Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast
2 AV 2
Lilla Novalie blev inlagd för andningssvårigheter förra hösten.
Foto: Privat

Ellinor Bjurström om nya RS-läkemedlet: ”Jättebra att det kommer en lösning”

Ellinor Bjurströms då sex veckor gamla dotter blev inlagd för andningssvårigheter förra hösten. Influencern är positiv till att det nu kommer ett läkemedel som förebygger allvarliga RS-symtom hos spädbarn.

Ett nytt läkemedel mot RS-viruset har nu godkänts av EU-kommissionen. Läkemedlet, som marknadsförs under namnet Beyfortus, är det första som kan förebygga allvarlig sjukdom hos spädbarn som smittas av RS. Barn under ett år drabbas hårdast och behöver ibland sjukhusvård för svåra symtom såsom andningssvårigheter i samband med luftvägsinfektionen.

En som varit med om detta är influencern Ellinor Bjurström, vars dotter Novali fick RS förra hösten när hon bara var sex veckor gammal. Ellinor beskrev då upplevelsen som ”en riktig mardröm för en förälder att gå igenom”.
– Om jag skulle få ett till barn skulle jag vilja att barnet fick läkemedlet, eftersom jag har egna erfarenheter av hur det kan gå när RS slår till. Det är svårt att förklara hur det känns när ens barn läggs in på sjukhus, berättar hon för mama.

Efter ett dygn med andningshjälp och tillsyn förra hösten bedömde läkarna att Novali var så pass stabil att mor och dotter kunde åka hem. Foto: Privat

Föräldrar håller barn hemma från förskolan

Ellinor berättar att flera föräldrar med spädbarn hörde av sig till henne efter att hon gått ut med sin RS-historia på Instagram och skrev att de till och med höll sina äldre barn hemma från förskolan under RS-säsongen för att inte riskera att smitta bebisen.

– RS drabbar jättemånga små barn och många föräldrar är rädda för viruset. Det är verkligen ett problem och jag tycker att det är jättebra att det kommer en lösning, säger hon.

FAKTA: RS-VIRUS HOS BARN

• En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. 

• Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.

• En infektion med RS-virus påminner om en vanlig förkylning, men varar ofta längre. Vanliga symptom är: snuva (ofta med segt slem), hosta, feber, irriterade och röda ögon och väsande och pipande andning.

• Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.  

Källa: 1177 Vårdguiden

Ellinor Bjurströms dotter Novali mår i dag bra och har inga följdsjukdomar efter sin RS-infektion. Foto: Privat

Läkemedlet Beyfortus ges i förebyggande syfte, där man injicerar en antikropp som gör att spädbarn slipper svåra symtom som andningsproblem och svårigheter att äta och dricka om de smittas.

– Behandlingen består av en typ av antikropp, som är förändrad så att den stannar kvar i kroppen under flera månader, tillräckligt länge för att för tidigt födda och nyfödda ska hinna växa på sig och bli så pass starka att de klarar av en RSV-infektion utan att bli jättesjuka, förklarar Niklas Arnberg, professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå, för Hälsoliv.

Rekordmånga RS-sjuka barn förra året

Förra årets RS-säsong blev rekordartad, då den började redan i september och hade ett högre antal smittade än normalt. Hela 7 000 barn under 5 års ålder drabbades, varav 156 vårdades på intensivvårdsavdelningar, berättar Ekot. Hur det blir denna säsong vet man inte ännu, men förhoppningen är att det nya läkemedlet ska ge god effekt.

– Vi kommer få en minskad sjuklighet av RS-viruset för spädbarn och att man inte behöver söka sjukvård, utan det blir som en lindrigare förkylning – och sjukvården kommer belastas mindre, säger Bernice Aronsson, utredare vid Läkemedelsverket, till Ekot.


LÄS OCKSÅ: Ellinor Bjurströms dotter fick RS: ”En förälders mardröm”

LÄS OCKSÅ: RS-virus 2021/2022 – symtom och behandling