Det finns många sätt att lindra den jobbiga röda babyrumpan! Foto: Getty Images/iStockphoto / StockPlanets

Bebisens röda rumpa – kan det vara stjärtfluss?

Har din bebis röd rumpa? Den kan bli röd och irriterad av kiss och bajs. Två barnsköterskor och en hudsjuksköterska svarar på ­vanliga frågor om irriterade bebisrumpor.

Anna Matzinger

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Här svarar Pia Kihlberg och Mia Lindgren, barnsjuk­sköterskor på Närhälsan ­Gibraltargatan i Göteborg, på frågor om röda bebisrumpor. (Lite längre ner i artikeln är det hudsjuksköterskan Anette Gromell som svarar.) 

Varför får bebisar röd rumpa?

"Alla bebisar blir röda i rumpan ibland. Hur mycket och hur ofta beror på hur känslig hud bebisen har. Irritationen kan bero på många saker, till exempel att det blivit för varmt i blöjan under lång tid, att bebisen har bajsat väldigt mycket så att det blir extra fuktigt i blöjan, att föräldern inte märker att bebisen bajsat, kanske när bebisen sover, så att bebisen får ha bajs i blöjan för länge, eller att en ammande mamma, eller bebisen själv, ätit något som gör avföringen lite extra frätande.

Ibland kan också det röda bero på att bebisen fått svamp. Då är huden inte röd och slät utan mer röd och ojämnt ”bubblig”. Om man märker att det är så får man gärna ta kontakt med sin bvc så att vi får titta på utslagen och därefter ­rekommendera lämplig behandling.”

Kan man förebygga röda rumpor hos barn?

"Det bästa är att lufta ofta. Att ta av blöjan och låta bebisen ligga utan en stund. Om man har tid kan man låta rumpan lufttorka när man har tvättat den vid blöjbyte. Man kan också låta bli att använda body om rumpan är röd, eftersom den kan göra att blöjan sitter tajtare mot huden och inte släpper in så mycket luft.

Om man har en bebis som är väldigt känslig kan man också smörja med så kallad barriärsalva i förebyggande syfte, men det behöver man bara göra om man vet att barnet väldigt lätt blir irriterat i rumpan. För normalkänsliga barn behövs inte det."

Vad ska man tänka på när man tvättar bebisrumpan? Kan våtservetter göra irritationen värre?

”Man kan välja att ha olja ­istället för vatten på tvättlappen när man rengör bebisen. Man ska inte torka för hårt och man kan gärna välja mjuka tvättlappar och ”klapptorka” torrt.

Ibland kan det vara så att bebisen inte tål vissa våtservetter, då kan man pröva att byta märke eller använda torra tvättlappar istället – och så är det som sagt bra om rumpan får lufttorka vid blöjbyten."

Ska bebisens rumpa smörjas om den är röd?

"Det tycker vi absolut att man ska göra. Med en barriärkräm bildas en skyddande hinna så att huden inte tar åt sig så mycket av fukten i blöjan. Smörj gärna in rumpan efter att den har fått lufttorka vid blöjbyte eller vid andra tillfällen."

Om mamman ammar, kan ­mat som hon ätit göra bebisens rumpa röd? Eller kan den röda rumpan bero på något som bebisen ätit, om hen äter mat?

"Det är inte jättevanligt att irritationen i rumpan beror på något som en ­ammande mamma eller bebisen själv ätit. Men visst kan det hända, om bebisen har en speciell känslighet mot vissa födoämnen som gör att hen bajsar mer. Det händer dock så pass sällan, så att korrigera sin egen eller bebisens kost för att bebisen är röd i rumpan är inget vi rekommenderar."

Kan röd rumpa hos bebisen bero på någon sjukdom?

"Det finns något som heter stjärtfluss och som orsakas av likadana bakterier som ger halsfluss. Om bebisen har fått det så blir rumpan ilsket röd och irritationen försvinner inte, hur mycket man än behandlar den hemma. Om det händer behöver man uppsöka läkare för att kontrollera om bebisen bär på bakterierna. Om så skulle vara fallet behöver hen antibiotika för att bli bättre."

Röd rumpa – kan det vara svamp?

Om rumpan är röd – lufta gärna, och när bebisen har blöja: låt det vara lite luft mellan blöjan och huden. Foto: Shutterstock

Hudsjuksköterskan Annette Gromell tipsar om hur du kan lindra om bebisen har röd rumpa.

Av Johanna Klöfvermark

Byt blöja ofta och undvik body – för att motverka röd stjärt hos ditt barn

Blöjeksem och sveda kan undvikas genom att man byter blöja oftare. Särskilt vid ­maginfluensa och diarré.

– Om rumpan är röd kan man med fördel använda en blöja som är så stor att det får plats luft mellan huden och blöjan. Man kan också pröva att byta blöjmärke, säger ­Annette Gromell.

– Undvik gärna att använda body, som sitter åt, om bebisens rumpa har blivit röd och irriterad, säger hon.

Tvätta röda rumpan med ljummet vatten

Om stjärten behöver tvättas, använd ljummet vatten och en oparfymerad återfettande och återfuktande tvättkräm.

– Det kan göra väldigt ont på bebisen när du tvättar, så gno inte för hårt. Att tvätta under rinnande vatten kan vara skönt för barnet, säger Annette Gromell.

Torka bebisens röda rumpa försiktigt

Torka torrt med exempelvis en liten mjuk handduk, men var försiktig.

– Att klapptorka lite varsamt kan lindra om det svider och gör ont på bebisen, säger Annette Gromell.

Använda salva på bebisens röda stjärt

Smörj in den röda rumpan med salva innan du sätter på blöjan på bebisen igen.

– Använd en fet kräm som stannar kvar på huden. Smörj gärna in vid varje blöjbyte. Pröva dig fram för att hitta en salva som fungerar bra, eller fråga på bvc eller på apoteket.

Lufta vid blöjbyte

Luft är bra för små röda bebisrumpor.

– Under kallare perioder, när bebisen kanske inte är naken som på sommaren, kan du passa på att lufta en stund under blöjbytena vid skötbordet.

Röd rumpa på barn = svamp?

Enligt Annette Gromell är det ovanligt att det röda blir svamp, men fortsätter rumpan vara röd är hennes råd att kontakta bvc.

– Svamp artar sig som en rodnad i ljumskarna och ner i böjvecken. Det kan se ut som små punkter. Om du misstänker att din bebis har svamp, kan du kontakta bvc, som råder dig till rätt behandling.