Kommer svenska skolor och förskolor att stängas på grund av corona-viruset? Foto: Unsplash

I Danmark och Norge stängs skolor på grund av corona – varför inte i Sverige?

Corona-viruset har gjort att Danmark och Norge nu väljer att stänga ner skolor och förskolor. I Sverige har ännu inget sådant besked kommit. Varför?
Emelie Lindblom Dalén

Uppdatering tisdag 24/3: Enligt Sveriges radio stoppar idag flera kommuner friska barn till föräldralediga och arbetslösa från att gå till förskolan, för att stoppa spridningen av corona och underlätta för förskolepersonalen. Det gäller än så länge i Boden, Ånge, Luleå och Falkenberg.

Uppdatering onsdag 18/3:
Från och med idag rekommenderas alla Sveriges gymnasieskolor, yrkeshögskolor, högskolor, vuxenutbildningar och universitet att gå över till distansundervisning. 

 

Idag, torsdag den 12:e mars, beslutade Norge att alla förskolor och skolor ska hålla stängt från och med måndag, för att undvika smittning och spridning av coronaviruset, covid-19. Danmark tog samma beslut i går kväll. Så varför stängs inte förskolor och skolor i Sverige? 

Svaret är att Folkhälsomyndigheten inte anser att det är en nödvändig åtgärd att stänga skolor, ännu. 

– Just nu har vi inga sådana planer, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten till Dagens Nyheter, och fortsätter: 

– Vår ståndpunkt är att friska människor går till skola och arbete, sjuka människor stannar hemma.

”Friska människor går till skola och arbete”

Folkhälsomyndigheten menar också att det inte finns några vetenskapliga bevis för att smittspridning skulle minska om man stängde skolor, och hittills utgör barn en mycket liten del av dem som har insjuknat i covid-19. 

Överläkaren om att stänga skolor på grund av corona: Finns inget facit 

Jan Albert som är smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska institutet, säger till ETC att det inte finns något facit för vad som är bäst. 

– Åtminstone jag har inte vetenskapliga studier som visar vad som är bäst i det här läget. Olika länder väljer olika vägar, och jag tror inte att det är baserat på så himla mycket kunskap utan mer en känsla för vad man tror är rätt utifrån den information som finns.

Han menar vidare att det inte nödvändigtvis är en bra idé att stänga förskolor och skolor. 

– Om unga inte är i skolan så umgås de ändå. Och om förskolebarn är hemma får det enorma samhällskonsekvenser. Det är inte heller bra om pensionerade far- och morföräldrar istället tar hand om barnen, eftersom de kan vara i den åldern där de löper större risk, säger Jan Albert till ETC. 

Sveriges utbildningsminister Anna Ekström har nu under eftermiddagen träffat aktörer från skolsektorn för att diskutera läget.

Och visst kan man förstå att det inte är ett helt lätt beslut att ta? Om alla barn som går i förskola och skola behöver vara hemma, kommer många föräldrar att behöva vara hemma från sina jobb vilket skulle få stora konsekvenser i samhället. För vad händer om busschauffören, Ica-handlaren, sjuksystern, polisen och brandpersonalen måste vabba SAMTIDIGT?

Källor: Dagens Nyheter och ETC

Du kanske också vill läsa om hur barn och gravida drabbas av coronaviruset, på vår medlemssajt Vi Föräldrar?