Studie: Hästtjejer och -killar blir ofta chefer
Älskar ditt barn hästar och att vara i stallet?
Då är det god chans att barnet också blir chef som vuxen.
En studie visar nämligen att en av fyra aktiva ryttare har en ledande position på sin arbetsplats.
Stallet är en bra start för en framtida chefskarriär, enligt en undersökning genomförd av YouGov för det svenska hästdataspelet Star Stable Entertainment. Enligt studien 27 procent av aktiva ryttare i dag en ledande position på sin arbetsplats, något som tidningen Chef var först att rapportera om. I stallet lär sig nämligen hästtjejer (och -killar) att jobba i grupp, genomföra projekt, ta eget ansvar, driva engagemang – och att leda.
Dessutom visar studien att det finns ett tydligt samband mellan ridning och positiva känslor. De svarande menar att ridning får en att känna sig ”fri” (52 procent), ”levande” (40 procent), och ”modig” (30 procent).
”Mod och handlingskraft”
Att ”stalltjejer” oftare utvecklar ledaregenskaper som de också har nytta av i arbetslivet backas upp av en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet. Till SVT sa Lena Forsberg, doktorand i ämnet Entreprenörskap och innovation, att uppgifterna i stallet är ofta av utmanande karaktär, ibland farliga och svåra och kräver handlingskraft. Stora hästar hanteras, man spikar hagar och reparerar hästarnas vattenkoppar.
– Mod och handlingskraft premieras, något som utmanar traditionella könsmönster.
Svenska Ridsportförbundet har flera olika ledarutbildningar. Till exempel har förbundets Ungdomsledarkurs (ULK) funnits i flera decennier och är en viktig del i svensk ridsport. Ungefär 500 svenska unga i hela Sverige går den kursen varje år.
LÄS MER: Sofie Sarenbrant: Min dotter fick mig att börja rida igen
LÄS MER: Hästutbildaren Elinor fick allvarlig förlossningsskada: ”Skulle jag kunna rida igen?”