns verklighet och som förälder är det nödvändigt att ligga steget före. Det menar Petra Jankov, som tillsammans med Johanna Stenius har skrivit boken ”På skärmen”, en handbok om sociala medier som riktar sig direkt till barn. Syftet är att lära barn om hur man som nybörjare får en trygg start på nätet, men också hur man får ut det bästa av sociala medier.

Petra Jankov (t v) är mamma till Nike, 9, och Bob, 6, och Johanna Stenius (t h) har Matilda, 9, och Pontus, 5.

– För oss var det naturligt att utgå från oss själva som föräldrar till uppkopplade barn. Både jag och Johanna har barn i åldern då man får sin första mobil. Till en början används mobilen till spel, men ganska snabbt börjar barnen intressera sig för det sociala livet på nätet. Ofta inspireras man av sina klasskompisar och börjar genast upptäcka och dela appar, säger Petra Jankov.

"Livet på nätet är lika verkligt som det i skolan"

De flesta föräldrar har hyfsad koll på nätet och dess sociala kanaler, men dagens snabba utveckling kräver att man som förälder ständigt håller sig uppdaterad och att man tidigt lär sina barn mer om hur man ska agera på nätet.

– Vår grundtanke är att det som händer på skärmen inte skiljer sig från det som händer i verkliga livet. På samma sätt som man pratar med barnen om hur de har haft det i skolan bör vi börja fråga om deras upplevelser bakom skärmen: ”Hur har du haft det på nätet i dag?”. Det finns ett stort engagemang hos dagens föräldrar när det kommer till att sätta sig in i barnens liv och intressen, som att skjutsa till träningar och aktiviteter. Däremot lämnas barnen ofta ensamma när vi kommer hem och alla försvinner in i sitt. Det är naturligt att som förälder vilja ta en paus ibland, men det är också viktigt att inse att livet som utspelar sig på nätet är minst lika verkligt som det i skolan eller på träningen, säger Petra.

En utmaning är att barn kan ha svårt att förstå att det finns en mottagare, en riktig person på andra sidan skärmen, menar Petra. Som föräldrar kan vi behöva förklara att det inte är någon skillnad mellan att skriva något till en person på nätet eller att säga det till honom eller henne i verkliga livet.

– Tidigt lär vi våra barn att vara snälla mot varandra, att inte slåss, vifta med pinnar eller kasta saker. Det är ett socialt spel som sedan flyttar in på nätet. Egentligen gäller inte andra regler på nätet, men formen ändras och det behöver vi hjälpa våra barn att förstå.

MISSA INTE MAMAS NYA ONLINEKURS: Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Kräv att få ta del av apparna

I dag är även våra minsta barn bekanta med internet, och det är smart att börja prata med barnen tidigt, när man som förälder fortfarande kan ställa krav på att faktiskt få se vilka appar och sidor barnen använder. Får man in den rutinen redan från början är det lättare att ha ett naturligt samtal även när barnen blir äldre och frågorna är som allra viktigast: Hur ska jag tänka när jag väljer mitt användarnamn och vilka signaler sänder det? Vilka bilder är okej att dela och var går gränsen för vad som är okej att skriva till

någon annan? Vad gör jag om någon okänd addar mig?

Vad som är lagom skärmtid är upp till varje familj att bestämma. Foto: IuriiSokolov

– Att barn blir utnyttjade, kontaktade av nättroll eller lurade på nätet är varje förälders stora skräck. Ändå är det betydligt vanligare att barn utsätts för ganska vardagliga saker kopplade till interaktion med exempelvis klasskompisar. För när någon är elak mot ett barn så är det oftast snarare någon som barnet känner än en främling, säger Petra.

En vanlig situation som kan uppstå är när ett barn exkluderas från till exempel en större forumgrupp, eller inte blir bjudet till ett kalas. I flödet passerar massor av glada bilder från kalaset och i magen växer smärtan för det eller de barn som inte fick komma.

