Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Barn förstår mer än vad vi kanske tror. Här ger psykologen råd om hur vi kan prata med våra barn om krig och svåra händelser. Foto: iStock/Getty images

Så kan du prata med barn om krig – ålder för ålder

Hur kan jag prata med mitt barn om det som händer i Ukraina utan att oroa dem ännu mer?

Ett vanligt fel vi vuxna gör är att lägga ”locket på” för att hålla jobbiga saker borta från barnen, säger psykologen Anna Bennich.

– Av omtanke gör vi så. Men det är oftast bättre att göra tvärtom för oron finns där ändå och pratar man inte om den är barnet ensam om den.

Att veta vad man ska säga till sina barn om läget i Ukraina, när Ryssland har anfallit, kan vara svårt. Och hur mycket information barnet får eller kan ta in beror såklart på om hen är liten, går i skolan eller är tonåring. Men hur gör man? Jag kanske inte ens som vuxen vet vad kriget innebär?

– En naturlig impuls vi föräldrar har är att vi vill hålla jobbiga saker borta från barnen, därför tror jag att vi ofta väljer att dölja eller ”lägga locket på” än att prata om det. Av omtanke gör vi så. Men det är oftast bättre att göra tvärtom för oron finns där ändå och pratar man inte om den är barnet ensam om det, säger Anna Bennich  som är legitimerad psykolog, psykoterapeut och författare. 

Anna Bennich är psykolog och psykoterapeut. Foto: Pressbild

Hur mycket ska jag berätta?
– En bra tumregel kan vara att inte ge mer information än den barnet frågar efter. Ställ frågor; ”är det något mer du undrar över”, ”något du oroar dig för”. Det kan vara lätt att sprida sin egen oro till barnet, men försök att fokusera på att prata om barnets frågor och känslor.

Stämmer det att barn kan bli mer påverkade av vuxnas oro än av själva händelsen i sig?
– Ja så kan det bli. Det ska sägas att barn står ut med att vi vuxna är ledsna och oroliga ibland. Det är inget vi måste dölja. Men i vissa lägen så är förälderns oroliga reaktioner och blickar något barnen har lättare att relatera till än något som händer i ett annat land, det är mycket mer abstrakt. Det där är en balansgång som man får känna av beroende på sitt barn.

Något annat som är viktigt?
– När man pratar med barn om svåra saker så kan det vara bra att förmedla hopp OM det går. Vad finns det i historien som är mindre skrämmande som kan vara tröstande att lyfta fram?

Så pratar du med barn om krig och oro - ålder för ålder:

Anna Bennich om vad du kan tänka på beroende på hur gammalt barnet är.

Barn i skolålder:

– I såna här stunder när det kommer information från olika håll kommer många prata om det på skolan och från den åldern är det jätteviktigt att finnas där som förälder och svara på frågor. Här är det viktigt att svara ärligt, att inte avfärda oron med ”det är ingen fara”. Ställ också frågor till barnet om oron, vad tänker de om det här, vad är de mest oroliga för? 

– Det är jätteviktigt att finnas där, våga prata om det jobbiga. Barn klarar det så länge de inte är ensamma om det. Som förälder kanske man hade önskat att man inte behövde det, men för barnet är det otryggt att vara ensam i tankar och känslor.

Mindre barn:

– Små barn kan ju inte förstå vad ”krig i Ukraina” innebär men de kan bli påverkade ändå, de kanske ser och känner de vuxnas oro till exempel. Till de allra minsta är det extra viktigt att inte föra över sin oro på barnen om det är möjligt. Men om du märker att ditt barn blir oroligt: Var närvarande, ge tröst, fråga hur de har det. Gör de här tröstande sakerna som normalt brukar lugna ditt barn.

Tonåringar:

– Påminn dig själv om att du antagligen inte vet allt de tar del av. Ställ de frågorna också. Vad vet du? Vad får ni höra på nätet? Prata om att allt det man ser inte alltid är sant. De kanske inte älskar att man sätter dig bredvid, men du känner ditt barn, visa dig närvarande. Fråga hur de pratar om det i skolan, vad de har för funderingar, vad de pratar om på nätet. Det vi kan göra är att lyfta det. 

LÄS OCKSÅ: ”Var beredd att prata med ditt barn om krig idag”