Allt du måste veta om krupp hos barn (för att inte bli rädd själv)

Att som förälder uppleva när ens barn får krupp, eller falsk krupp som det ofta kallas, är en riktig skräckupplevelse. mama har pratat med Anders Nilsson, barnläkare på Alva BVC, om allt man behöver veta om symptomen och medicin.

Man brukar prata om krupp och falsk krupp, vilken är den rätta benämningen?

– När man talar om den krupp som barn i dag drabbas av menar man falsk krupp. ”Krupp” är egentligen difteri, som är en farlig sjukdom, och vaccin mot den ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Hur märker man att ens barn har krupp?

– Barnet har svårt att andas in, till skillnad från astma då barnet har svårt att andas ut. Vid varje inandning blir det ett mycket tydligt ljud, man ”drar” på inandningen. Barnet får också en karaktäristisk skällande hosta.

Öroninflammation hos barn – symptom och 6 frågor till barnläkaren

Försök vara lugn om barnet drabbas

Vad händer när man får krupp?

– Det är en virusinfektion som orsakar en svullnad så att det blir trångt i halsen, i området vid stämbanden.

Vad ska man göra när det händer?

– Det allra viktigaste, men också svåraste, är att man är lugn som förälder. Om man blir nervös blir barnet också uppspelt och får ännu svårare att andas. Om det är kallt ute kan man vira en filt runt barnet och gå ut. Kylig luft gör att svullnaden minskar och det blir lättare att andas. Man kan också andas in fuktig luft, genom att till exempel sitta i badrummet och spola varmt vatten i duschen.

Är det okej att ringa ambulansen om man blir rädd?

– Det är vanligare att man ringer ambulans första gången man är med om att ens barn får krupp. Sedan vet man lite mer vad man ska göra och att det går över.

Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag

Krupp är inte livsfarligt

Vilken medicin ska man ha hemma?

– Det viktigaste är att man har en riktigt bra hostmedicin som man kan få utskriven. Annars finns det två sätt att behandla krupp. Om man har ett barn som får återkommande anfall kan man få kortisontabletter utskrivna, som minskar svullnaden. Man kan även få komma in till en mottagning och få adrenalin att inandas, men det kan man inte ha hemma.

Stämmer det att krupp inte är livsfarligt?

– Ja, det skulle jag säga, krupp kan bli allvarligt men det är extremt ovanligt.

OM det skulle bli så allvarligt, stämmer det att man kan ge konstgjord andning då, och att man alltså inte behöver vara orolig att barnet ska dö?

– Ja, men jag har aldrig mött någon som haft så allvarlig krupp.

Varför är det så att kruppanfall alltid inträffar ett par timmar efter att barnen somnat?

– På dagen kan man harkla bort slem, medan man är mer oskyddad när man sover. Svullnaden ökar också i området när man ligger ner.

Krupp smittar inte

I vilken ålder är det vanligast?

– Från 2 år och upp till skolåldern. Den äldsta jag träffat var 12 år, så det förekommer även högre upp i åldrar, även om det är ovanligt.

Smittar krupp?

– Nej, inte mer än att det är vanliga förkylningsvirus som orsakar kruppen. Man kan säga att vissa barn har den egenheten att de lättare får den här svullnaden av vanliga förkylningar.

Är krupp ärftligt?

– Om någon av föräldrarna hade krupp som barn är det vanligare att barnen får det.

När kan man gå tillbaka till förskolan efter krupp?

– När barnet inte har feber och allmäntillståndet är bra!

Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!