Små barn som luktar armsvett – är det normalt? Foto: Getty Images/iStockphoto

5-åring luktar armsvett

Armsvett förknippas mest med puberteten. Men det förekommer att barn har väldigt tidig pubertet, och svettning kan vara ett tecken.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Min 5-åring luktar armsvett

Min dotter är bara 5 år och har redan illaluktande armsvett. Är orolig att andra barn ska retas eller undvika henne. Är det för tidigt att börja med oparfymerad deodorant?

En som undrar

Kan bero på bakterier och försvinna med åldern

Detta kan mycket väl vara ett övergående fenomen. Kanske har hon just nu bakterier på huden som luktar annorlunda när de bryts ner, och det hela kan försvinna av sig själv.

Annars förknippar man ju armsvett mest med puberteten, när svettproduktionen ökar. Det är sannolikt långsökt, men det förekommer barn som har väldigt tidig pubertet, och svettning kan då vara ett tecken. Misstänker man detta ska det utredas av barnläkare.

Att använda deodorant är i och för sig inte farligt i denna ålder, om den inte är starkt parfymerad eller av den sort som innehåller ämnen som sätter ner svettproduktionen, dessa kallas egentligen antiperspiranter och innehåller aluminium­hydroxid.

Mats Aili, barnläkare

Artikeln publicerades i oktober 2008. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!