Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sjuksköterskan Jennie Stenmark ser många små bebisar som drabbats av RS-virus just nu.
Sjuksköterskan Jennie Stenmark ser många små bebisar som drabbats av RS-virus just nu.
Sjuksköterskan Jennie Stenmark ser många små bebisar som drabbats av RS-virus just nu.
Sjuksköterskan Jennie Stenmark ser många små bebisar som drabbats av RS-virus just nu. Foto: Privat/iStock (montage)

Barnsjuksköterskan Jennie: ”Den värsta RS-säsong jag varit med om”

RS-säsongen som brukar börja runt årsskiftet har redan exploderat. Barnsjuksköterskan Jennie Stenmark har aldrig varit med om något liknande: ”Vi har så mycket sjuka RS-bebisar att vi knappt har plats för dem”.

Jennie Stenmark i Skåne har jobbat som barnsjuksköterska på barnavdelning i sex år. Varje år tar hon hand om många sjuka små bebisar som drabbats av RS-viruset, ett virus som sprids under vinterhalvåret och som kan drabba små barn särskilt hårt. 

Normala år brukar RS-säsongen dra igång runt jul- och nyårshelgerna, men i år är den redan igång och trycket är högt på landets barnavdelningar, rapporterar flera medier.

Det är något som Jennie och hennes kolleger redan märker av:

– Jag har aldrig sett något liknande. Det brukar inte börja förrän i januari men RS-säsongen är i full gång redan nu. Vi har så vi mycket sjuka RS-bebisar att vi knappt har plats för dem. 

Vad är du rädd för om det blir ännu fler fall?
– Vi kommer lösa det så klart, det gör vi ju alltid inom vården. Men genom att skydda våra allra minsta förskonar vi både dem och deras föräldrar ångest, oro och rädsla som en RS-inektion kan innebära.

Vilket är ditt råd till alla med nyfödda små?
– Håll din nya bebis hemma tillsammans med er och er omedelbara familj. Låt inte äldre syskon gå på förskola första tiden och var inte ute på offentliga platser med mycket folk, som köpcentrum och affärer.

”Många små barn har inte smittats av RS”

På Folkhälsomyndigheten räknar man med att det blir en längre säsong av RS då vi har två år bakom oss med många restriktioner kopplade till covid-19. Det har gjort att många barn inte är immuna mot RS.

 – Säsongen började tidigare än brukligt och det är nog troligt att det blir en längre säsong i år. Immuniteten har sjunkit då de två senaste säsongerna har varit låg smittspridning av RS. Det finns då många små barn som inte har smittats av RS, har Mia Brytting, mikrobiolog och enhetschef på Folkhälsomyndigheten tidigare berättat för mama.

Särskilt små barn under ett år kan bli allvarligt sjuka av RS, berättar Mia:

– För de allra flesta blir RS-virus en harmlös infektion med feber, snuva, hosta och kanske pipande andningsljud, men för barn under 1 år kan smittan ibland orsaka mer allvarlig sjukdom. Drygt en fjärdedel av de barn som får infektionen första gången får tecken på lunginflammation eller astmaliknande besvär. Mellan en och två procent av de drabbade spädbarnen får så svåra symtom, framför allt andningssvårigheter, att det krävs sjukhusvård.

LÄS OCKSÅ: Ellinor Bjurström 6 veckor gamla dotter drabbades av RS

LÄS OCKSÅ: RS-virus 2021/2022! Symptomen att hålla koll på + det kan du göra