– I dag blir det extra tydligt när glada bilder från samma tillfälle postas av flera i ett flöde. Om ens barn är det enda som inte har blivit bjudet tycker jag att man som förälder ska agera på samma sätt som innan sociala medier fanns. Prata med barnet om känslorna, och kontakta de andra barnens föräldrar eller ta reda på mer om varför det blev så här.

Många undrar över barns skärmtid

Petra menar att det viktigaste är att prata och att vara öppen om den situation som är verklighet för många barn. Hon uppmuntrar även föräldrar att dela med sig av sina erfarenheter med andra föräldrar.

– Som komplement till boken har vi startat en stödgrupp på Facebook för alla föräldrar som utkämpar skärmstrider där hemma. Tanken är att gruppen ska bli ett levande forum, där man kan ventilera dilemman, konflikter och farhågor med andra föräldrar och ge varandra tips. Den absolut vanligaste frågan handlar om skärmtid. Hur länge ska barnet få sitta framför sin dator, mobil eller surfplatta? Det känns som att många föräldrar famlar i mörkret när det kommer till vilka regler man ska sätta för sina barn och deras användande av sociala medier, säger Petra.

Fråga barnen hur deras dag på nätet har varit. Foto: Portra

Sedan ska man förstås inte glömma att barnen också kan lära sig massor av att hänga på nätet. Man kan till och med jämföra livet bakom skärmen med en skoldag. Här finns alla ämnen, från samhällskunskap till svenska till bild och formgivning, det finns mängder av kreativa och utvecklande spel, och dessutom viktiga lärdomar kring hur man kommunicerar med andra människor.

– Det är ju skillnad mellan att vara en passiv mottagare av information och att använda sociala medier till något kreativt, som att lära sig ett språk, designa, klippa film, göra musik eller lära känna nya kompisar, säger Petra.

– Det finns inga rätt eller fel, och varje familj måste få göra vad de anser är bäst för sina barn. Däremot är det viktigt att alla barn får en trygg start på de sociala medierna. Visst måste vi prata om skärmtid också, men vi ser bara fördelar med att föräldrar intresserar sig mer för vad deras barn egentligen gör bakom skärmen.

Barns surfande i siffror

33% av de unga har utsatts för nätkränkningar under det senaste året.

55% av de unga pratar med en vuxen hemma om de har blivit utsatta för kränkning eller mobbning på nätet.

49 % använder mobil, dator eller surfplatta 3-6 timmar per dag.

Avkopplande skärmtid brukar vara uppskattat hos de små. Foto: gpointstudio

4 tips för bra nätsnack

Prata med barnet utifrån dina egna erfarenheter. Många vuxna har också varit med om att kommunikation på nätet kan leda till missförstånd eller att någon ibland skriver saker som man blir ledsen av.

Lär barnen hur man uttrycker sig trevligt på nätet. Det är inte alla åtta- eller nioåringar som kan formulera sig bra i text, vilket kan leda till att en kommentar som var menad som snäll framstår som elak. Förklara för barnet hur man lägger till ett hjärta eller en smiley för att förtydliga.

Sätt upp tydliga regler kring sociala medier, som att kontot ska vara privat och att barnet ska komma till en förälder först innan det klickar godkänn på en vänförfrågan.

Vissa saker vill ett barn inte nödvändigtvis dela med sina föräldrar. Tipsa därför lite större barn om Bris hemsida, där många bra råd finns samlade.

Men goda nyheter…

Det är föräldrarna som i störst utsträckning påverkar barnens beteende online! Här är tre sätt att hjälpa dina barn:

Skaffa grundläggande kunskap. Sätt dig in i barnens liv på nätet så att du vet hur och var de hänger.

Prata om nätet. Låt ämnet bli en del av det vardagliga samtalet och prata om både positiva och negativa grejer.

Anmäl och ta bort. Om något kränkande har publicerats, hjälp barnet att ta bort och anmäla innehållet eller sidan. Om ditt barn har blivit utsatt för ett brott, som förtal eller olaga hot, är det viktigt att polisanmäla.

Av: Therese Lukic

 Foto: Istock

Aktuellt just nu