Nattskräck är inte helt ovanligt. Foto: Istock

Nattskräck: Så vet du om ditt barn eller bebis har det – och så agerar du

Har du vaknat på natten av att ditt barn skrikit hysteriskt, men varken gått att trösta eller väcka? Det kan vara nattskräck, något mamas webbredaktör LISA NYLÉN upplevt med båda sina barn. Här skriver hon mer i ämnet.

Första gången min son fick nattskräck var han två år gammal. Han låg i min famn men skrek hysteriskt efter just mig. Inget jag eller min man gjorde fungerade – han var otröstlig och gick inte att väcka. Efter en kvart, som kändes som ett dygn, ställde vi oss med honom i fönstret och tittade på trafiken. Långsamt blev han lugn, för att sedan vakna till, och vi kunde natta om honom.

mamas redaktör Lisa Nylén har upplevt nattskräck med båda barnen Axel och Nina. Foto: Privat

Jag hade aldrig hört talas om nattskräck då men insåg, efter att ha googlat lite, att det var ganska vanligt. Första gången det händer är det väldigt läskigt för föräldrarna, men barnen lider inte och nästa morgon minns de inte ens vad som har hänt.

Eva Lyberg, leg psykolog och leg barn- och ungdomsterapeut, samt mamma till två tonårssöner, bekräftar att nattskräck ofta påverkar föräldrarna mest:

– Man blir upprörd själv, för när ett barn reagerar aktiveras förälderns omvårdnadssystem. Blir barnet oroligt blir föräldern orolig och lugnar barnet. I den här situationen ska man försöka lugna ned sig själv och bara stå ut, så att man inte själv drabbas av en attack och blir jätteorolig, säger hon.

Nattskräck vanligast hos små barn

Nattskräck upphör oftast när barnet fortfarande är ganska litet, även om det i enstaka fall kan följa med upp i vuxen ålder. Min son som nu är 7,5 har inte haft det på flera år. Min dotter, som just fyllt 5, får det fortfarande då och då. Hon är oftast bara väldigt förbannad på oss, men har också agerat som ett odjur som försökt bitas och fräsa. Då har det varit skönt att veta att det bara är nattskräck.

– Nattskräck är något besvärligt, men också naturligt, och det beror oftast inte på något särskilt, säger Eva Lyberg.

Om ens barn får återkommande nattskräck tipsar Eva om att man som förälder ska försöka förbereda sig:

– Det gäller att hitta vad som hjälper för ens eget barn. En del föräldrar upptäcker att barnet är kissnödigt och efter att det varit på toaletten släpper nattskräcken. Andra sitter bredvid och pratar lugnande. Jag tror att även om barnet sover är det medvetet om att någon är där, så det är bra att visa att man finns där. För en del barn går det att lägga handen på, men en del klarar inte det, säger hon.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Ett tecken på att det kan vara nattskräck är att barnet verkar vara vaken, men går inte att få kontakt med. Foto: Istock

Nattskräck är ofarligt

Jag upplever att mina barns nattskräck oftast har kommit om vi föräldrar varit bortresta eller om det skett någon större förändring i deras liv, exempelvis efter inskolningen på förskolan. Därför är jag numera mer beredd på att ett anfall kan komma. En bekant hade hört att barnet triggas av beröring och röster under anfallet, så även om det är svårt försöker jag att inte prata eller röra vid min dotter, men sitter nära så att hon vet att jag är där. Jag tycker att det har hjälpt.

Trots att nattskräck är vanligt är det få föräldrar som har hört talas om det innan de upplevt det. Dessutom finns det inga vetenskapliga metoder man kan ta till för att få det att upphöra. Dock kan det vara skönt att veta att det är ofarligt, samt att det sällan håller på längre än 20 minuter.

Eva Lyberg ger också tips på hur man kan försöka förebygga nattskräcken:

– Tänk igenom nattningsrutinen – kanske kan du vara mer nära, till exempel. Ge en kort massage, killa på ryggen eller något annat som gör att barnet fysiologiskt varvar ner när det somnar.

Kan nattrutinen innefatta mer närhet för att förebygga nattskräck? Kanske en massage? Foto: Istock
Trots att nattskräck är vanligt bland små barn är det få föräldrar som har hört talas om det innan de upplevt det. Foto: Istock

Mammornas tips på hur du hjälper ett barn som har nattskräck (gå med i vår Facebookgrupp mamapower för fler råd)

Helena: – För oss funkade det att gå ut på balkongen. Ändringen i temperatur bröt det och han blev lugn.
Susanne: – Det som hjälpte för oss var att tvinga i honom välling i nappflaska. När han sög blev han lugn.
Catarina: – Vi tände en liten lampa, vilket gjorde att han blev lugn, vaknade till och somnade om igen.
Lisa: – Vi fick tipset att testa Omega 3 som finns att köpa på Apoteket. Tycker verkligen att det gett god effekt!
Helene: – Mina barn har haft nattskräck många gånger och vi har i princip lyckats ”ta bort” dessa utbrott helt. Vi upptäckte först att barnen hade dessa nattskräckstillfällen vid nästan samma tid eller timme, så vi satte påminnelse på mobilen och gick in till barnet cirka 30 minuter innan utbrottet beräknades komma. Då fixade vi exempelvis till kudden och täcket, kramade barnet, pussade på pannan, masserade lite på ryggen, pratade lugnt eller bytte blöja för att väcka dem lätt. De somnade sedan om på 30 sekunder och vips så var det borta!