Så upptäcker du huvudlöss och får bort dem med rätt behandling

I höst har många mötts av en lapp på förskolor och skolor om att lössen härjar. Kanske har du redan hunnit söka på bilder på de små lössens ägg och funderat över vilken behandling familjen behöver. Lugn, mama reder ut vad du ska göra för att bli kvitt huvudlössen.

Huvudlöss är som mest aktiva på sommaren, vilket gör att risken för att bli smittad ökar när barnen återförenas på skolan och förskolan efter sommarlovet.

Huvudlöss lever av människors blod och det är betten som kliar. Lössen förflyttar sig genom att klättra på hårstråna och smittar alltså om två barn exempelvis lutar huvudena mot varandra. De kan inte hoppa eller flyga.

Närbild på huvudlöss. Foto: iStock Foto: iStock

Så blir ni av med hårlössen

Hitta ägg och löss

Lössen och äggen är inte lätta att upptäcka, så skaffa luskam och kamma över vitt papper – särskilt i nacken och bakom öronen. Lusen är gråsvart, cirka två millimeter lång, platt och utan vingar. Äggen/gnetterna är ljusa och sitter klistrade på hårstråna vid hårbotten.

Kamma för att hitta löss fort

Bästa sättet att förebygga löss är att regelbundet luskamma håret och det är extra viktigt vid terminsstart!

Luskamma så här: Börja med att göra lodräta benor och kamma håret åt vardera håll, sedan gör du en ny bena bredvid, gå från bakhuvudet till hjässan. Gör sedan vågräta benor från pannan och ner till nacken. Ladda med filmer och andra mutor till barnet (och tålamod till dig).

Kamma ur huvudlössen med en bra kam. Foto: iStock Foto: iStock

Behandling av huvudlöss

Det finns receptfria lusmedel på olika apotek, men kolla noga eftersom vissa lusmedel inte får användas på barn under två år – i så fall måste ni gå till vårdcentralen.

Det finns även växtbaserade oljor som läggs i hårbotten och kväver lössen (varning, oljan kan vara jobbig att tvätta ur långt hår). Vad ni än behandlar med är det viktigt att följa bruksanvisningen noga.

Tips! Investera i en bra kam med räfflade mikrokanaler på varje kamtand, så att både ägg och löss kan kammas ur.

Oavsett metod är det viktigt att kamma igenom håret varje dag i 14 dagar efteråt, så vet ni att lössen är borta.

Myter om löss:

1. Smutsig? Nej, ditt barn har inte fått löss på grund av dålig hygien.

2. Tvättfrenesi? Nej, du behöver inte tvätta lakan och mössor/hårband mer än vanligt. Utanför hårbotten dör lusen inom ett dygn.

3. Djurens fel? Nej, djur smittar oss inte med huvudlöss.

Källa: 1177.se samt lusfri.nu.

Aktuellt just nu