Ellinor och Tove: ”Våra barn drabbades av leukemi när de var 2 år”

Varje år insjuknar ungefär 300 barn i cancer. Den ideella organisationen Ajabajacancer, som startats av två mammor vars barn har leukemi, finns till för att stötta hela familjen när ett barn drabbas. Den 5 maj uppmuntrar de alla att plåstra för barncancer.

I år kommer ungefär 300 barn, och därmed även deras familjer, att drabbas av cancer. I nuläget överlever 4 av 5 barn, men för att det ska bli 5 av 5 behövs mer pengar till forskning – något den ideella organisationen Ajabajacancer vill bidra till. Samtidigt ligger deras fokus på att ge stöd åt de drabbade familjerna.

Ajabajacancer startades i mars 2018 av Ellinor Stattin, 36, och Tove Jansson, 39, som båda har erfarenhet av barncancer i familjen.

– Våra barn drabbades av leukemi när de var cirka 2 år gamla. Min son Basti fick diagnosen i slutet av oktober 2017 och Toves dotter Elsa i maj 2016. Vi har tillbringat mycket tid både på sjukhuset och hemma med våra sjuka barn och upplevt att stödet för familjerna behöver utvecklas, berättar Ellinor.

Ellinors son är fortfarande under behandling för sin leukemi medan Toves är är färdigbehandlad sedan i slutet av november.

Den 5 maj uppmanar de därför återigen till att plåstra för barncancer, genom sitt evenemang på Facebook. Datumet har valts eftersom 4/5 barn måste bli 5/5.

”Ett plåster kan vara gulligt med roliga figurer på, men det kan även förknippas med smärta. Onda stick, nålar som ska sitta fast och allergiska reaktioner när plåstret suttit för länge. Därför har vi valt plåstret som en symbol för att visa stöd”, skriver Ajabajacancer på Facebook.

Hjälper familjer med mat och psykolog

Syftet med Ajabajacancer är att ge stöd åt drabbade familjer genom hela cancerbehandlingen. Ofta engagerar sig omgivningen mycket i den akuta fasen, men för familjerna pågår kampen i flera år. Sedan starten har den ideella organisationen dragit in hela 300 000 kronor och har tack vare det redan hunnit hjälpa flera drabbade familjer.

– Under detta år har vi börjat dela ut presentkort på mat och kommer erbjuda hotellövernattningar för föräldrar till barn som är under behandling för cancer. Vi har även startat ett mentorsprojekt för föräldrar tillsammans med Mindler, psykologer online, som ska ge ett bättre stöd till familjerna.

Ellinor upplever att det i nuläget saknas ett fullgott stöd för familjer som drabbas.

– Barncancerfonden gör ett fantastiskt arbete, men vi ser även att en förening som vår kompletterar med hjälp till drabbade och anhöriga.

Vad är er målsättning?

– Att på olika sätt underlätta för familjer som drabbats av barncancer, samt kunna samla in ännu mer pengar till barncancerforskningen.

Läs också: Emilia, 38: Ingen förälder ska behöva prova ut en peruk åt sitt barn

Läs också: Alexia, 31: ”Corinnes leukemi väckte lejonmamman i mig”

 

Visa ert stöd genom att den 5 maj lägga upp en bild på sociala medier där ni har plåstrat om er själva – eller varför inte ett gosedjur? Använd #ajabajacancer.

Aktuellt just nu