Foto: (c) Digital Vision.

Barns tänder - fakta

Gnäll gnäll gnäll, all night long. Ånej, inte tandsprickning nu igen! Barns tänder är källa till mången frustration men också till stor lycka (som det glädjestrålande leendet när man ÄNTLIGEN tappat den allra första mjölktanden kring sexårsåldern). Men varför är det så olika med tänder? Och hur gör vi om olyckan är framme och den där splitternya skulle-varit-permanenta tanden slås ut?

MJÖLKTÄNDERNA – BÖRJAN OCH SLUTETMjölktändernas uppdykande kan lika väl ske vid 4 månaders ålder som då bebben är 1,5 år. Vid två års ålder bör de dock kommit fram.– Annars bör man kontakta tandläkaren, säger Randa Abed, tandsköterska.

Börja borsta så fort första tanden visar sig! Det är inte bra att få hål i mjölktänder. Första mjölktanden brukar barnen tappa kring sexårsåldern, och det är värt att fira! Kanske har tandfén en peng? Vid 12 år brukar den sista vara tappad – då har mjölktänderna bytts ut mot permanenta tänder.PERMANENTA TÄNDERNär resten av de permanenta tänderna kommer är högst olika från barn till barn. De sista (visdoms­tänderna) kommer kring 17–20-årsåldern, vissa får vänta tills de är 25 år.UTSLAGNA TÄNDERDen vanligaste perioden för tandolyckor är kring 2–3-årsåldern, och att skada mjölktänder brukar oftast inte få allvarliga följder. Värre är att den andra vanliga olycksfallsperioden är kring 8–9-årsåldern, och då kan det vara permanenta tänder som skadats.– Har du slagit av hela tanden eller en bit av den, ska den läggas i mjölk. Se sedan till att komma till tandläkaren inom kort tid, säger Randa Abed.Ju snabbare tanden/tandbiten sätts på plats igen, desto större är möjligheten att den läker fast.HÅL, NEJ TACK!Ja, minsta femåring vet ju vad som krävs för att slippa hål i tänderna: Borsta, morgon och kväll (mamma och pappa bör hjälpa till ända upp till 9–10-årsåldern)! Och undvika sötsaker, särskilt klibbiga sådana. Lördagsgodis är en bra grej.– En gång i veckan ska man äta sött, inte mer. Till sött räknas inte bara godis, utan även kakor, kex och glass, säger Randa Abed.

Källa: Vårdguiden samt tandsköterska Randa Abed på Tandborsten, Folktandvårdens barnavdelning i Rosengård, Malmö.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!