Att få i sitt barn medicin kan vara en riktig utmaning. Barnapotekaren ger råd. Foto: Getty Images

Ge barn medicin – barnapotekarens bästa tips

Ibland kan det vara svårt att få i barn medicin, särskilt om den smakar illa. Vi frågade barnapotekare Åsa Andersson: får man blanda ut medicin, är det okej att mosa tabletter och vad gör man om inget funkar?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Innehåll:

1. Så ger du medicin till barn

2. Viktigt att veta om dosering av läkemedel

3. Blanda medicin med mat

4. Lära barn att svälja tabletter

5. Om barnet kräks eller spottar ut medicinen

Att ge barn medicin kan vara en riktig utmaning. Ibland testar man ALLT, lockar med glass, saft och belöningar i form av eftertraktade leksaker, utan att något funkar.

Åsa Andersson, barnapotekare.

Åsa Andersson är apotekare och forskare med barns medicinering som specialitet. Vi frågade henne om råd.

Vilka brukar vara de vanligaste problemen när barn ska ta medicin? 

– Antingen att medicinen är så äcklig att det bara inte går, eller att barnet upplever att det inte går att svälja tabletten.

Har du några tips på vad man kan göra om barnet vägrar ta sin medicin?

– Var ärlig, bestämd, resonera med barnet på barnets nivå och ha mycket tålamod. Med yngre barn kan det krävas lite påhittighet, att man måste leka fram en situation. Med lite äldre barn går det ofta att resonera, få dem att förstå hur viktigt det är med medicinen.

Vad ska man INTE göra? 

– Allt man gör med tvång får man betala för i efterhand! Att hålla fast och tvinga är med andra ord inget jag rekommenderar. Låt också bli att luras, att till exempel låtsas att medicinen är godis. Och ge för guds skull inte medicinen när barnet sover, då finns det risk för kvävning!

När man provat allt men ingenting funkar – vad gör man då?

– Handlar det om febernedsättande och barnet totalvägrar så skulle jag ge upp – orkar barnet fajtas behöver det kanske inte medicinen, trots allt. Är det en medicin som är jätteviktig ska man kontakta läkaren igen, förklara läget och höra om det finns några alternativ. Ibland går det till exempel att byta antibiotika till ett som smakar lite mindre äckligt.

Vad är viktigt att tänka på när man ska ge medicin till barn? 

– Det är jätteviktigt att använda rätt sorts mätredskap. Allra helst de dosbägare, doseringsskedar eller dossprutor som man fått med sig i medicinförpackningen eller på apoteket. Ta inte en vanlig matsked eller tesked, de kan variera mycket i storlek!

– Sedan gäller det att följa de instruktioner som kommit med medicinen. Ska den tas med eller utan mat och hur ofta? Försök också att få till en rutin så att ni inte glömmer medicinen, kanske i samband med tandborstningen? Sedan är det bra att ha med sig att det sällan är någon katastrof att missa en tablett eller att den tas några timmar för sent. 

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

När man ska ge medicin till en bebis eller ett småbarn gäller det att använda sin fantasi. Med ett lite äldre barn kan man prova att resonera om varför medicinen är viktig.

Får man blanda medicin som smakar illa med något annat?

– Ja, oftast. Även om medicinen inte ska tas tillsammans med mat brukar det gå bra att blanda ut med lite mat, någon matsked sådär. Att blanda ut medicinen med stor mängd mat däremot är aldrig bra – då vet man inte hur mycket barnet har fått i sig om det inte äter upp allt.

Vad är bra mat att blanda medicin med?

– Lingonsylt har en skarp smak som döljer ganska bra och även chokladsås brukar fungera. Är det en tablett som ska sväljas kan det vara smart att ge den tillsammans med yoghurt med fruktbitar i, eller ett rismellanmål.

Finns det mat som man INTE ska blanda ut medicinen med? 

– Ja, mat som barnet tycker om, som är näringsrik och som man inte vill ”förstöra” för barnet. Har man till exempel en vällingdrickare hemma ska man inte blanda med vällingen – det vore dumt om barnet får aversioner mot något som hen verkligen behöver! Chokladsås däremot är det kanske inte hela världen om barnet börjar rata efter medicineringen.

Är det okej att krossa tabletter? 

Det kan vara svårt att svälja tabletter – men är det okej att mosa dem? Foto: Shutterstock

– Nja, det beror på vilken tablett det handlar om. Vissa är utformade så att de ska utsöndras lite i taget under många timmar och andra har ett hölje för att skydda magslemhinnan. Men oftast är tabletterna dragerade för att dölja smaken – om man krossar dem kommer medicinsmaken fram. Antibiotika är generellt superäckligt och jättesvårt att smakdölja. Där skulle jag, utifrån ett smakperspektiv, direkt avråda från att krossa. Fast ibland är det det enda som går och då är det okej att även krossa antibiotika.

Stämmer det att man inte ska mortla läkemedel mot springmask?

– När det gäller springmaskmedicin finns det två läkemedel på marknaden, varav det ena är receptfritt och heter Vanquin – det ska man inte krossa eftersom det kan ge missfärgningar på tänderna. Vermox däremot, som är receptbelagt, går bra att krossa. 

Från vilken ålder brukar barn kunna svälja tabletter?

– Många läkare skriver ut oral lösning till små barn för att de utgår från att det blir problem med tabletter, men om barnet tycker att den flytande medicinen smakar illa kan det leda till större problem. Jag vet barn så unga som 1,5 år som kunnat svälja tabletter jättebra. Det går såklart inte alltid, men kan vara värt att prova även för småttingarna.

Finns det något tips för att det ska bli lättare att svälja tabletter?

– Smarta knep för att göra det lättare att svälja är att fukta strupen lite innan genom att ta en klunk vatten, lägga tabletten ganska långt in på tungan och sedan svälja den tillsammans med något lite mer trögflytande, som till exempel filmjölk eller nyponsoppa. Man kan också stoppa tabletten i en kokt makaron, och kanske göra det till en utmaning: ”Klarar du att svälja den här makaronen?”. Många barn kan lära sig, även om det beror lite på hur stor tabletten är förstås.

Det finns särskilda tablettöverdrag att köpa, rekommenderar du dem? 

– En kollega till mig har i en studie kommit fram till att de flesta upplever att det blir lättare att svälja med den här drageringen, så absolut! Det är alltså små gelépluppar som man köper i karta på apoteket och som man trycker in tabletten i. De smakar antingen citrus, cola eller jordgubb.

Om barnet kräks eller spottar ut läkemedlet – vad ska man göra då? 

– Om barnet spottar ut medicinen eller kräks inom en kvart efter att medicinen tagits kan man ge en ny dos. Har det gått längre tid, eller om man är osäker på hur mycket barnet fått i sig, är det bäst att kontakta vården och be om råd. Detsamma gäller om barnet kräks efter varje gång medicinen tagits;  behandlingen blir alldeles för osäker då.

Oral vätska, tabletter, suppar …  Är de olika formerna på medicin olika ”bra”?

– Rektala suppar tas inte alltid upp av kroppen lika bra, det är en av anledningarna till varför det inte finns så mycket medicin i den formen. Oral vätska verkar ofta lite snabbare, men det är ganska marginellt jämfört med tabletter.

Läs också: Bör man vaccinera sitt barn mot vattkoppor?

Aktuellt just nu