Utslag hos barn – stor guide
Svinkoppor, nässelutslag, höstblåsor – eller värmeutslag? Här får du svar på vad det är för prickar ditt barn har! Hudläkaren Karolina Rosendahl förklarar vad utslaget beror på och hur det ska behandlas.
Detta är en artikel från Vi Föräldrar
Utslag får alla barn någon gång under sin uppväxt. Ofta handlar det om eksem eller ofarliga infektioner, som man kan prova att behandla hemma eller som går över av sig självt. Men ibland kan man behöva låta en läkare titta på och bedöma utslagen.
STD-kliniken vid Umeå universitetssjukhus.
– I de allra flesta fall är utslagen ofarliga och blir bättre efter en till två veckor. Du som förälder känner ju ditt barn bäst och om barnet i övrigt verkar ha gott allmäntillstånd, det vill säga äter, sover, kissar och bajsar ungefär som vanligt, så brukar det vara ett tecken på att det inte är någon fara, säger Karolina Rosendahl, som är läkare på Hud- och STD-kliniken vid Umeå universitetssjukhus.
Om barnet har feber eller om man misstänker att det kan röra sig om smittsamma utslag, som till exempel vattkoppor eller svinkoppor, ska man hålla sig hemma. Om allmäntillståndet är påverkat eller om barnet är besvärat av sin klåda är det bra att besöka bvc eller en läkare för rådgivning.
– 1177 har en bra guide med foton och man kan ju alltid börja med att titta där, och kanske också ringa dit för telefonrådgivning. Men om barnet verkar riktigt hängigt eller om man har behandlat utslagen hemma i någon vecka utan att se någon förbättring är det bra att söka vård för att få en bedömning av utslagen, säger Karolina Rosendahl.
Utslag och prickar hos barn – från A till Ö
Atopiskt eksem (se böjveckseksem)
Eksem
Det finns olika typer av eksem, som atopiskt eksem/böjveckseksem, allergiskt kontakteksem – där man vid utredning finner att det är en allergi mot till exempel metallen nickel som orsakar eksemet, och irritativt eksem som uppkommer på grund av till exempel kontakt med tvål och vatten.
Här finns mer att läsa om eksem
Femte sjukan
(Femte sjukan kan du läsa mer om här)
Hormonprickar/Toxiskt utslag
Ofarliga utslag som ses hos hälften av alla nyfödda. Utslagen uppkommer någon gång under bebisens första levnadsdagar. Utslagen har, trots namnet, inget med hormoner eller toxiska ämnen att göra, utan beror förmodligen på en aktivering av immunförsvaret.
Utseende
Hormonprickar ser ut som ett rött utslag med prickar av lite varierande storlek, ibland med inslag av små varfyllda blåsor. Små knottror kan ses och kännas i huden.
Placering på kroppen
Utslagen finns på bålen men sprider sig även ibland till armar, ansikte och lår. Kan triggas av värme eller beröring.
Söka vård
Hormonprickar är inget att vara orolig för och man behöver inte söka vård hos läkare. De brukar försvinna inom några veckor.
Impetigo (kallas också svinkoppor)
Svinkoppor är en mycket smittsam bakteriell infektion i huden.
Utseende
Svinkopporna syns som rodnade, knottriga, vätskande utslag som snabbt täcks av gula sårskorpor.
Placering på kroppen
Svinkoppor sitter vanligtvis vid mun och näsöppning, men kan sitta även på andra ställen på kroppen.
Behandling av svinkoppor
Tvätta såren med tvål och vatten morgon och kväll så att skorporna lossnar och såren torkar ut. Lägg gärna på en fuktig kompress först, då lossnar skorporna lättare.
Söka vård
Man bör söka vård om barnet inte blir bra inom 7–10 dagar eller om svinkopporna sprider sig mycket, till större områden. Man ska också söka vård om man har svinkoppor och dessutom får feber.
Viktigt att veta
Svinkoppor smittar lätt. Det är viktigt med god handhygien. Byt kläder och örngott varje dag. Det barn som har svinkoppor ska ha egen handduk och egna sängkläder.
Hemma från förskolan vid svinkoppor?
