I hur stor utsträckning kan barn leva som vanligt under coronakrisen? Foto: Maskot/Getty Images

Kan barn leka med kompisar trots corona? Så säger tre experter

Kan barn gå på kalas mitt under en pandemi? Är det okej att leka med kompisar efter förskolan trots corona? Ska man pausa simskolan? Så här tycker tre läkare.

Nya allmänna råd för att minska spridning av coronavirusetDetta är en artikel från Vi Föräldrar

Att de flesta barn fortfarande går i förskola och skola gör det svårare att veta hur man ska förhålla sig till sådant som barnen gör på fritiden.

Har det någon betydelse för smittspridningen av coronavirus att barn till exempel leker hemma hos varandra efter förskolan? Hur ska man tänka kring barn och social distans?

Vi pratade med Tobias Alfvén, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm och docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet, Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna, och Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Barn och social distans – det är inte alltid lätt att få ihop. Foto: Getty Images/Jasper@jasperwhite.co.uk

Tobias Alfvén, hur ska man tänka kring barnens fritid med tanke på corona?

– Skolan har vi öppen för att barn mår bäst i skolan, där finns lärare, där finns hygienrutiner. Men att i dessa tider ordna barnkalas, det avråder jag från. Att barnen träffas ute och leker två och två, det fungerar.

Tobias Alfvén är barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm och docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet.

Att barn leker hemma hos varandra efter skolan då, inomhus?

– Om man som förälder ser till att barnen tvättar händerna noga – och gärna tar handsprit – samt att de inte dricker ur samma glas eller delar på glass eller godis, då kan de lika gärna vara hemma och leka som i skolan.

Hur ska man tänka kring barnens fritidsaktiviteter? Låt säga att det är lätt att hålla social distans i bassängen på simskolan, men att det i omklädningsrummet är trångt om utrymmet?

– Om det är trångt och svårt att hålla avstånd till varandra och mycket snor i omlopp … nej, då skulle jag avstå. Men är det till exempel fotbollsträning utomhus eller några personer som spelar tennis tillsammans, då är det okej. Folkhälsomyndigheten avråder dessutom nu från att byta om i allmänna omklädningsrum.

Läs mer om de nya råden för att minska spridning i faktarutan i slutet av artikeln. 

Så det är möjligheten att hålla social distans som ska avgöra, när man funderar på vad man kan göra och inte?

– Ja, så är det. Det finns inga hundraprocentigt rätta svar utan man får, som många sagt, låta det sunda förnuftet avgöra. Men det viktiga är just att man kan hålla avstånd och, förstås, att man stannar hemma så fort man märker att man är det minsta krasslig. Förutom när det gäller mor- och farföräldrar, där är det nolltolerans! Eftersom vår kunskap och förståelse för spridningen utvecklas vill jag också poängtera att de här råden kan ändras. Det är några veckor det handlar om, kanske månader. Vi klarar det.

Kan barn leka efter förskolan trots corona?

Barnkalas och corona – hur ska man tänka? Foto: Rahel Daniel/Unsplash

Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi, Karolinska institutet, och överläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna:

”Om barnen umgås i förskolan kan de umgås efter också, men om de är i olika förskolor är det bra om det undviks. Det är samma sak med barnkalas; det är bra om man kan vänta med att blanda barn från olika förskolor och olika delar av städer. Har man äldre barn är det som med allt annat – internet, festande och så vidare – att det gäller att ha en tät och bra dialog med sina ungdomar. När det gäller fritidsaktiviteter och sporter ska man vara noggrann med att barn och vuxna med symtom (även milda) inte deltar – det vill säga samma regler som i skolan.”

Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare. Foto: Martin Stenmark

Kan barn leka hemma hos varandra trots corona? Och kan de ha kalas?

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge:

”Det är svåra frågor, där svar som ges idag sannolikt inte håller så länge eftersom mycket förändras på väldigt kort tid. Men ja, om barnen är friska är det okej att de leker hemma hos varandra, men att gå på kalas eller hålla kalas är olämpligt. Om man ska tänka annorlunda beroende på om barnen går i samma förskola/klass eller inte, det kan jag inte svara på. När det gäller aktiviteter är det allas ansvar att hålla avstånd, det är simskolan som måste se till så att grupperna inte blir för stora. Mitt generella råd till föräldrar är att barn kan leva som vanligt så långt det går med hänsyn till andra och så länge man är frisk. Stanna hemma när du är sjuk.” 

Läs också: Kan friska barn träffa mormor och morfar och farmor och farfar?