De flesta barn som smittas med borrelia får bara den karakteristiska hudrodnaden, men ibland kan symtomen bli mer allvarliga.

Borrelia hos barn – barnläkaren svarar

Kan borrelia vara farligt? Hur skyddar man sig? Kan man vaccinera? Och hur vanligt är det att barn får borrelia? Barnläkaren Åsa Fowler svarar.
Susannah Elers

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Borrelia hos barn – innehåll:

Hur vanligt är borrelia hos barn?

Kan man vaccinera mot borrelia?

Kan borrelia vara farligt?

Symtom

 Inkubationstid 

Diagnos och behandling

Hur vanligt är det att barn får borrelia?

– Det är inte ovanligt, säger Åsa Fowler, barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det är betydligt vanligare än TBE. Vi träffar många barn med ansiktsförlamning eller barn som söker med långdragen feber, huvudvärk och trötthet som visar sig bero på borrelia. Men de allra flesta barn som får en borreliainfektion får bara en hudmanifestation, den karakteristiska hudrodnaden, säger Åsa Fowler. (Den karakteristiska hudrodnaden är större än 5 centimeter i diameter, finns ofta på samma ställe som fästingbettet, kan bli större med tiden och kan blekna i mitten, redaktionens kommentar.)

Åsa Fowler är läkare på barnneurologen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Symtomen på borrelia hos barn skiljer sig inte så mycket mot symtomen hos vuxna, men det är vanligare att barn får ansiktsförlamning.

Hur skyddar man sig mot borrelia?

– Enda sättet är att undvika fästingar. Med borrelia finns det en poäng med att få bort fästingen så fort som möjligt, eftersom det tar lite tid innan smittan förs över från fästingen.

LÄS OCKSÅ: Getingstick, brännmaneter, fästingar – så skyddar du ditt barn

Kan man vaccinera mot borrelia?

– Nej. Men det finns bra behandling, man blir i princip alltid helt återställd. En del som får ansiktsförlamning får dock inte riktigt tillbaka all motorik. Ungefär 5-10 procent tycker att de inte blir helt bra.

Kan borrelia vara farligt?

– Ja, men det är väldigt ovanligt. Man kan få allvarliga former av borrelia som kan ge påverkan på hjärtmuskeln. Har man kraftig hjärnhinneinflammation kan det vara farligt, men det behandlas effektivt med antibiotika. Man tror att borrelia ofta läkte spontant, även utan behandling, innan vi hade möjlighet att diagnosticera borreliainfektioner. Jag har inte hört talas om dödsfall av borrelia hos barn, om barnet i övrigt är friskt, säger Åsa Fowler.

 

Borrelia hos barn – symtom och behandling

Borrelia finns där fästingar finns – i gräs, till exempel. Foto: Shutterstock

Vad är borrelia?

Borrelia är en bakteriell sjukdom som sprids av fästingar. Den är mycket vanligare än TBE.

LÄS OCKSÅ: Ska man vaccinera barn mot TBE?

Var finns borrelia?

Borrelia finns där fästingar finns. Fästingar trivs i milt klimat och finns även i Norrland utmed kusten.

Symtom

Borrelia kan ge många olika symtom. Absolut vanligast är borreliainfektion i huden som ger en karakteristisk hudrodnad, berättar Åsa Fowler, barnläkare vid Astrid Lindgrens sjukhus. Hudrodnaden är större än 5 centimeter i diameter, finns ofta på samma ställe som fästingbettet, kan bli större med tiden och kan även blekna i mitten.

Mer ovanliga symtom av borreliainfektion är neurologisk påverkan (hjärnhinneinflammation) som kan ge trötthet, huvudvärk, feber och ibland muskelvärk eller ensidig ansiktsförlamning.

Barn kan få ansiktsförlamning som enda symtom, utan feber eller hudrodnad.

Inkubationstid*

Från det att man har blivit smittad av borrelia tar det oftast några veckor upp till någon eller några månader tills man får symtom.

Vid symtom som hjärnhinneinflammation eller ansiktsförlamning kan inkubationstiden vara flera månader, men det vanligaste är att symtomen uppstår några veckor efter att man blev smittad.

* Inkubationstid är den tid det tar från det att man har smittats tills sjukdomen bryter ut eller symtomen kommer.

Diagnos

Vid borrelia i huden ger inte blodprover någon vägledning, utan det är den kliniska bilden, det vill säga hudrodnaden, som läkaren tittar på.

När man misstänker borreliainfektion i nervsystemet letar man efter antikroppar i blod och ryggmärgsvätska och mäter mängden vita blodkroppar i ryggmärgsvätskan.

Behandling

Borrelia kan behandlas med antibiotika. Det går däremot inte att vaccinera sig mot sjukdomen och man utvecklar inte immunitet. Man kan därför få sjukdomen flera gånger i livet.

Eftersom borrelia inte är anmälningspliktigt finns ingen tillgänglig statistik om hur vanligt det är.

Källa: Åsa Fowler är barnläkare på barnakutkliniken vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge och har doktorerat med en avhandling om hjärninflammation hos barn med fokus på TBE: "Acute encephalitis in childhood : clinical characteristics and outcome with special reference to tick-borne encephalitis"