Bihåleinflammation hos barn – smitta och behandling

Bihåleinflammation är ingen rolig historia för barn. Det ger ofta symptom som huvudvärk, feber och tryck i bihålorna. mama tipsar om vad du ska göra för att tackla sjukdomsförloppet.

Rent konkret innebär bihåleinflammation att en förkylning som redan bråkat med barnet nu har spridit sig från näsans slemhinna till slemhinnan i bihålorna. Detta leder inte sällan till en intensifierad smärta och kraftig snuva som ofta rinner bakåt.

Ovanligt att småbarn smittas

Att barn under sex år drabbas av bihåleinflammation hör till ovanligheterna eftersom de i så tidig ålder inte fått fullt utvecklade bihålor. Däremot kan de få infektioner i silbenshålorna, vilket kallas för etmoidit. Symptomen vid etmoidit liknar de som uppstår vid en lättare förkylning, plus svullnad över barnets ögonen.

Ont i bihålorna? Då hjälper nässpray

En räddare i nöden vid bihåleinflammation är receptfri avsvällande nässpray som kan hjälpa mot svullnaden i slemhinnan. Dessutom kan nässpray med kortison dämpa inflammationen vilket kan göra sjukdomsförloppet kortare.

Hur många näsdukar har gått åt idag?

Öroninflammation eller bihåleinflammation?

Eftersom bihålor finns i pannan, överkäken och silbenet – som skapar ögonhålan – är det inte ovanligt att man som drabbad av bihåleinflammation känner ett tryck över öronen och därmed misstar sjukdomen för öroninflammation. Därför är det vanligt att man vid ett läkarbesök även testas för öroninflammation för att säkerställa att inflammationen inte spridit sig dit. (Källa: Vårdguiden 1177)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!