Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vi är omgivna av mikroplaster och numera finns de till och med i bröstmjölken, visar ny forskning. Foto: Timothy Meinberg / Unsplash

Forskare har för första gången hittat mikroplaster i bröstmjölk

Föroreningar i vår luft, vår mat och vårt vatten kan vara extra skadliga för spädbarn och foster, som ännu inte är färdigutvecklade. Forskare oroas nu av att mikroplaster för första gången funnits i bröstmjölk – samtidigt som en annan studie upptäckt luftföreningar i organen hos ofödda foster.

Små plastpartiklar, så kallade mikroplaster, finns numera överallt där vi befinner oss. Varje vecka får vi i oss i genomsnitt fem gram plast via vår mat, dryck och till och med luften vi andas. För första gången har forskare nu också upptäckt mikroplaster i bröstmjölken hos nyförlösta mammor. 

I en italiensk studie, där 34 friska mammor deltog en vecka efter att de fött barn, hittades mikroplaster i bröstmjölken hos 75 procent av mammorna. Spädbarn är särskilt känsliga för kemiska föroreningar och forskare vet ännu inte vad detta innebär hälsomässigt.

”Detta är mycket oroande, eftersom det påverkar de extremt känsliga spädbarnen. Kemikalierna i mat, dryck och hygienprodukter som konsumeras av ammande mödrar kan överföras till barnet, vilket potentiellt kan ha en toxisk effekt”, skriver forskarna i sin rapport.

Omöjligt att undvika mikroplasterna

Forskarna kunde dock inte hitta någon koppling mellan förekomsten av mikroplaster i bröstmjölken och vad kvinnorna ätit, druckit eller använt för produkter. Detta pekar på att det är i princip omöjligt att undvika mikroplaster, menar forskarna, som dock poängterar att det behövs större studier för att identifiera särskilda riskfaktorer.

– Men det behöver poängteras att fördelarna med amning är mycket större än nackdelarna som förekomsten av förorenande mikroplaster innebär. Studier som denna får inte minska amningen av barn, utan istället öka allmänhetens medvetenhet, för att sätta press på politiker att främja lagar som reducerar miljöförstöringen, säger forskaren Valentina Notarstefano vid Università Politecnica delle Marche, enligt The Guardian.

Tidigare forskning har dessutom visat att även bebisar som flaskmatas får i sig mikroplaster via förpackningar och nappflaskor.

Foster får i sig luftföroreningar i livmodern

Exponeringen för miljögifter börjar dock redan innan barnen föds, visar en annan färsk studie från Storbritannien och Belgien. Där har forskare hittat nanopartiklar från luftföroreningar i lungorna, levern och hjärnan hos foster i livmodern. Via moderkakan har partiklarna – som kommer från bland annat bensin- och dieselavgaser samt kolkraftverk och andra fossila bränslen – tagit sig vidare in i organen. 

Redan under första trimestern av graviditeten får foster i sig nanopartiklar från luftföroreningar genom moderkakan. Foto: Volodymyr Hryshchenko

– Vi har för första gången visat att luftföroreningspartiklar från stenkol inte bara tar sig in i moderkakan under första och andra trimestern, utan också tar sig vidare in i organen hos det växande fostret, inklusive levern och lungorna. Det som är ännu mer oroande är att partiklarna också tar sig in i den mänskliga hjärnan medan den utvecklas, säger forskaren Paul Fowler från University of Aberdeen.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas bröstmjölken av vad mamman äter och dricker

LÄS OCKSÅ: Är det bra för barn att dricka välling? Så svarar barndietisten