Bildkälla: iStock
Bildkälla: iStock

Fästingsäsongen är igång – så skyddar du barnen mot fästingbett

Barn som rör sig mer i gräs, skog och mark löper större risk än oss vuxna att råka ut för fästingar. Och nu är årets säsong för de små illvilliga krypen igång! Vi har listat saker du kan tänka på för att minska risken för fästingbett på de små, utöver fästingvaccin.

Bor man i fästingtäta områden brukar man bli rekommenderad att vaccinera sig mot TBE. Men det finns annat du kan göra för att skydda barnen (och dig själv) från fästingbett.

TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan överföras snabbt vid ett fästingbett. Även om du är snabb att plocka bort fästingen finns därför risken att drabbas av TBE. På barn sätter sig fästingarna ofta runt öronen och hårfästet, kontrollera därför där extra noga. De första symptomen på TBE efter fästingbett liknar de man kan få vid en influensa. Uppsök alltid vård om personen som fått ett fästingbett börjar känna sig sjuk.

Så skyddar du barnen mot fästingbett

• Låt ditt barn bära heltäckande kläder när de vistas i skog och mark.

• Myggmedel kan förstärka skyddet ytterligare.

• Inspektera hela kroppen på ditt barn och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på barnen.

• Låt barnet ta en dusch när ni kommer in så att eventuella fästingar (som ofta vandrar runt på kroppen innan de biter) spolas av.

• Kontrollera pälsen på husdjur som vistas ute.

• Fästingar syns bättre mot ljusa plagg.

Källa: Glaxo Smith Kline

Om du eller barnen får ett fästingbett

Om du hittar en fästing  på kroppen så är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. Det gör du bäst med en fästingborttagare, men även en spetsig pincett fungerar. Ta ett tag om fästingen så nära huden som du kan och dra rakt ut. Vrid inte för då kan mundelar från fästingen fastna i huden. Efter att du tagit bort fästingen, så tvätta alltid med desinfektionsmedel. Om du får feber eller huvudvärk eller känner dig allmänt sjuk, så kontakta vården.

Så fungerar fästingvaccin mot TBE

Barn över ett år, och även vuxna som bor eller vistas längre perioder i riskområden bör vaccinera sig mot TBE. Fästingvaccinering mot TBE består av tre doser och ger skydd mot TBE efter fästingbett i tre år.

TBE finns på flera ställen i Sverige högst risk finns i Stockholms skärgård, runt Mälaren samt Östersjökusten ner till Kalmar, Öland och Gotland. Man har även rapporterat fall av TBE runt Vänern, Vättern, Bohuslän, Göteborgsområdet, Småland, Halland, Skåne, Blekinge, Norrlandskusten och Södermanlands kusttrakter.  I drabbade områden bär cirka fem procent av fästingarna TBE.

Borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste symtomet är en typisk cirkelformad hudrodnad. Gå till läkare om du ser den efter ett fästingbett! Sjukdomen sprids nämligen av fästingar. Du blir oftast inte smittad om du tar bort fästingen direkt. Borrelia behandlas med antibiotika, men om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna. Då kan den ta längre tid att läka.

Källa: 1177

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!