Hur skyddar man sitt barn mot getingstick och brännmaneter?

Getingstick, brännmaneter och fästingar – så skyddar du ditt barn

Getingar i saftglaset, brännmaneter i strandbrynet, ormar som lurar och fästingar lite varstans. Läs det här så är du beredd på att rädda ditt barn från sommarens getingstick och huggormsbett (hoppas det inte behövs!).
Vi Föräldrar

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Getingstick

Om ditt barn har blivit stucken av en geting – gör så här:

1. Ta bort gadden.

2. Kyl med kallt vatten, isbit, alsolsprit eller kylbalsam. Man kan också fukta huden med vatten och gnida in en värktablett som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Magnecyl eller Treo. Ytterligare alternativ är att lägga på lokalbedövande salva, till exempel Xylocain (för barn över 18 månader), eller receptfri hydrokortisonkräm (för barn över 2 år).

3. Sätt på ett plåster för att undvika att barnet kliar sönder bettet. Annars kan det bli infekterat.

Obs! Sök läkare om barn under 3 år får flera stick samtidigt liksom om barnet blir slött, får yrsel, feber, illamående eller klåda på övriga kroppen. Man ska också alltid söka läkare om någon (barn eller vuxen) blir stucken i halsen eller munnen av en geting.

Undvika getingstick? Att låta ditt barn dricka med sugrör är ett av tipsen.

Getingstick – så kan du skydda ditt barn

Låt barnet dricka med sugrör.

Sätt lock på mat och dryck utomhus, och låt barn dricka med sugrör. Kontrollera regelbundet att det inte har krupit ner någon insekt i glaset som barnet dricker ur. Sover barnet utomhus i vagnen – skydda vagnen med ett insektsnät. Döda inte getingar i närheten av ett getingbo; det kan dra till sig fler.

Bränd av manet

I Sverige finns tre arter av maneter som kan orsaka brännskador: röd och blå brännmanet samt kompassmanet. De finns främst vid västkusten och i södra Skåne.

Om ditt barn har blivit bränd av en manet – gör så här: 

1. Skölj huden (saltvatten går bra) och skrapa bort eventuella rester med till exempel ett kreditkort. Gnugga inte, då är risken bara att det gör ännu ondare.

2. Som smärtlindring kan det hjälpa att hålla kroppsdelen i så varmt vatten som man tål (testa temperaturen på oskadad hud först). Kortisonkräm kan också lindra.

Härligt att bada! Men brännmaneter kan störa.

Ormbett

I Sverige är bara huggormen giftig. Om ditt barn blir bitet av en huggorm – gör så här: 

1. Kontakta alltid sjukvården vid huggormsbett.

2. Den som har blivit biten ska vara lugn, hålla den utsatta kroppsdelen stilla och gärna högt.

3. Ta av kläder, skor och annat som sitter åt.

4. Lämna bettet ifred. Försök inte suga ut giftet.

Ormbett – så kan du skydda ditt barn

Lär ditt barn att aldrig ta i en orm.

Använd gummistövlar i skog och mark.

Fästingar

De flesta fästingbett är ofarliga men kan i värsta fall föra över borrelia, som är en bakterieinfektion, eller TBE, som är en virussjukdom. 

Om ditt barn har fått en fästing – gör så här:

1. Ta bort fästingen så fort som möjligt. Använd pincett eller fästingplockare, men var försiktig så inte huvudet lossnar och sitter kvar.

2. Tvätta med tvål och vatten.

3. Rodnader på kroppen (ibland på bettstället men även på andra ställen) eller en knuta på örsnibben eller bröstvårtan kan vara tecken på borreliainfektion, som ska behandlas med antibiotika. Feber, huvudvärk, onormal trötthet eller muskelvärk kan vara tecken på borrelia eller TBE-smitta. TBE är ett virus som kan leda till hjärnhinneinflammation, som inte går att behandla med antibiotika men däremot att vaccinera sig mot.

Fästingar finns i gräset. Ta för vana att göra en fästingkoll på ditt barn innan läggdags.

Fästingar – så kan du skydda ditt barn

1. Ta för vana att noga kolla barnets kropp när ni byter till pyjamas på kvällen; ofta kryper fästingen omkring ett tag innan den bestämmer sig för var den ska suga sig fast.

2. Smittskyddsinstitutet rekommenderar att barn från 1 års ålder som vistas i riskområden vaccineras mot TBE. Kontakta din vårdcentral. Mot borrelia finns inget vaccin.

3. Kommer ni att vistas i riskområden för borrelia och TBE i sommar? Kolla fasting.nu.

LÄS OCKSÅ: TBE hos barn – vaccination, symtom och behandling