Charlotte Perrelli om besöket med sonen på barnakuten: ”Kaos”
Den ökade spridningen av RS-virus, covid-19, calicavirus och influensa belastar just nu akutmottagningarna. Artisten Charlotte Perrellis barn Alvin, 4, har varit sjuk i omgångar i tre veckor och när han fick andningssvårigheter fick hon i veckan åka in till barnakuten. Där var det överfullt med ledsna och rädda mammor med barn sjuka i RS, berättar hon för mama.
– Det var kaos, med gråtande barn och ledsna mammor. Det låg jackor och väskor överallt och det var överfullt med sjuka barn.
RS-virussäsongen är i gång och allt fler barn insjuknar i olika virussjukdomar. På flera håll rapporteras det om att läget är ansträngt. Akademiska sjukhuset i Uppsala gick på torsdagen upp i stabsläge. Samtidigt som antalet patienter ökar minskar personalstyrkan, då många där också är sjuka. Även på andra håll är läget svårt.
Artisten Charlotte Perrelli, som besökt barnakuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna med sin fyraårige son Alvin, beskriver situationen där som kaotisk. Hon berättar:
– Detta började med hosta och hög feber på 40 grader för Alvin. Tempen hoppade upp och ner i två veckor och han hostar slem tills han kräktes… I veckan beslutade vi oss för att åka till doktorn då hade han öroninflammation och krupp liknande hosta som han alltid får när han blir förkyld. Han fick kortison mot hostan och penicillin och hostmedicin. Men det blev inte bättre och han syresätter inte så bra så vi åkte in till barnakuten på KS.
”Överfullt med barn. Vi fick inte ens en sittplats”
Väl där var det helt överfullt med barn, berättar hon.
– Det var kaos, med gråtande barn och ledsna mammor. Det låg jackor och väskor överallt och det var överfullt med sjuka barn.
Perrelli fick vänta i kö i tio timmar tills de fick träffa en läkare. Självklart förstod hon att fokus måste ligga på de minsta som behöver hjälp fort.
– Det var tio timmars kö, jag blev bestört över vilken arbetsbelastning läkare och all sjukpersonal har där. De sliter något oerhört. Bedrövligt, menar hon och fortsätter:
– Vad har hänt? Hur ska vi komma till rätta med vården…
Sonen Alessio fick åka ambulans med RS
Charlotte Perrelli har själv erfarenhet av att ha ett spädbarn med RS. När sonen Alessio bara var tre månader fick han infektionen och då åkte de in till Danderyds barnakut, som tyvärr inte finns kvar, berättar hon.
– De beslöt att jag och Alessio skulle åka ambulans till Karolinska. Det var akut!
– Så jag har erfarenhet av just RS. Det är så läskigt!
Charlotte Perrelli la på onsdagen upp ett inlägg på Instagram där hon berättade om besöket på barnakuten, där hon fick mycket stöd av följarna. Många vittnade också om att även de hade sjuka barn just nu.
Artistkollegan Sarah Dawn Finer skrev: ”Har samma läge. Sjukt svårt just nu med långvarigt sjuka barn.”
https://www.instagram.com/p/Cl5mQjar-B5/Framför allt små barn som drabbas av RS
Det var i förra veckan som Folkhälsomyndigheten varnade om RS-virusets frammarsch.
– Epidemin startade för ett par veckor sen och där ser vi att det går uppåt vecka för vecka. Och då är det framför allt små barn som drabbas, sa Sara Byfors, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.
I Jönköpings län infördes från och med 6 december nya rekommendationer.
– Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken att få in smittan i familjen rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan, sa smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.
Barnläkaren Younis Khalid, som arbetar som verksamhetschef på Knodd, chattade på torsdagen med mamas läsare om just RS-viruset. Han sa då att han tror att vi kommer att se många sjuka barn i år.
Så undviker man att ens barn smittas
– Exakt hur hög toppen blir och när den inträffar är olika från år till år; förra året var toppen till exempel hög och kom väldigt tidigt, i oktober-november. Anledningen till det tror man till stor del var att immuniteten i befolkningen var relativt låg, eftersom vi inte hade haft så mycket RS under pandemin. När restriktionerna sedan lättade och kontakterna ökade fick viruset större möjlighet att sprida sig, och eftersom det då fanns många barn som inte hade varit smittade med RSV tidigare så fanns det en låg immunitet, och viruset smittade därför lätt vidare.
Younis Khalid menade att det viktigaste man som förälder kan göra för att undvika att ens barn blir smittat av RS är att undvika onödig exponering och hålla god handhygien.
– Som synes så är det alltså samma tänk som för covid, eftersom dessa virus smittar på liknande sätt.
LÄS OCKSÅ: Oron: Värre RS-smitta – har förändrats efter pandemin
LÄS OCKSÅ: Oron: Barnläkaren: Så skyddar du ditt barn mot RS-virus