Svinkoppor sprids lätt hos förskolebarn, därför är det viktigt att barnet stannar hemma tills kopporna helt torkat ut. Infektionen är vanligtvis utläkt inom 7–10 dagar.
Här kan du läsa mer om svinkoppor
Blöjutslag
Irritativa blöjutslag uppkommer när det blir varmt och fuktigt under blöjan. Det är vanligt om barnet bajsar löst och ofta. Att utslagen beskrivs som irritativa betyder att de inte orsakas av något som man är allergisk mot utan för att något irriterar huden.
Utseende
Röda, torra fläckar. Ibland kan det bli små ytliga sår i blöjområdet.
Placering på kroppen
Blöjutslagen sitter på hudytor som har närmast kontakt med blöjan. Om de inte sitter under blöjan är det inte blöjutslag.
Behandling
Det viktigaste är att byta blöja ofta och att låta bebisen vara utan blöja. Man kan gå upp en blöjstorlek och undvika att använda bodys, eftersom de trycker upp blöjan. Att använda så kallade barriärkrämer, som Cilon och Inotyol, kan också hjälpa.
Söka vård vid blöjutslag
Man ska se att det vänder och går åt rätt håll inom några dagar, även om det inte blir helt bra. Annars kan man söka vård. Blir det mera ilsket och glansigt i huden kan det vara svamp och då kan man söka vård (se nedan).
Viktigt att veta
Ibland kan irritationen kompliceras av svampinfektion. Det ses då ilsket röd och glansig hud i hudvecken samt spridda knottror.
Böjveckseksem (kallas också atopiskt eksem)
Böjveckseksem är en kroniskt kliande inflammation, och just på grund av klådan är eksemen besvärliga för barnet.
Utseende
Ett småknottrigt rött utslag i huden. Många gånger ses rivmärken i huden då barnet kliar sig.
Placering på kroppen
På det lilla barnet sitter böjveckseksem sällan i böjvecket utan är vanligast på sträcksidan, det vill säga på knät eller på armbågen, samt på kinderna, baksidan av låren och på händerna. Ungefär i 2-årsåldern börjar eksemen istället uppträda i böjvecken (i knävecket, i armbågsvecket).
Behandling
Barn med eksem har generellt torr hud och det är därför viktigt att tillföra parfymfri, återfuktande kräm varje dag och alltid direkt efter bad. Om man misstänker att barnet har böjveckseksem kan man själv börja med att behandla med en mild kortisonsalva (fråga på apotek) tillsammans med en mjukgörande kräm.
Söka vård
Om man inte får bukt med utslagen och/eller om barnet har mycket klåda, ska man gå till läkaren. Då behövs förmodligen en större mängd kräm och eventuellt annan styrka och då kan man få det utskrivet på recept.
Viktigt att veta
Har man ett litet barn med väldigt mycket böjveckseksem/atopiskt eksem ska man söka läkarhjälp direkt. Många barn blir successivt bättre och atopiskt eksem kan läka ut helt när man blir äldre (kanske i tonåren), men vissa har besvär hela livet. Det går inte att avgöra vilken kategori barnet tillhör genom att titta på eksemet. Har man atopiskt eksem som barn är det större risk för att man till exempel får handutslag när man blir äldre.
Här finns mer att läsa mer om böjveckseksem
Eldsmärke
Eldsmärke beror på en ofarlig kärlförändring som ligger ytligt i huden. Eldsmärke försvinner inte av sig självt.
Utseende
Eldsmärket syns ofta direkt vid födseln som en röd slät fläck i huden. Med tiden blir färgen ofta mörkröd.
Placering på kroppen
Eldsmärke är vanligast i ansiktet men kan även sitta på bål, armar och ben.
Söka vård
Om märket sitter på eller nära ögat samt i pannan behöver det kontrolleras av läkare. Eftersom eldsmärket syns vid födseln brukar man redan på BB eller på bvc avgöra om det sitter på ett sådant ställe att det behöver undersökas vidare.
Höstblåsor
Köldeksem
Finns inte som medicinskt uttryck. Däremot kan till exempel vissa varianter av nässelutslag och vissa eksem förvärras av kyla; kanske är det vad som allmänt åsyftas med uttrycket, menar hudläkare Karolina Rosendahl.
