Mammor är stressade inför vabruari – så ska du tänka för att slippa oron

Februari (eller vabruari) är snart här! En månad som många småbarnsföräldrar förknippar med influensa och andra sjukdomar i familjen. Men trots att de flesta är beredda på att vabba eller själva bli sjuka känner många föräldrar stress inför den kommande månaden.

Nästan 7 av 10 vuxna svenskar har gått till jobbet trots att de varit sjuka och framför allt kvinnor känner stress inför influensaperioden.

– Det kan låta enkelt att säga, men i den mån det går så bör man undvika smittan. Om många på jobbet är sjuka så jobba hemifrån om du har möjlighet, säger Robert Svanström, leg apotekare och chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Influensa smittar länge

Det svenskarna framför allt är stressade över är att missa lön eller inte hinna med sina arbetsuppgifter. Robert har själv två barn och vet hur svårt det kan vara att bara koppla bort jobbet och fokusera på vabbandet eller den egna sjukdomen.

– Bästa tipset för att bli frisk fort är att ge kroppen möjlighet till vila och återhämtning. Det tjänar du på även om det innebär att du måste stanna hemma.

Hur ska man bäst vårda sina barn som fått influensa?

– Först och främst ska barn stanna hemma när de är sjuka. Vanligtvis smittar influensa mest dygnet innan barnet får några symtom, sedan är man smittsam i fem dagar efter att sjukdomen har brutit ut.

Robert poängterar att det är extra viktigt att barnen är hemma när de har feber, både för sin egen skull, men även för kompisarnas.

– Feber är kroppens sätt att visa att den behöver ta det lugnt, förklarar han.

Foto: Sasha_Suzi

När barn har feber är det viktigt att se till att de får i sig vätska eftersom de förlorar mycket genom svettningar och slemproduktion.

– Detta är särskilt viktigt för små barn som lättare får vätskebrist, säger Robert.

Influensa smittar genom händerna

Under vinterhalvåret upplever många föräldrar att sjukdomarna bara går runt, runt på förskolorna. För att förhindra att smittan fortsätter spridas är det viktigt att både föräldrar och pedagoger agerar.

– Föräldrar kan hjälpa till genom att hålla barn som är sjuka hemma. Det är särskilt viktigt första tiden då man smittar som mest. Min egen erfarenhet är att personalen på förskolan kan behöva påminna föräldrar om detta, säger Robert och fortsätter:

– Förskolorna bör använda engångspappershanddukar och ha goda rutiner för handtvätt, 80-90 procent av smittan sker genom händer.

Mot vanlig förkylning och influensa hjälper inte antibiotika, utan det är vila, vatten och värme som är viktigast. Däremot kan ibland en förkylning eller influensa övergå till bakteriell infektion och då bör man uppsöka läkare.

– Det är viktigt att se till barnets allmäntillstånd, och om det är hängigt eller slött och inte vill äta eller dricka. Stäm hellre av en gång för mycket med vården.

Influensa hos barn – då ska du ta kontakt med vården:

Om barnet är yngre än tre månader och har mer än 38 grader i feber

Om barnet är mellan tre och sex månader och har mer än 39 graders feber

Om barnet är över sex månader och har 41 grader eller mer

Om barnet har hög feber som inte går ner efter tre till fem dygn

Om febern som först har gått ner sedan börjar stiga igen

Stäm omedelbart av med vården:

Om barnet hastigt blir mycket sämre, och/eller får svårt att andas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!