Så ska barnen få i sig medicin – med hjälp av film

Har du också tvingats muta eller hota ditt barn för att få i hen medicin eller vätskeersättning? Nu kan medicineringen underlättas med hjälp av en film där barnen hjälper filmhjältarna genom att ta sin medicin!

43 procent av Sveriges småbarnsföräldrar har upplevt problem med att ge medicin till sina barn, enligt en ny undersökning som Apotek Hjärtat genomfört. Därför släpps nu sagoäventyret "Stjärnaporna i Gränslandet" på Youtube. Sagan ska göra det spännande för barn att ta sin medicin, och därmed också minska kampen för föräldrarna. I sagan är medicinen en del av berättelsen och barnet behöver ta sin dos för att komma vidare i äventyret.

Under årets mesta sjukdomsmånad februari (mer känd som vabruari!) är det vanligaste tidsfördrivet just att titta på film ihop, enligt undersökningen.

"Glöm att jag tänker öppna munnen!" Foto: baona

Den vanligaste strategin föräldrar tar till för att lyckas med medicineringen är att pedagogiskt förklara för barnet varför hen måste ta sitt läkemedel. Även mutor, eller att göra medicineringsmomentet till en lek är populärt.

Läs också: 5 sätt att underlätta barnens läkarbesök (perfekt inför vabruari!)

I "Stjärnaporna i Gränslandet" behöver stjärnaporna Dunder och Galax barnens hjälp att hitta sin bortblåsta vän Kosmos. Sagan är uppdelad i tio avsnitt och i varje avsnitt stöter huvudpersonerna på ett hinder. Det är då de ber barnet om hjälp och det blir dags att ta medicinen (eller trolldrycken!). Barnet ska dricka (eller svälja) den under melodislingan som spelas upp och sedan fortsätter avsnittet och barnet får reda på vilka magiska krafter som "trolldrycken" har framkallat.

Se första avsnittet:

– Vår förhoppning är att "Stjärnaporna i Gränslandet" ska underlätta för föräldrar och barn, då medicineringen blir ett äventyr och en naturlig del av en spännande sagoberättelse, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

5 andra tips för en enklare medicinering av barn

1. Försök förklara varför det är viktigt att ta medicinen och belöna barnet efteråt med något gott att dricka eller äta. Blanda inte ut flytande medicin med barnets favoritdryck – en ökad mängd vätska kan istället försvåra processen.

2. Om barnet har svårt för flytande medicinering finns det ofta andra alternativ, som droppar eller små tabletter. Vissa tabletter går även bra att dela och blanda med exempelvis sylt eller yoghurt.

3. Använd en doseringsspruta eller dos-sked när du ger barnet flytande medicin. Om det inte följer med i förpackningen hittar du dem på apoteket. Vissa läkemedel har dock en egen spruta som ska användas för att dosen ska bli rätt.

4. Om ditt barn är lite äldre – bestäm en belöning tillsammans som barnet får när hela dosen är tagen.

5. Vill ditt barn inte dricka vätskeersättning? Gör isglass av den istället!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!