Milier
Milier är pyttesmå, talginnehållande plitor som många bebisar får under nyföddhetsperioden. Vad milier beror på är inte känt.
Utseende
Millimeterstora, vitaktiga knottror som till viss del liknar pormaskar.
Placering på kroppen
Milier kommer ofta runt ögon och näsa.
Behandling
Milier försvinner av sig själva inom några veckor; man ska bara låta dem vara och absolut inte klämma på dem.
Mongolfläckar
Fläckar med pigment som ligger så djupt att de får en blåaktig ton. Vanligare hos barn med mörkare hud. Vanligtvis bleknar mongolfäckar under barndomen.
Utseende
Platta fläckar, som alltså inte känns. Kan ibland misstas för blåmärke.
Placering på kroppen
Mongolfläckar sitter ofta på nedre delen av ryggen men kan uppkomma på olika ställen på kroppen.
Söka vård
Fläckarna är helt ofarliga.
Mässling
Nässelutslag
Utslag som kan komma helt utan synbar anledning, men är vanligare vid förkylning. Värme och kyla kan också utlösa nässelutslag. De kan även vara tecken på en akut allergisk reaktion.
Utseende
Nässelutslag visar sig typiskt som kliande upphöjda svullnader i huden som är omgivna av rodnad (så som det ser ut när man bränt sig på nässlor, redaktionens kommentar).
Placering på kroppen
Nässelutslagen kommer och går och försvinner från en plats inom 24 timmar, för att återkomma på en annan plats.
Söka vård
Om barnet är piggt i övrigt, äter som det brukar och kanske också har förkylningssymtom går det bra att avvakta någon vecka för att se om utslagen försvinner.
Behandling
Vid lindrig klåda kan du ge antihistamin, rådfråga på apotek om sort och dosering.
Viktigt att veta
Om barnet har utslag som sprider sig snabbt över kroppen och samtidigt exempelvis kräks, har svårt att andas och verkar oroligt bör man uppsöka akutsjukvård då det kan vara tecken på en akut allergisk reaktion.
Petekier
Petekier är små blödningar från hudens minsta blodkärl. Barn som kräkts eller hostat mycket kan få dem, till exempel runt ögonen eller halsen, eftersom det ökade trycket i kapillärerna (kroppens minsta blodkärl) gör att de spricker. Många andra utslag bleknar när man trycker på huden men det gör inte petekier.
Placering på kroppen
Petekier sitter ofta på det ställe där det finns en orsak – till exempel om barnet hostat mycket så kan barnet få petekier runt halsen eller om barnet har fått ett slag mot kroppen. Men petekier kan förekomma på andra ställen också.
Utseende
Petekier är prickar som kan variera i storlek och som ofta är röd-lila.
Söka vård
Oftast är petekierna ofarliga och om man vet anledningen till att de uppkommit, som att barnet har kraftig hosta eller har kräkts, så behöver man inte uppsöka vård. Om man inte ser någon anledning till att petekierna uppkommit bör detta utredas på vårdcentral då det kan finnas olika orsaker till att petekier uppstår.
Viktigt att veta
Petekier kan vara tecken på en allvarlig infektion, så om barnet är allmänpåverkat och har petekier ska man söka vård akut. Vid behov ring 112.
Smultronmärke
Smultronmärke är en godartad kärltumör som är väldigt vanlig. Ofta syns märket först 2–3 veckor efter födseln. Det växer ofta under de första 6 till 12 månaderna och hos de allra flesta barnen börjar märket sedan långsamt att tillbakabildas. Det kan dock ta många år innan det helt försvinner. I de allra flesta fall försvinner märket helt.
Utseende
Smultronmärken är oftast klarröda men om de sitter under huden kan de bli blåskimrande. De kan vara släta eller upphöjda.
Söka vård
Smultronmärken är i de flesta fall harmlösa men om de sitter exempelvis vid ögonen och riskerar att påverka synen, eller på nästippen eller kring munnen, och på så vis kan påverka andningen, så kan de ibland behöva behandlas.
Viktigt att veta
Sårbildning i smultronmärken förekommer och behöver då undersökas av läkare.
Storkbett
Storkbett är mycket vanligt och beror på en ansamling av kapillärer på ett och samma ställe. De bleknar ofta med tiden och när barnets hud med tiden blir tjockare syns de heller inte lika tydligt. På engelska kallas storkbett stork bite, salmon patch och angel´s kiss.
