Foto: This content is subject to copyright.

Så skyddar du dina barn från värmen – 5 konkreta tips

Våren är här – och med den kommer solen! Mest är vi glada för det, men för oss med små barn skapar det också en del oro. Här är tips på hur du skyddar barnen från vårsolen med bland annat kläder och solkräm.

1. Skydda huden med solkräm och kläder

Små barn har tunnare och känsligare hud än oss vuxna. Alltså bränner de sig lättare. Och att bränna huden allvarligt som barn kan öka riskerna för hudcancer senare i livet, skriver SvD. Rekommendationerna i Sverige är att barn under ett år ska undvika att vistas i direkt solljus i den mån det går. Även om du håller dig mestadels i skuggan med ditt barn så se till att skydda barnets hud med solkräm och tunna kläder.

Barn som vistas i solen rekommenderas enligt Vårdguiden att ha solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre (från 6 månaders ålder). Bättra på solkräm flera gånger under dagen, särskilt om barnet till exempel plaskat i en pool. Solskyddet ska appliceras tjockt och jämnt på barnets hud.

Tänk på att solen är som starkast mellan klockan 11 och 15, så det är bra att söka skugga de timmarna.

Foto: This content is subject to copyright.

Om barnet har bränt sig ändå?

Är olyckan framme och barnet har bränt sig i solen (så att huden blir röd och ömmar, eller vid soleksem) är det viktigt att vila från solens strålar några dagar, tills det läkt. Att badda med kallt vatten och kylbalsam kan lindra svedan.

Om barnet fått klåda av soleksem kan en receptfri svag kortisolkräm hjälpa.

2. Hur ska jag klä mitt barn i värmen?

Vårdguiden rekommenderar en långärmad bomullströja, bomullsbyxor och en solhatt (eller en tunn mössa på en bebis). De flesta plagg har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30. Det finns också speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor, om man till exempel hänger en dag på stranden.

För varma kläder är dock inte heller bra för små barn, som har svårare än vuxna att reglera sin egen temperatur, så håll koll.

3. Drick, drick, drick!

En varm dag är det ännu viktigare än annars att tänka på vätskeintaget. Ett barn som helammas får hela sitt vätskebehov fyllt, men andra barn behöver dricka vatten.

Ett barn på cirka 10 kg gör av med ungefär en liter vätska normalt. Och i värme kan det behövas ännu mer. Ha alltid en flaska vatten till hands.

Foto: E+ / Getty Images / This content is subject to cop

4. Täck inte över barnvagnen

Att vilja lägga en sjal eller filt för att skugga barnet i vagnen kan innebära fara för barnet, täck därför aldrig över suffletten. Utan lufttillströmning blir temperaturen extremt hög inne i vagnen.

– Det gäller att se till att barnen har fria luftvägar och att det inte blir varmt och instängt – och inte lämna barnvagnen utan uppsikt, har Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, sagt till SvD.

Sök istället upp skugga med barnvagnen eller gå in där det finns AC, till exempel en galleria.

5. Lämna aldrig barnet i bilen

I en stillastående bil blir det snabbt otroligt varmt. Lämna därför aldrig barnet ensamt, även om du endast ska göra ett kort ärende.

Med de här sakerna i åtanke – ut och njut!

Glöm inte dig själv mamma! BB creams med solskydd som boostar och skyddar ansiktet – bäst i test

Aktuellt just nu