Om höstblåsorna sitter i munnen kan det göra ont att äta, dricka och suga på tummen.

Höstblåsor hos barn

Höstblåsor är en lindrig virusinfektion som oftast drabbar förskolebarn. Den är vanligast under sensommaren och hösten.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad är höstblåsor?

Höstblåsor är en lindrig virusinfektion som är vanligast i slutet av sommaren och i början av hösten. Den kallas ibland hand-, fot- och munsjuka, men har inget med mul- och klövsjuka att göra som det ibland påstås.

Höstblåsor – symtom

Höstblåsor brukar ge måttlig feber, ofta kring 38–39 grader, och blåsor i eller kring munnen och i svalget. Ibland får barnet även blåsor på händer och fötter. När blåsorna spricker bildas sår.

Höstblåsor – så smittar det

Höstblåsor orsakas av virus och sprids genom direktkontakt, främst genom händerna och via luften.

Inkubationstid *

Inkubationstiden för höstblåsor är 3–7 dygn.

Höstblåsor – behandling

Höstblåsor går över av sig själv, ofta inom en vecka.

* Inkubationstid är den tid det tar från det att barnet har blivit smittat tills sjukdomen bryter ut eller symtomen kommer.

Läs också: Är barnet tillräckligt frisk för förskolan?

Vabba eller inte?

När är det bäst att barnet stannar hemma – och när är barnet friskt nog att komma tillbaka till förskolan eller skolan? Reglerna varierar, men några vanliga riktlinjer är:

• Barn med ”gott allmäntillstånd” kan vara i förskolan. Med ett gott allmäntillstånd menas att barnet är piggt, feberfritt och orkar vara med i förskolans normala aktiviteter – även utelek.

• Ett feberfritt dygn hemma, utan febernedsättande medel i kroppen, är en tumregel som många följer.

• Fri från smitta. Barn med smittsamma sjukdomar bör stanna hemma. Barn med streptokockinfektioner, till exempel halsfluss och scharlakansfeber, bör stanna hemma minst två dygn i samband med en antibiotikabehandling.

• ”Normal avföring” efter magsjuka. Barnet bör kunna äta vanlig mat och varken vara hängigt eller ha ont i magen. Efter vinterkräksjuka rekommenderas ibland minst två symtomfria dygn.

Texten har faktagranskats av Inge Axelsson, barnläkare och professor emeritus i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!