Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ellinor Bjurström med Novali.
Ellinor Bjurström med Novali.
Ellinor Bjurström med Novali.
Ellinor Bjurström med Novali. Foto: Privat/Instagram@ellinorbjurstrom

Ellinor Bjurströms dotter fick RS-virus: ”En förälders mardröm”

Det ser ut att bli en allvarlig säsong av RS-viruset i år. Influencern Ellinor Bjurströms sex veckor gamla dotter Novali är en av alla små barn som drabbats av det otäcka viruset: ”En riktig mardöm för en förälder att behöva gå igenom”.

Efter ett år med nästan ingen spridning av RS-viruset ser årets säsong ut att bli både längre och allvarligare än tidigare år. Just nu är många små barn inlagda på sjukhus runtom i landet.

 – Säsongen började tidigare än brukligt och det är nog troligt att det blir en längre säsong i år. Immuniteten har sjunkit då de två senaste säsongerna har varit låg smittspridning av RS. Det finns då många små barn som inte har smittats av RS, säger Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Viruset ter sig hos de flesta som en vanlig förkylning. Men små barn under ett år kan bli allvarligt sjuka, berättar Mia:

– För de allra flesta blir RS-virus en harmlös infektion med feber, snuva, hosta och kanske pipande andningsljud, men för barn under 1 år kan smittan ibland orsaka mer allvarlig sjukdom. Drygt en fjärdedel av de barn som får infektionen första gången får tecken på lunginflammation eller astmaliknande besvär. Mellan en och två procent av de drabbade spädbarnen får så svåra symtom, framför allt andningssvårigheter, att det krävs sjukhusvård.

 

Fakta: RS-virus hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. 

Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. Vanliga symptom är: snuva (ofta med segt slem), hosta, feber, irriterade och röda ögon och väsande och pipande andning.

Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.  

Källa: 1177 Vårdguiden

Ellinor Bjurströms dotter Novali fick söka vård för RS-virus

En som har drabbats av RS-viruset är Youtube-profilen Ellinor Bjurströms dotter Novali, 6 veckor gammal. Det som började med några nysningar utvecklades snabbt till en värre förkylning med ansträngd andning. De sökte vård på akutmottagningen där dottern snabbt fick andningshjälp.

”När jag satt och kollade på henne med hjälpen i näsan så kände jag allt möjligt, jag var rädd. Att se sitt lilla barn kämpa med andningen och sedan behöva bli inlagd för hjälp ger en massa tankeställare. Helt plötsligt så var allt annat helt oviktigt, man ber till någon högre makt att så länge mitt barn mår bra så kräver jag absolut inget annat”, skriver hon på Instagram.

Efter ett dygn med andningshjälp och tillsyn bedömde läkarna att Novali var så pass stabil att mor och dotter kunde åka hem.

”Oron är inte över, men den är lättad. Vi är nu hemma och jag är så glad. Kommer inte lämna Novali ur uppsikt eftersom hon har RS-virus och andningen är inte 100 och rädslan är såklart att det ska bli värre igen. Men vi tar dag för dag”.

mama har varit i kontakt med Ellinor som låter hälsa att det varit ”En riktig mardröm för en förälder att gå igenom”. I skrivande stund är Novali på bättringsvägen.

Novali på sjukhuset. Foto: Privat

 

LÄS MER:  RS-virus 2021/2022 – symtom och behandling