Forskning: Solkräm med kemiska filter går över i blodet

Ämnen från solkräm kan gå över i blodet, visar ny amerikansk forskning. Vad innebär det när man ska välja solkräm till sitt barn?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Amerikanska forskare har kunnat visa att fyra ämnen, som är vanliga i solkrämer med så kallade kemiska filter, inte stannar i huden utan passerar över till blodet.

Olle Larkö, hudläkare och professor emeritus i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Forskarna har alltså kunnat visa att om man smörjer sig flera gånger om dagen, och gör det under en veckas tid eller så, får man väldigt höga halter av de här ämnena i blodet. Det är ingen som vet om det är farligt att ha solkräm i blodet, men det är väl ingen som tror att det är nyttigt heller, säger Olle Larkö, hudläkare och professor emeritus i dermatologi.

Vad innebär det här för den som ska köpa solskydd till sitt barn?

– Egentligen har det här resultatet ingen betydelse eftersom man ska smörja solkräm på så små ytor. På barn ska man ha kläder som bas – en solhatt och långärmat – och solkräm som komplement. När det gäller vuxna är det samma sak. Man ska inte ha någon kräm, man ska ha kläder. Det är tydligt vad som gäller och det är ett enkelt budskap – men folk vill inte.

Läs också: GUIDE Så solskyddar du ditt barn bäst

Ska man bli orolig av den här nyheten?

– Det är inte så att vi tror att solkrämer är farliga; det är inte meningen att skrämmas. Men det finns alternativ som är billigare och bättre. Det är svårt att förstå varför det inte går fram.

Man kanske tycker att det blir för varmt med kläder?

– Jag är inte säker på att det känns mindre varmt att sitta med bar överkropp. Jag tror att det kan vara svalare att ha en t-shirt på sig. Vi vill inte att folk ska sitta inne i källaren hela sommaren, man måste kunna vara ute i solen också. Men när jag började jobba med det här hade vi 400 fall av malignt melanom per år, nu har vi 4 400; och det är bara EN form av hudcancer, det finns fler! Vi kan inte hitta någon annan orsak än för mycket solande.

För att D-vitamin ska bildas rekommenderas att man vistas i solen med delvis bar hud – tycker du att det rådet krockar med dina rekommendationer?

– Att sola 15–30 minuter för D-vitaminets skull är helt okej.

Vilken solkräm är bäst för barn – kräm med fysikaliskt filter eller kemiskt?

– Den här studien stärker min uppfattning att barn ska ha solkräm med fysikaliskt filter. De kemiska filtren behöver utredas mer, och det är också vad forskarna bakom studien säger.

Källa:

Studien är gjord av forskare på den amerikanska myndigheten FDA, United States Food and Drug Administration (ungefär som svenska Läkemedelsverket, redaktionens anmärkning) och har publicerats i tidskriften Jama. 

Sol viktigt för bildandet av D-vitamin

Solens UV-strålning gör att kroppen kan bilda D-vitamin. Strålsäkerhetsmyndigheten ger rådet att man ska få sol på kroppen på dagen för att D-vitamin ska kunna bildas. För en person med ljus hy räcker det med cirka 15 minuters sol på armar och ansikte mitt på dagen. Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Det beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram en tjänst (finns även som app) som heter Min soltid. Där kan man beräkna hur länge man kan vistas i solen just då utan att bränna sig.

Läs också: Därför är D-dropparna så viktiga för barn

Aktuellt just nu