Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När ska man söka vård om man misstänker att barnet har smittats av corona?
När ska man söka vård om man misstänker att barnet har smittats av corona?
När ska man söka vård om man misstänker att barnet har smittats av corona?
När ska man söka vård om man misstänker att barnet har smittats av corona? Foto: Maskot/TT

Vad ska man göra om ens barn blir sjukt i corona?

Vilka symtom ger corona hos barn? Och hur ska man göra om man misstänker att ens barn är sjukt i covid-19 – eller om ens partner är sjuk? Vi pratade med barnläkare Tobias Alfvén.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan man veta om ens snoriga och hängiga barn har fått coronavirus eller om det bara är en vanlig förkylning? Och spelar det egentligen någon roll för hur man ska ta hand om det sjuka barnet?

Vi frågade Tobias Alfvén, som jobbar som barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. Vi passade också på att fråga hur man ska tänka om någon i familjen blir sjuk i misstänkt covid-19 – finns det något man kan göra för att minska risken att andra ska bli smittade?

Symtom på corona hos barn

Vilka symtom på corona kan man se hos barn?
– De vanligaste symtomen på corona hos barn är feber, hosta, och halsont, men det kan också vara trötthet, diarré, kräkningar och snuva. Barnet kan ha ett, två eller flera symtom. Ibland är symptomen milda och ibland mer allvarliga.

Tobias Alfvén är barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm och docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet.

Brukar det handla om hög feber?
– Febern är hos vissa barn hög, hos andra låg, och vissa barn har ingen feber alls. Oftast försvinner febern för att inte komma tillbaka. Kommer febern tillbaka kan det vara en annan infektion.

Corona hos bebis

Corona hos spädbarn kan ge symtom Foto: Shutterstock

Om en bebis skulle smittas av corona, är det samma symtom?
– Hos spädbarn kan symtomen på covid-19 vara mer ospecifika. Det kan vara nedsatt allmäntillstånd, att barnet andas snabbt eller att barnet får andningsuppehåll, men det sistnämnda är väldigt ovanligt. Inga av de symtom som barn kan få av covid-19 är specifika, utan det är samma symtom som vid en mängd andra virussjukdomar. Barn har ju varje vinter en mängd vanliga virussjukdomar som ger snuva, hosta och feber.

Hur tar man hand om sitt sjuka barn på ett bra sätt?
– Först, se till att barnet inte går till förskola, skola eller träffar andra. Det är särskilt viktigt att vi inte sprider vidare en misstänkt coronainfektion. Annars är det precis som vid andra infektioner, se till att barnet vilar och får i sig vätska. All feber behöver inte behandlas, men om febern stör barnet kan man ge febernedsättande: paracetamol eller ibuprofen. Tyvärr har vi inga bra hostmediciner för barn, men om barnet är över 1 år kan man försöka med ljummen mjölk med honung eller vatten med honung.

Corona – när ska man söka vård?

När ska man söka vård om man misstänker att barnet har smittats av corona?

– Där har vi samma rekommendationer som vi alltid har. Om barnet har dåligt allmäntillstånd, det vill säga verkar mycket trött och taget, om man uppfattar att andningen är påverkad (till exempel att det ser tungt ut att andas eller att barnet andas snabbare än vanligt), om barnet inte orkar dricka eller om barnet är blekt eller blått i huden ska man söka vård på en vårdcentral eller en jourmottagning. Man kan alltid ringa 1177 och rådgöra. Om barnet har tilltagande andningssvårigheter ska man ringa 112. Alla barn som är yngre än 3 månader med feber bör också ha kontakt med vården.

Vad menar du när du säger ”allmäntillstånd”? Vad är det man ska titta efter då?

– Det vi menar med allmäntillstånd är trötthet, ork och något som vi kallar för tonus; det kan man se genom att titta på hur barnet ligger. Ligger barnet utslaget i sängen eller ser det ut som vanligt? De flesta föräldrar har en ganska bra känsla för det här hos sitt barn. När man säger att man inte ”känner igen sitt barn”, då är det ofta för att allmäntillståndet är påverkat.

