Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
14 månader gamla Stanley är fullt frisk i grunden men drabbades hårt av RS-viruset. Foto: Privat

Sofias son Stanley drabbades av RS-virus: ”En förälders mardröm”

När sonen Stanley fick hög feber och snabb andning sökte mamma Sofia vård på akuten. Då började en veckas lång mardröm med dropp, syrgas och överfulla barnavdelningar: ”Tanken att det det skulle vara RS fanns inte hos mig, Stanley är 14 månader och fullt frisk i grunden”. 

Antalet fall av RS-virus fortsätter att öka över hela landet, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Viruset som knappt spridits alls under de två pandemiåren har den här säsongen fått fäste både tidigare än vanligt och med full kraft. Flera medier har rapporterat om fulla barnavdelningar på många håll runtom i Sverige.

I Folkhälsomyndighetens RS-grafik syns antalet fall denna säsong som ett rött streck. Foto: Folkhälsomyndigheten

För Sofia och Philip Hallberg i skånska Staffanstorp började det med att de fick ett samtal från förskolan att deras son Stanley var dålig i magen. De trodde att det var magsjuka på gång men sen tre dagar senare kom febern.

– Han hade feber som kom och gick, den pendlade mellan allt från 38–39,7. Under måndagen blev febern väldigt hög, febernedsättande hjälpte inte och han började andas snabbare. Vi bestämde oss för att åka in till akuten. Väl där gjordes diverse undersökningar, och man hittade en dubbelsidig öroninflammation som han fick penicillin för. Febern steg till över 40 grader under tiden vi var där, han fick febernedsättande som inte hjälpte alls, men vi blev ändå hemskickade med en telefontid dagen efter, berättar Sofia, 39, för mama.

”Jag önskar ingen detta. Det är en förälders mardröm”

Efter en fruktansvärd natt hemma bestämde de sig för att åka in till akuten igen på morgonen. Stanley fick ännu jobbigare med andningen och nu beslutade personalen att lägga in honom. Men då barnavdelningen var full fick de åka till ett annat sjukhus.

– Väl på avdelningen startade en sex dagar lång sjukhusvistelse som var som en bergochdalbana. Stanley hade varken ätit, druckit eller kissat på över två dygn när vi kom så man satte in dropp för att vätska upp honom och ge näring. De gav honom också syrgas och han fick inhalera luftrörsvidgande samt adrenalin utan effekt och hade en puls på en bit över 200.

Stanley fick hjälp med andning och syresättning på sjukhuset. Foto: Privat

De allra flesta barn smittas av RS-virus någon gång under sina första två levnadsår. De flesta får en ”vanlig förkylning” men vissa barn kan få en allvarligare variant och behöva hjälp med syresättningen på sjukhus. 

Sjukhuspersonalen misstänkte tidigt att det var just RS som Stanley drabbats av och han får hjälp av en såkallad högflödesgrimma med andningen och syresättningen under flera dygn.

– Han var uppkopplat dygnet runt, säger Sofia:
– Febern var svår att kontrollera och vår son var knappt kontaktbar under flera dagar. Kampen på sjukhus med utdragna nålar, slangar, sladdar, maskiner som piper, siffror som visar att ditt barn inte alls mår bra... Jag önskar ingen detta. Det är en förälders mardröm.

”Han är född under en pandemi och har levt isolerat i hela sitt liv”

Efter sex dygn på sjukhus har Stanley och mamma Sofia nu äntligen fått komma hem. Stanley är fortfarande inte helt återställd men tillräckligt frisk för att vara hemma med mamma och pappa och sina tre syskon.

– Jag önskar jag var mer påstridig första gången vi åkte in och lyssnade på magkänslan. Men vi hamnade på rätt ställe och jag är enormt tacksam för hjälpen vi fick när vår Stanley blev väldigt sjuk. Tanken på att det det skulle vara RS fanns inte hos mig, Stanley är 14 månader och är fullt frisk i grunden. Han är född under en pandemi och har levt isolerat i hela sitt liv tills han började förskolan. Det kan ha med saken att göra, jag vet inte. 

3 frågor om RS-virus:

Vad är vanliga symptom på RS-virus?
Snuva, ofta med segt slem

Hosta

Feber

Irriterade och röda ögon

Väsande och pipande andning.


Hur kan jag minska risken att bli smittad av RS?

Noggrann hygien och att hålla avstånd till andra inomhus minskar risken att bli smittad. Var extra försiktig under vinterhalvåret när många blir smittade eller sjuka av RS-virus.

 

När ska jag söka vård?

De allra flesta som har RS-virus behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. 

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att ett barn har RS-virus och något av följande stämmer:

Barnet är yngre än sex månader.

Barnet är yngre än ett år och föddes mer än fem veckor för tidigt.

Barnet har någon immunbristsjukdom.

Barnet är under två år och har en kronisk lungsjukdom.

Barnet är under två år och har en hjärtsjukdom.

Barnet är under två år och har en neurologisk sjukdom.

Ring genast 112 om barnet har andningsuppehåll.

Källa: 1177 Vårdguiden

LÄS OCKSÅ: RS-virus 2021/2022! Symptomen att hålla koll på + det kan du gör
LÄS OCKSÅ:
Barnsjuksköterskans råd: ”Den värsta RS-säsong jag varit med om”