Jessicas son fick rotavirus: ”Läkarna sa att vi inte hade klarat det själva”

Kan vuxna få rotavirus? Kan man vaccineras mot det? Kan man få rotavirus två gånger? mama har pratat med överläkaren Malin Ryd Rinder och Jessica Fylking, vars son fick rotavirus och blev inlagd på sjukhus.

Våren 2014 drabbades Victor, då strax över ett år, av rotavirus.

– Det började med att han kaskadkräktes i bilen när han, jag och min man Simon var på väg hem från landet, berättar mamma Jessica Fylking.

Kräkningarna fortsatte sedan hela kvällen och till slut åkte de in till Närakuten.

– Han blev bara slöare och slöare och därför bestämde vi oss. Vi trodde först att det kanske var en hjärnskakning, för han hade tidigare ramlat och slagit i huvudet. Vi blev hemskickade efter att ha träffat en läkare som inte tyckte att det var något konstigt med honom.

LÄS MER: Vinterkräksjukan – smitta, symptom och inkubationstid

Rotavirus leder till kraftig diarré

Väl hemma fortsatte kräkningarna och Victor fick också kraftig diarré.

– När hans allmäntillstånd försämrades åkte vi till Danderyds barnakut. Där fick vi träffa en fantastisk läkare som direkt kände att något inte stod rätt till, och hon skrev en remiss till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Efter många timmars väntan på sjukhuset beslutade sig läkarna för att lägga in Victor eftersom han var så uttorkad.

– Allt han drack bara kom ut igen. Han blev sondmatad med majsvälling i fyra dygn tills provsvaren kom och visade att han hade rotavirus. Jag fick också en släng av det efter alla blöjbyten, för det är just via avföring det smittar.

Immunförsvaret försämrades

Hur skulle du beskriva rotaviruset?

– Det är vidrigt, för det finns ingen hejd på det. Blöja är inte tillräckligt som skydd, det kommer liksom överallt och det är en väldigt speciellt lukt. På sjukhuset sov vi i samma säng men fick byta lakan ett flertal gånger för att man låg i en pöl, så att säga. Och det läskiga är att barnen hinner göra av med mer än de hinner få i sig, vilket leder till uttorkning. Och som läkarna sa; vi hade inte klarat det här själva hemma. Man måste läggas in, förklarar Jessica.

Hur lång tid tog det innan Victor blev helt frisk?

– Hans immunförsvar drabbades rätt hårt av rotaviruset och Victor har olyckligtvis varit väldigt mycket sjuk efter det. När vi fick vår andra son 2015 så vaccinerade vi honom utan att tveka.

Läkaren Malin ger svar om rotavirus

mama har pratat med Malin Ryd Rinder, överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Hur lång är inkubationstiden på rotavirus?

– 1–3 dagar.

Hur länge är man sjuk i rotavirus? 

– Vanligtvis tre till sju dagar men man kan vara sjuk så länge som i två-tre veckor.

Hur länge smittar man med rotavirus? 

– Man kan smitta i tre veckor, så det är viktigt med handhygienen i samband med blöjbyten och toalettbesök. Man är förstås mest smittsam i början.

Hur smittar rotavirus?

– Viruset smittar framför allt från tarm till munslemhinnna via till exempel smittad mat eller vatten, eller att man kommer i kontakt med viruset på någon yta. Det kallas för fekal-oral smitta. Viruset är väldigt stabilt och kan finnas kvar i smittsam form på ytor i flera dagar.

Vad är skillnaden mellan magsjuka, vinterkräksjuka och rotavirus?

– Magsjuka säger vi i folkmun, gastroenterit säger vi på läkarspåk, när vi blir sjuka med kräkningar och diarré. Den vanligaste orsaken till magsjukor är olika virus. Vinterkräksjukan orsakas av en annan virusfamilj som heter Calicivirus. Det finns olika typer av kräksjukevirus; Sapovirus och Norovirus, kärt barn har många namn. Kräksjuka orsakar också en del inläggningar men eftersom kräksjukan oftast går över fortare och inte ger lika mycket diarréer så  är det ovanligare att man behöver sjukhusvård. Rotavirus är den vanligaste anledningen till allvarlig magsjuka hos barn som kräver sjukhusvård.

LÄS MER: Hjälp, mitt barn har fått magsjuka! Allt om vinterkräksjuka och annan smitta

Hur många barn får sjukhusvård för rotavirus varje år?

– Cirka 2000 barn per år sjukhusvårdas i Sverige, även om siffrorna  sjunkit i de områden som börjat vaccinera –  Stockholm och Jönköping.

Kan man bli sjuk i rotavirus flera gånger?

– Man kan smittas flera gånger i livet men man blir mest sjuk första gången.

Hur vet man när man ska kontakta vården?

– När ditt barn har haft svårt att få i sig tillräckligt med vätska och energi så att det blir tilltagande slött och hängigt. De som är mest känsliga för uttorkning är barn under 1,5 år. Ju yngre barnet är desto mer uppmärksam ska man förstås vara.

Vilka är tecknen på att barnet börjar bli uttorkat?

– Barnet blir trött och blekt, har insjunka ögon, kissar dåligt eller inte alls, har torra slemhinnor, gråter utan att det kommer tårar. Man kan notera att det gått ned i vikt. Händer och fötter kan bli kalla.

Barnet på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Getty Images/iStockphoto / napatcha

Vuxna drabbas lindrigt av rotavirus

– De allra flesta smittas före två års ålder. Det är ovanligt att man smittas om man är yngre än sex månader, men det förekommer. Man kan smittas flera gånger i livet men då har man fått ett visst skydd och blir därför inte så sjuk. Som vuxen kan det nästan gå spårlöst förbi, man kan känna sig lite bubblig i magen och lätt illamående. När man blir gammal och får nedsatt immunförsvar kan man bli hårdare drabbad av rotavirus igen.

Barnet ska kissa tre gånger per dygn

– Det är viktigt att ge barnet vätska och energi. Det räcker inte med bara vatten, barnet behöver även socker och salt. Vätskeersättning för barn är bra. Man kan självklart ge barnet andra saker också. Det är bra att komma igång tidigt med mat i små portioner och inte svälta barnet i onödan. Ge små mängder och ofta! Om barnet kräks – ta en kort paus och fortsätt sedan att ge vätska i små portioner. Ha koll på att barnet kissar minst tre gånger per dygn, säger Malin Ryd Rinder.

LÄS MER: Öroninflammation hos barn – symptom och 6 frågor till barnläkaren

Fakta om rotavirus

I världen dör numera drygt 200 000 barn varje år av rotavirus, ofta i kombination med undernäring eller bristande vård.

2011 dog nästan 500 000 barn per år, men antalet sjunker tack vare rotavaccination i många länder. Bill och Melinda Gates hör till de som drev igenom införandet av vaccination i många utvecklingsländer genom stiftelsen GAVI (Global Vaccine Alliance)

Diarré är fortfarande en stor barnadödare i världen. Positivt är dock att barnadödligheten (barn upp till fem år) hela tiden minskar i världen, från 9,6 miljoner per år, år 2000, till 5,9 miljoner år 2015.

Förbättrade hygienförhållanden, renare vatten, användande av vätskeersättning och successivt ökad spridning av rotavaccination är faktorer som har bidragit.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!