Hur ofta är det normalt att kissa? Urologen svarar. Foto: Shutterstock

Barn som kissar sällan

Familjens 2,5-åring kan gå en hel dag utan att kissa. Kan det vara farligt?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Är det farligt att hon kissar så sällan?

Vi har ett jätteproblem med vår 2,5-åriga tjej. Hon kan gå en hel dag utan att kissa, och så har det varit i ett års tid nu. Vi har provat allt: tjatat, ignorerat, övat på pottan, toan, blöjan, ja, allt. Nu har vi kommit så långt att hon kan kissa på pottan ibland och i blöjan ibland, men alltid på vårt initiativ, och efter att vi mer eller mindre ”tvingar henne att kissa”. Vi har lyckats att få henne att kissa upp till tre gånger per dag vilket jag är jättenöjd med. Men det går fortfarande upp och ner.

Hon säger nästan aldrig till att hon är ”kissig” eller ”bajsig’” och de gånger hon gör det så kommer det ändå inget. Det känns som att hon är lite kluven inför om hon ska göra det på pottan eller i blöjan. Att vi har lite olika metoder för att få henne att kissa blir kanske förvirrande för henne. Hittills har hon aldrig bajsat på pottan utan i blöja. Det känns ibland som att hon blir ledsen över att det inte kommer något på pottan. Och ibland att hon bara driver med oss. Efter två timmars tjat går hon bara rätt som det är och kissar. Det verkar inte som att det gör ont när det kommer. Jag fattar inte vad det är och hur vi ska gå tillväga för att komma vidare. Det har varit ett ständigt tjat i ett år nu. Själv mår jag väldigt dåligt över detta och blir stressad när det går för lång tid mellan gångerna. Vad ska jag göra, sluta tjata? Låta henne styra det själv? Kan hon det?

Hon har inte blöja på sig för övrigt utan bara när vi ska se till att kissa, men allt som oftast vill hon inte ha blöjan heller. Det är precis som att hon känner att hon är stor nu  och inte ska ha blöja längre. Hon dricker inte mycket. Och har varit torr på natten i säkert ett år. Är det farligt att hon kissar så sällan? Kan det vara något som är fel? Vi har varit i kontakt med en urolog, och hon säger att vi ska potträna för att minska hennes blåsa.

/Vi känner oss desperata 

Tre gånger per dag är ett minimum

Uroterapeut Anna-Lena Hellström:

Jag tycker att det är bra att ni lyckas genomföra att ert barn kissar tre gånger per dag. Små barn kan vara envisa med att försöka undvika att kissa.

Du skriver att ditt barn inte tycks ha ont utan snarare inte riktigt vet hur hon ska göra. Risken med att vänta för länge är att blåsan i detta fall kan bli övertänjd.

Det är inte så vanligt, men det finns barn som kan hålla sig länge, och föräldrarna behöver lirka med dem att kissa på förutbestämda tider under dagen. Tre gånger per dag är ett minimum, till exempel direkt efter att hon vaknat på morgonen (före frukost), en gång i förskolan vid 14-tiden och sedan vid läggdags. Räkna med att varje sådant här tillfälle får ta en halvtimme.

Försök att inte prata om kiss och bajs mellan gångerna och för gärna dagbok, då har du en bra koll också i ett längre perspektiv. Du skriver att er flicka inte använder blöja numera men aldrig bajsat på pottan. Att använda blöja eller inte är en avvägning i ett sådan här känslig situation. Men bäst, fysiologiskt sett, är att försöka sitta ner och kissa och bajsa. Jag tycker att du ska gå till din barnläkarmottagning, bland annat för att mäta urinmängder, för att se om det finns risk för övertänjning. Men även för att med ultraljud se om din flicka tömmer blåsan tom. Och för att bedöma om fler undersökningar behöver göras.

Anna-Lena Hellström är uroterapeut och professor på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Artikeln publicerades i januari 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!