Här har vi samlat allt vårt material om corona och covid-19 som rör barn och graviditet. Foto: Shutterstock

Corona – alla våra artiklar för dig som är gravid eller har barn

Coronapandemin väcker frågor – och oro. Här har vi samlat våra artiklar om corona och covid-19 för dig som är gravid eller har barn.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Coronaviruset påverkar vardagen både i stort och i smått – och frågorna är många. Som förälder, eller blivande förälder, kan det kännas extra oroligt även om det i dagsläget inte verkar som att barn och gravida generellt riskerar att bli svårt sjuka av corona.

Förutom oron för sjukdomen i sig är det svårt att veta hur man ska förhålla sig till corona i sin vardag: Kan barn fortfarande leka med varandra efter förskolan? Bidrar vi till smittspridning om vi fortsätter gå på simskolan? Kan vi träffa mor- och farföräldrar om vi ses utomhus?

1. Corona – så drabbas barn och gravida

Hur drabbar corona den som är gravid? Och hur drabbar coronavirus barn? Här svarar Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, på frågor om det nya coronaviruset.

Läs: Så drabbas barn och gravida – intervju med Mia Brytting, Folkhälsomyndigheten

2. Förlossning och amning med corona

Vad händer om en kvinna kommer in till förlossningen med värkar – och symtom som skulle kunna bero på corona? Nu finns nationella riktlinjer för hur covid-19 ska hanteras vid förlossning och på BB. Dessutom: Kan coronavirus passera över i bröstmjölken? 

Läs: Nya riktlinjer för förlossning vid misstänkt corona/covid-19 – det här gäller på BB

3. Kan friska barn träffa mor- och farföräldrar?

Kan morfar hämta sitt barnbarn från förskolan trots corona? Är det okej att träffas utomhus i parken eller trädgården? Och har det någon betydelse om far- och morföräldrarna inte tillhör riskgruppen 70+? 

Läs: Kan FRISKA barn träffa morfar och farmor och andra äldre – utomhus? 

4. Hur ska man göra om ens barn blir sjukt i covid-19?

Vilka symtom ger corona hos barn och spädbarn? Och hur ska man göra om man misstänker att ens barn är sjukt i covid-19?

Barnläkaren svarar på frågor om när det är dags att söka vård – och hur man ska göra om någon annan i familjen blir sjuk, för att minska risken att smittas.

Läs: Vad ska man göra om ens barn blir sjukt i corona?

5. Hur farligt är corona för barn?

Corona verkar drabba de flesta barn lindrigt. Ändå riskerar vissa barn att bli svårt sjuka. Hur ska man förstå det? Tobias Alfvén, barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm och docent i global barnhälsa vid Karolinska Institutet, förklarar.

Läs: Hur farligt är corona för barn?

6. Corona och karantän: 7 tips för barnfamiljer

Hur får man vardagen i barnfamiljen att funka i corona-tider, och kanske karantän? Man kan inte påverka allt, men en hel del, säger psykologerna Maria Lalouni och Kajsa Lönn Rhodin.

Läs: Psykologernas tips för barnfamiljer i karantän

7. Kan barn leka med kompisar trots corona? Så säger tre experter

Kan barn gå på kalas mitt under en pandemi? Är det okej att leka med kompisar efter förskolan trots corona? Ska man pausa simskolan? Så här tycker tre läkare.

Läs: Hur ska man tänka kring barnens fritid med tanke på corona?

8. Krönika: "Ska corona hindra mig från att pussa mitt barn?"

Är jag löjlig som tvekar om jag kan pussa mitt barn på munnen? Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel försöker hitta ett sätt att tillämpa rådet om social distans.

Läs: "Det är ingen trivsam känsla – att titta på sina medmänniskor med misstänksamhet"

 

Aktuellt just nu