Då ska man söka vård med sjukt barn

Det räcker att en av följande faktorer är uppfylld:

Påverkat allmäntillstånd

Andningssvårigheter

Om barnet har svårt att dricka och få i sig näring

Om barnet är långvarigt sjuk

Kontakta sjukvården om ett barn som är yngre än 3 månader får feber

Corona eller förkylning – har det någon betydelse?

Har barnet corona eller en vanlig förkylning? Det är svårt att veta, därför är det viktiga att titta på barnets allmäntillstånd. Foto: Heléne Grynfarb/Scandinav

Har det någon betydelse om barnet är sjukt på grund av corona eller om det är av andra orsaker?
– Nej, för vår del som barnläkare spelar det ingen roll, för ingen av de här infektionerna har vi något läkemedel mot. Det är symtomen vi behandlar, och då har det ingen betydelse om det är RS-virus eller covid-19 som barnet är drabbat av.

Så bara för att man misstänker att barnet har smittats av corona behöver man inte vara mer orolig, är det rätt uppfattat?
– Precis, man behöver inte vara mer orolig, utan det är hur barnet mår som har betydelse.

Barn i riskgrupp

Hur är det för barn som tillhör en riskgrupp?
– För barn i riskgrupperna ska man vara mer frikostig med att kontakta vården. De riskfaktorer hos barn som diskuteras vid corona är underliggande hjärt- och lungsjukdomar, undernäring, extrem övervikt och cancersjukdomar.

Om någon i familjen blir sjuk i covid-19

Vad ska man göra om någon i familjen blir sjuk i symtom som skulle kunna bero på corona?
– Då ska man hålla noggrann hygien: Hosta och nysa i armvecket eller i en näsduk. Tvätta händerna, inte dela handduk, gärna använda olika badrum om det går och inte heller dela säng om man kan undvika det. Om det är möjligt kan den sjuke undvika att röra på sig för mycket hemma och låta bli att laga mat. Men vi bor ju fortfarande med varandra, man får göra så gott man kan.

Bör man desinficera allt som den sjuke har rört vid?
– Smittrisken kan troligen minskas om man ytdesinficerar sådant som den sjuke har rört vid. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) rekommenderar att man desinficerar dörrhandtag, lampknappar, toaletter och liknande en gång om dagen om någon i hemmet är sjuk med misstänkt covid-19.

Borde den som är sjuk använda munskydd när hen måste röra sig hemma?
Om munskydd bör användas utanför sjukvården diskuteras livligt. Vad jag vet finns det inte några studier om munskydd i hemmiljö. Dock vet man att det är av stor vikt att den sjuke inte hostar eller nyser på andra. Vissa studier har visat att munskydd även utanför sjukvården kan minska riskerna att den som är sjuk smittar andra, alltså skulle det kunna minska smittrisken om den som är sjuk använder munskydd när hen rör sig i hemmet.

Så man ska inte fly fältet för att någon ligger sjuk i covid-19?
– Nej, det tycker jag inte. Men det finns ett undantag: om man har far- eller morföräldrar som bor hemma hos en, då skulle jag isolera dem. Men jag skulle inte isolera barnen för att pappa blivit sjuk.

Graviditet och corona

Om man är gravid då?
– Det är lite annorlunda. Vi vet lite om hur gravida påverkas av coronaviruset. Men tvärtom vad man sett med andra coronavirus, som sars och mers, verkar gravida inte bli svårare sjuka än icke-gravida. Och viruset verkar inte heller smitta till barnet under graviditeten. Men fortfarande vet vi väldigt lite och det är så kort tid man är gravid. Om någon i familjen är sjuk, då håller man ordentligt avstånd och extra god hygien. Har man frågor kan man kontakta sin barnmorskemottagning; kunskapen utvecklas snabbt.

Läs också: Hur farligt är corona för barn? Detta vet vi