Kiras nyfödde son fick kikhosta: "Ett bevis för att alla borde vaccineras"

Kira Berghedens son Arvid smittades av kikhosta på ett sjukhus när han bara var en vecka gammal. Då hade han ännu inte hunnit vaccineras och hamnade i karantän. "Hade Arvid inte varit så stor och stark när han föddes är det inte säkert att han hade klarat sig", säger hans mamma Kira.

När Kira Berghedens, 34, son Arvid var en vecka gammal fick Kira en infektion i livmodern och var tvungen att åka till gynakuten.

– Jag tog med mig Arvid dit så klart, och vi tror att det var då han blev smittad. Grejen med kikhosta är att det smittar så otroligt lätt, det räcker med att ha varit i samma hiss som någon som kanske själv inte ens vet att den är smittad, berättar Kira.

– Och Arvid hade ju inte ens hunnit få den första dosen kikhoste-vaccin än.

Kort efter besöket på gynakuten blev Arvid sjuk.

– Han blev väldigt slemmig i lungorna och fick allt svårare att andas.

Kira tog Arvid till vårdcentralen eftersom det inte blev bättre. Då hon själv hade haft kikhosta som barn funderade hon på om det kunde vara det.

– Läkaren som undersökte Arvid sa att har man kikhosta har man indragningar i bröstkorgen när man andas, och att det är väldigt väldigt ovanligt med kikhosta. Det är tydligen också dyrt att ta prover för kikhosta, så det ville de inte göra utan vi blev hemskickade med "förkylningen".

Sattes i karantän med kikhosta

Men Arvid blev inte bättre, utan sämre.

– Han fick andningsuppehåll som var uppåt 10-15 sekunder långa då han blev alldeles blå. Ändå misstänkte inte läkarna kikhosta, på grund av att det är så pass ovanligt.

När Arvid hade varit sjuk i en månad och de inte fått hjälp vid ytterligare besök på vårdcentralen, åkte de till en barnläkarmottagning.

– Där såg de hur illa däran Arvid var, och han fick hjälp med inhalationer och kikhostprover togs äntligen. Vid återbesöket dagen efter skickade de oss vidare till sjukhus, där vi blev inlagda.

Eftersom läkarna där misstänkte att det faktiskt kunde röra sig om den "ovanliga" sjukdomen kikhosta blev de satta i karantän på sjukhuset.

– Läkarna hade skyddskläder på sig, vi fick en specialingång med luftslussar och fick inte lämna rummet. Och då trodde de ändå inte att det var kikhosta, men minsta lilla misstanke ledde till att man blev extremt noggrann på grund av riskerna med en eventuell smittspridning.

På sjukhuset fick Arvid syresättningsövervakning, hjälp att rensa näsa och hals från slem, och andningssteroider.

– Det var en otrolig lättnad, inte minst för att jag äntligen fick vila, eftersom jag legat vaken stora delar av nätterna i en månads tid för att se till att Arvid kunde andas ordentligt. Nu hade andra koll på honom, berättar Kira.

Smittades trots vaccination

Efter fyra dagar blev de utskrivna, men när de varit hemma i några timmar kom provsvaren. Kikhostan bekräftades.

– Det utbröt kalabalik, och läkarna berättade att det är superallvarligt och att de inte borde ha släppt iväg oss. Vi hämtade hem storebror Einar, då 1,5 år, från förskolan, och trots att både han och jag är vaccinerade visade det sig att även vi hade fått en lindrigare form av kikhosta. Läkarna sa dock i efterhand att det var onödigt att hålla honom hemma eftersom kikhosta är så smittsamt att han garanterat redan hade fört smittan vidare på förskolan innan vi visste om att det var det Arvid hade, berättar Kira.

Som tur var blev inget annat barn smittat eftersom de alla troligen var vaccinerade.

– Men det hade ju räckt med att något av dem inte hade kunnat vaccinera sig, så hade det barnet förmodligen blivit sjukt, tillägger Kira.

Solidariskt att vaccinera sig för de svagas skull

Malin Ryd Rinder, överläkare.

mama har pratat med Malin Ryd Rinder, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som helt håller med om att det är viktigt att vaccinera barn, inte bara för sin egen, utan även för andra barns, äldres, och även människor med nedsatt immunförsvars, skull.

– Vaccin skyddar ditt men även andra barn mot allvarliga infektioner med risk för svåra komplikationer eller död. En viktigt sak i ett samhälle är att om tillräckligt många vaccinerar sig så kan sjukdomen man vaccinerar mot inte längre spridas i befolkningen. Då kan den faktiskt försvinna. Men om vi är för få så fortsätter sjukdomarna att spridas, till exempel till barn som kanske inte hunnit bli vaccinerade, inte kan bli vaccinerade eller inte svarar på vaccination. Så det finns både en individuell nytta med vaccination men också en solidarisk del som handlar om att skydda svårt sjuka barn som inte själva kan vaccineras eller på grund av sjukdom inte svarar så bra på vaccination.

