Mässlingsutbrottet i Göteborg – ska man vara orolig?

Sedan slutet av förra året pågår ett, för Sverige, ovanligt stort mässlingsutbrott i Göteborgsområdet. Ska man vara orolig som förälder? Vi har pratat med Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Av Maria Zamore

I skrivande stund, den 22 januari 2018, har 28 personer insjuknat i mässling i det utbrott som började i Göteborg i december. Det är många för att vara i Sverige, säger Tiia Lepp, läkare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– I andra länder pågår det ibland långvariga mässlingsutbrott med flera tusen drabbade, men med svenska mått mätt är det här ett relativt stort utbrott.

Att det ska växa till ett riktigt stort utbrott är det dock ingen risk för, säger hon.

– Det lär bli några fler fall i Göteborg, men eftersom mässlingsskyddet i den svenska befolkningen allmänt sett är gott är det liten risk att utbrottet sprider sig i någon större utsträckning till andra delar av landet.

Behöver man vara orolig som förälder?

– Nej, det behöver man inte vara. Eftersom de flesta i Sverige har ett gott skydd mot mässling är smittorisken låg.

Behöver man inte heller vara orolig om man har ett barn under 18 månader som ännu inte har vaccinterats?

– Nej, inte generellt. Och om man vet att barnet har exponerats för smitta kan det erbjudas förebyggande behandling.

Vad ska man göra om man misstänker att ens barn har mässling?

– Om barnet har symtom som man tror kan tyda på mässling ska man ringa 1177 Vårdguiden och berätta det, då får man råd om vad man ska göra. Det viktiga är att man inte går till vilken mottagning som helst och sätter sig med barnet, då riskerar man att sprida eventuell smitta.

I Sverige erbjuds barn en första vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccination) vid 18 månaders ålder. På grund av det nu pågående mässlingsutbrottet har det beslutats att barn i Göteborgsområdet ska erbjudas MPR-vaccination från 12 månaders ålder i samband med besök på bvc.

Läs mer:

Mässling – hur farligt är det?