Det finns läkemedel och huskurer som hjälper barnet att bajsa. Här är tips - och råden från Vårdguiden 1177. Foto: Shutterstock

Har ditt barn förstoppning? Här är tipsen och huskurerna som hjälper

Förstoppning är ingen rolig historia. Du är hård i magen, har svårt att bajsa och när det väl bjuds på en tömma tarmen-chans gör det ont. Men räds inte – det finns läkemedel som lättar på!

mamaredaktionen

Behovet att bajsa skiljer sig åt mellan människor. Vissa går på toaletten ett par gånger i veckan, medan andra behöver besöka den flera gånger per dag. Och det finns inget som är mer sunt än det andra. Vi är helt enkelt olika. Men, är du förstoppad har du svårt att bajsa oavsett din vardagliga frekvens.

Symptom vid förstoppning

Bajset är hårt och trögt.

Du kan få ont I ändtarmsöppningen när du bajsar.

Det kan kännas som att tarmen inte har tömts efter att du har varit på toaletten.

Magen känns utspänd.

Du har ont i magen.

Källa: Vårdguiden 1177

Hård i magen – varför gör det ont?

Smärta som uppkommer i samband med förstoppning kan bero på flera saker. Två vanliga orsaker är hemorrojder och sprickor vid ändtarmsöppningen. Smärtan uppstår i samband med att man bajsar. Förstoppning kan samtidigt framkalla en mer krampaktig smärta som kallas för Proctalgia fugax. Orsaken till Proctalgia fugax är oklar, men tillståndet betraktas inte som farligt. Om ett barn har ont i magen kan förstoppningen i sig vara orsaken.

Vad beror förstoppning på?

Att drabbas av förstoppning är inget konstigt. De allra flesta får förstoppning lite titt som tätt – och speciellt vanligt är det om man inte druckit ordentligt med vatten och snålat in på fiberrik kost. Vårdguiden 1177 har listat fem vanliga anledningar till att magen kärvar ihop, vilka är:

1. Om du reser eller byter miljö.

2. Om du är stressad eller orolig.

3. Om du ändrar dina matvanor.

4. Om du har mycket stillasittande aktiviteter, till exempel att du sitter mycket på arbetet eller i skolan.

5. Om du blir sjuk och behöver vara sängliggande.

Läkemedel kan orsaka förstoppning

En inte allt för ovanlig bieffekt av läkemedel är just förstoppning. Man kan, om man exempelvis konsumerar vissa smärtstillande läkemedel, uppleva att magen hårdnar till – och att det blir svårt att bajsa. Vårdguiden 1177 har listat ett antal exempel på läkemedel som kan ställa till det.

Kodein

Morfin

Järn

Vissa läkemedel mot psykiska sjukdomar

Blodtryckssänkande läkemedel, så kallade kalciumflödeshämmare

Vissa läkemedel som används vid känslig mage, så kallade antacida.

Motverka förstoppning – hur gör jag?

Om du eller ditt barn drabbas av förstoppning finns en rad receptfria läkemedel som hjälper mot både smärta och stoppet i sig. I vissa fall räcker det med att dricka mer vatten, medan det i andra krävs att man lägger om både kost och motionsvanor.

Välj mat med mycket fibrer i

Har du problem med förstoppning bör du välja fiberrik och lösande kost, skriver Vårdguiden 1177. Några exempel på sådan kost är:

Grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor

Frukt, särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron

Fullkornsprodukter som fullkornspasta

Grovt bröd

Grova gryner som havre, vetekli och hela linfrön

Messmör

Laxeringsmedel mot förstoppning

Om man dricker ordentligt med vatten, äter fiberrik kost och motionerar utan frigörande resultat så bör man vända sig till ett apotek. Där erbjuds en rad receptfria lösningar, såsom mjukgörande laxermedel, laxermedel i stolpiller, bulkmedel och osmotiskt aktiva läkemedel.

LÄS ÄVEN: Den ultimata guiden – här är allt du behöver veta om löss