Utseende
Storkbett är röda, platta (alltså inte upphöjda) märken.
Placering på kroppen
Storkbett sitter ofta i nacken, i pannan eller på ögonlocken men kan också finnas på andra ställen på kroppen.
Söka vård
Storkbett är inte farligt och inget som man behöver söka vård för.
Tredagarsfeber
Tredagarsfeber beror på en virusinfektion. Barnet har ofta hög feber i tre dygn, utan andra symtom. I samband med att febern börjar gå ner kommer prickarna, som inte kliar.
Utseende
Små, fina röda prickar.
Placering på kroppen
Prickarna kommer oftast först på bålen, kan också sprida sig till hals och armar och ben.
Behandling
Så länge barnet har feber eller utslag bör det vara hemma och ta det lugnt, både för sin egen skull och för att undvika att smitta andra. Febern håller i sig cirka tre dagar och även prickarna brukar försvinna på några dagar.
Söka vård
Om febern inte ger med sig eller om barnet är starkt påverkat kan det vara något annat än tredagarsfeber och då bör man söka vård.
Svinkoppor (se impetigo)
Vattkoppor
Virusinfektion som ger utslag
Många förkylningsvirus orsakar utslag på huden; ett exempel är tredagarsfeber (se ovan). Prickarna kan se olika ut beroende på vilken virussjukdom barnet har. Vid tredagarsfeber kommer utslagen efter infektionen.
Utseende
De kan se ut på många olika sätt, men det mest typiska är ett finprickigt, ljusrött utslag som bleknar när du trycker på det.
Behandling
Utslagen i sig är inte farliga eller smittsamma, men eftersom det är ett förkylningsvirus som orsakar dem behöver barnet oftast vara hemma och ta det lugnt.
Värmeutslag (kallas ibland för miliaria)
Värmeutslag är en vanlig hudåkomma som orsakas av tilltäppning av svettkörtlarna utförsgång. Värmeutslag uppstår oftast på sommaren, när det är varmt och fuktigt, eller om barnet har feber. Även tätt sittande kläder kan orsakar utslagen.
Beroende på vid vilken nivå i huden som svettkörteln täpps till så kan man dela in miliaria i olika undergrupper:
Miliaria Crystallina
Miliaria crystallina är vanligast hos de nyfödda och uppstår vanligtvis när barnet är cirka 1 vecka gammalt. Utslagen försvinner oftast om barnet blir mindre varmt genom avklädning. Utslagen kliar inte.
Utseende
Millimiterstora klara blåsor som lätt går sönder.
Placering på kroppen
Spridda på huvudet, nacken och rygg.
Miliaria Rubra
Vid Miliaria rubra är svettkörteln blockerad djupare ner i huden. Ger klåda.
Utseende
Röda knölar i huden som är ett par millimeter stora, ibland blåsor. Omgivande hud är ofta rodnad.
Placering på kroppen
Hos barn sitter de ofta i nacken, armhålor eller ljumskar.
Behandling vid värmeutslag
Om barnet är välmående behöver man inte söka vård. Utslagen brukar försvinna inom några dagar.
Överkänslighet mot något i maten
Detta är ingen allergi, utan beror på överkänslighet mot vissa ämnen. Tomat och jordgubbar innehåller till exempel ett klådstimulerande ämne. Många barn reagerar också på citrusfrukter.
Utseende
Röda utslag runt munnen.
Behandling
Man kan försöka förebygga med fet kräm före måltid för att skydda det utsatta området. Tvätta noga efter maten så att ämnet försvinner.
Viktigt att veta
Utslagen är inte farliga och har man ett i övrigt friskt barn behöver man inte undvika dessa ämnen.
Söka vård
Om barnet har eksem, som trots adekvat behandling fortsätter att vara besvärligt eller som tydligt förvärras av att hen äter vissa födoämnen, kan en allergiutredning behöva göras för att utesluta eventuell födoämnesallergi.
Läs också: Korta dagar på förskolan eller helt lediga dagar – vad är bäst?
Källa: Karolina Rosendahl, läkare på Hud- och STD-kliniken vid Umeå universitetssjukhus.