Det verkar bli vanligare att folk inte vaccinerar, hur bemöter ni dem och vilka argument har de?

– Vi försöker berätta och förklara vad man riskerar. I dag är det många sjukdomar som fallit i glömska för att vi inte ser dem längre och då har folk också tappat sin rädsla för dessa sjukdomar. Det finns allvarliga och livshotande infektioner som i dag är ovanliga på våra akutmottagningar jämfört med för 25-30 år sedan.

Vad skulle hända om alla slutade vaccinera sina barn? 

– Då skulle vi återse dessa svåra infektioner samt allvarliga komplikationer och död till följd av dem.

Riskerna måste vägas mot fördelarna

Vilka biverkningar finns med vacciner?

– Feber och lite ömhet vid vaccinationsstället är den vanligaste. Man kan även få lite prickar efter MPR-sprutan (mässling, påssjuka, röda hund, reds. anm.), alltså en mild form av infektionen. Annars går det inte att generalisera, man får lite olika reaktioner beroende på vaccin. Vaccination är ju ett sätt att lura kroppen att man haft infektionen så att kroppen skapar ett försvar mot sjukdomen. Då är det vanligt med milda reaktioner av sjukdomar, det vill säga lite feber och ömhet i kroppen. Vilket är ett tecken på att man svarat på vaccinet! Sedan finns det ju vissa barn som till exempel har lätt för att få feberkramp och får det efter en vaccination, men det är ju på samma sätt som de reagerar på en vanlig infektion.

Finns det allvarliga biverkningar? 

– Det finns självklart ovanliga allvarliga reaktioner på vaccination men det måste ju också vägas mot de allvarliga komplikationer som själva infektionen kan ge. Men detta är ett stort ämne som är svårt att sammanfatta på två rader.

Vilket är det absolut viktigaste vaccinet? 

– Det går inte att svara på. Sammantaget har barnvaccinationer mot bland annat polio, difteri, rota och kikhosta minskat barnadödligheten i världen med många miljoner barn.

Är Sverige generellt "bra" på att vaccinera? 

– Man ska veta att i många andra länder så vaccinerar man barnen mot många fler sjukdomar, men Sverige har en nästan unikt hög vaccinationstäckning som vi är mycket stolta över. Det bygger mycket på förtroende och en mycket välfungerande barnhälsovård med god kontinuitet och personlig kännedom. Vi är därför restriktiva med att införa nya vacciner. Vi gör noggranna analyser och avvägningar ur alla perspektiv och introducerar i en takt så att man har fortsatt förtroende för barnhälsovården.

Kan drabbas trots vaccination

Vilka ytterligare vacciner är på tapeten?

– Både hepatit, rota, vattkoppor och TBE är vacciner som är intressanta för vårt nationella program.

LÄS OCKSÅ: Vaccinera sitt barn eller inte?

Finns det någon sjukdom som man vaccineras mot men kan få ändå? 

– Ja, man är aldrig hundra procent skyddad även om man är vaccinerad. Viss immunitet avtar med ålder och behöver boostas igen. Vi svarar sämre på vaccin när vi är riktigt små och äldre så det är därför man behöver ge vaccin flera gånger. Det finns också individuiella skillnader. Sedan klarar vi vissa sjukdomar bättre när vi är vuxna, men behöver börja vaccinera igen när vi blir äldre och skörare. Det skiljer även mellan olika sjukdomar och vaccinationer.

Är immuniteten större om man haft sjukdomen? 

– Även den immuniteten är föränderlig. En del ger ingen immunitet, andra sämre och några livslång. Ett virus kan ändra sig, influensa är till exempel expert på det medan andra virus är mer konstanta och lättare att vaccinera mot. Kikhosteimmunitet avtar med ålder så att man kan få det igen, oavsett om man fått sjukdomen av vaccin eller sjukdom och man kan då smitta någon som inte hunnit vaccineras. Ett spädbarn kan till exempel få kikhosta av en hostig mormor.

Hur gick det då för Arvid?

– Han blev bra så småningom, men den där perioden är som ett töcken nu. Det jag verkligen vill ha sagt är att det är viktigt att vaccinera sig och sina barn. Arvid är, tack vare sin födelsevikt på nästan fem kilo, ett levande bevis för att man ska det. Hade han inte varit så stor och stark är det inte säkert att han hade klarat sig. Men det är inte för de friska starka barnens skull man ska vaccinera sig, utan för de svaga, för spädbarns skull och för äldre människor.

– Detta säger jag trots att jag inte bara har positiva erfarenheter av vaccin. En familjemedlem utvecklade narkolepsi efter svininfluensavaccinet, men trots att vi upplever en så allvarlig konsekvens i vår närhet och vardag tycker vi alla att det är självklart att man ska vaccinera sina barn. Det är helt enkelt alldeles för farligt att låta bli.

Fotnot: I det allmänna vaccinationsskyddet ingår vaccin mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio, Haemophilus influenzae typ b, pneumokocker, pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund, Humant papillomvirus.

Aktuellt just nu