Jennies son fick feberkramp: "Trodde att jag skulle förlora mitt barn"

Feberkramp drabbar framför allt barn mellan sex månader och fem år och är generellt helt ofarligt. Däremot kan föräldrarnas upplevelse av ett anfall vara traumatisk. mama-läsaren Jennies ettårige son drabbades för ett år sedan, och för en stund trodde hon att hennes barn skulle dö.

Förra året drabbades mama-läsaren Jennies son av feberkramp, något hon ville dela med sig av för att hjälpa andra. I ett brev till mama beskriver hon situationen:

"Bilden av min krampande ettåriga son, när jag sitter i sängen mitt i natten och tror att jag förlorar mitt barn, kommer aldrig att försvinna.

Min William hade fått hög feber (39,5–40 grader) under dagen och på natten började han plötsligt att skaka okontrollerat i hela kroppen, ögonen rullade, han blev okontaktbar och det lät som att hans mun fylldes med vatten. Jag hamnade i chock och fick inte fram ett ljud när jag försökte skrika till min sambo (som låg däckad på övervåningen med halsfluss). Men så lyckades jag samla mig och ringde 112. Samtidigt slutade William skaka, blev likblek och helt lealös. Jag bara skrek till sköterskan i luren 'Han dööör!'."

"Måste spridas kunskap om feberkramp"

Hon lyckades lugna mig och instruerade mig att ta av William kläderna och badda honom med vatten. Sedan kom ambulansen, och när vi kom till akuten började William bli sig själv igen, men han var väldigt trött. "Visst hade jag hört talas om feberkramper – men jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så här, och jag tycker att det borde spridas kunskap om vad man ska göra i en sådan situation. Jag hoppas att vi aldrig ska behöva uppleva det igen."

Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock

LÄS MER: Lindas son har epilepsi: ”lever med konstant oro”

Det här är feberkramp – 5 fakta

1. Feberkramp drabbar framför allt barn mellan sex månader och fem år.

2. Oftast uppstår feberkramp i början av en infektion vid hög feber, över 39 grader.

3. Febern orsakar en tillfällig retning i hjärnan vilket gör att barnet krampar.

4. Ett barn som får feberkramp förlorar oftast medvetandet vilket är väldigt läskigt.

5. Kroppen blir stel och det kan rycka i armar och ben, samtidigt som huden blir blek eller lite blå.

Ett feberkrampanfall brukar gå över på några minuter, som för föräldrarna ofta upplevs som väldigt långa. Det är lätt att tro att barnet slutar andas i samband med kramperna.

Endast fem procent av alla små barn drabbas av feberkramp och endast en tredjedel av dem får det mer än en gång.

Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock

Går inte att förebygga feberkramp

Det går inte att förebygga feberkramp, men man kan göra tillståndet lättare för barnet.

mama-läsaren Emilia Kaliff har två små barn som har drabbats av feberkramp flera gånger och tipsar om hur hon gör när de drabbas:

– Viktigast är att lägga barnet i framstupa sidoläge och ta av kläderna. Badda med ljummet vatten, inte iskallt. Ge dem febernedsättande medicin, helst som stolpiller, eftersom det funkar snabbast i detta läge. Det är viktigt att få ner febern fort.

Tipsen har hon fått både från 112 och läkare.

– Det är viktigt att hålla nere febern och ge Alvedon eller Ipren var 4-6:e timme.

Om barnet får feberkramp vid flera tillfällen kan man få kramplösande medicin utskriven av läkare.

Aktuellt just nu