Ny studie: 9 av 10 barn rör sig för lite

Barn i Sverige rör på sig för lite – och anledningen är för mycket skärmtid.

Svårt att vinna fighten om skärmtid hemma? Du är inte ensam. Enligt en ny studie från Sifo behöver nio av tio barn röra på sig mer.

 

Läs också: 21 saker att göra med barnen (som är nästan helt gratis)

Resultatet av studien

Studien, som är framtagen tillsammans med Stadium, är gjord på 1120 medverkande i åldrarna 16-79. Av dessa svarade över hälften av alla föräldrar som deltog att de har dåligt samvete över sitt barns skärmtid och 49 procent säger att barnen har svårt att slitas från skärmen. Tre av fyra föräldrar önskar att de vore mer aktiva med sina barn men bara 36 procent gör något åt att faktiskt begränsa barnens skärmtid. Anledningen till detta är bland annat att föräldrarna anser att jobbet tar upp för mycket tid.

Karl Eklöf, CEO på Stadium, menar att studiens resultat visar på problem som måste tas på allvar – men som kan vara svåra att prata om utan pekpinnar.

– Gör det inte till ett stort projekt att röra på er tillsammans med era barn, det viktiga är inte vad föräldrar och barn gör tillsammans utan att det gör något. Det kan handla om allt från en promenad eller cykeltur, till att leka utomhus. Det ska vara enkelt och roligt att leva ett liv i rörelse.

 

7 skärmfria aktiviteter

Här är sju skärmfria tips från aktivitetsproffset Zarah Öberg om vad man kan göra med lediga barn.

1. SOMMAR-OSPå med gympakläderna och anordna en egen sommarolympiad där ni väljer ut grenar som passar för omgivningen och olympiadens deltagare. Bjud in grannar, vänner och släkt att gå på händer, hoppa häck över stubbar eller simma i plaskdammen. Avsluta med en riktig prisutdelning; prispall, sång och medaljer som du enkelt klipper och klistrar ihop själv.

2. DJUR- OCH NATURSKOLANPassa på att lära er mer om djur och natur. Bege er ut på ängar, i parker och skogar och titta efter djurspår, insekter och växter. Böcker där ni kan läsa och lära er skillnad på avtryck, örter och bajs, finns att köpa billigt eller låna på biblioteket. Plocka med er blommor och blad hem och gör egna fina tavlor, bara att torka, pressa och plasta in med självhäftande bokplast.

3. LEK DESIGNER Rensa garderoben på gamla kläder, ta fram symaskinen (eller textillimmet) och skapa er egen klädkollektion. Dekorera med gamla knappar, spetsar och band. Använd paljetter, påskfjädrar och textilfärg för extra glamour. När ni är klara, fixa en modevisning!

4. ORDNA LOPPISRensa hemmet på gamla prylar ni inte längre behöver och starta er egen loppis på gatan. Kanske är ni fler familjer som kan slå er ihop och hjälpas åt, både med rensning och försäljning. Skyltar och reklamlappar i brevlådorna hjälper folk att hitta dit.

5. RYM HEMIFRÅNPacka picknickkorgen med fika eller lunch och ge er iväg till fots, med cykel eller busskort. Följ era infall, prova nya, oupptäckta vägar och se vart ni hamnar. Ha med filtar att sitta på och enkla sällskapsspel som kortlek, Fia med knuff, Fyra i rad eller Uno.

6. UTELEK Lek och stoj i det fria ger den bästa motionen. Och de bästa minnena.Säkert har du någon gammal favorit som du gärna återupplever. Gamla godingar som Röda vita rosen, King out eller Burken kan roa både gammal och ung i timmar. Har du glömt reglerna går de lätt att hitta på nätet. Introducera lekarna för kidsen så att de sen kan leka själva utan vuxna.

7. INNELEKSamla ihop gamla kartonger och förpackningar från köket och lek butik tillsammans, bygg dockhus av gamla skokartonger eller gör egna klippdockor genom att klistra tidningsutklipp på hård papp och klipp ut. Lek charader, kurragömma eller inte nudda golv.

Här hittar du fler tips från Zarah: Så aktiverar du barnen på sommarlovet

Åk på träningsresa med familjen!

Följ med till Åre på höstlovet – anordnas av träningssajten ToppHälsaKul träningshelg för hela familjen!

Aktuellt just nu