Håll kontakten trots att ni inte kan träffas, ring varandra två gånger om dagen istället, säger barnläkaren Tobias Alfvén. Foto: Shutterstock

Kan friska barn träffa mormor och farfar?

Kan morfar hämta sitt barnbarn från förskolan trots corona? Är det okej att träffas utomhus i parken eller trädgården? Så här säger barnläkaren Tobias Alfvén.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Coronaviruset väcker många frågor om hur vi umgås. Så här resonerar Tobias Alfvén, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, när det gäller att låta barn träffa äldre just nu.

Tobias Alfvén är barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm och docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet.

Är det okej att låta friska barn träffa mor- och farföräldrar, eller andra äldre med tanke på corona?

– Nej, jag tycker inte att barnbarn ska träffa mor- och farföräldrar nu, inte heller om de är symtomfria. Vi är mitt i en pandemi och vi vet för lite om ifall man kan smittas av symtomfria personer. Kanske är man på väg att bli sjuk men har inte märkt det än. Äldre personer ska varken träffa barn eller barnbarn just nu.

Kan man inte träffas utomhus heller?

– Där är det svårare att rekommendera något. Har man barn som man vet gärna hoppar upp i famnen och ger morfar en kram, nej då bör man avstå. Det är svårt med social distans för en glad 1,5-åring. Men om tonåringen vill gå en promenad med farmor är det en annan sak.

Men de som har far- och morföräldrar som är i 50-årsåldern? Vad gäller då?

– Vi ska alla minimera kontakterna utanför familjen och förskolan/skolan. Det viktigaste är att de i den största riskgruppen, alltså de över 70 år, inte träffar barn- och barnbarn. Där är det nolltolerans som gäller.

Det kan bli väldigt ensamt för många …

– Ja och det är därför det är jätteviktigt att inte tappa bort varandra under den här perioden; man kan gärna ha så mycket kontakt det bara går! Prata i telefon, facetimea och vinka till varandra nedanför fönstret. Det är jättebra om man kan uppmana barnen att ta kontakt, att ringa morfar eller farmor. Man kanske till och med kan ringa varandra två gånger om dagen under den här speciella perioden? Ett av våra barn har till exempel börjat spela schack med farfar via telefonen.

Men inte ses, alltså?

– Nej, man ska inte träffas just nu. Det här är inte tiden för stora kalas över generationsgränserna.

Läs också: Kan barn leka med kompisar trots corona?