Nya siffror: Så mycket dyrare är det att ha barn – ålder för ålder
Inflationen har slagit hårt mot svenska barnfamiljer. På två år har kostnaden för ett barn ökat med 300 000, enligt siffror som Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll tagit fram för mama.
– Nödvändiga levnadskostnader står för ungefär hälften av alla kostnader. Det gör att man blir väldigt utsatt som förälder, det kan vara svårt att hitta så mycket man KAN dra ner på.
För två år sedan skrev vi på mama om Swedbanks årliga analys, där de räknat ut att den totala kostnaden för att ha barn landade på strax över 1,2 miljoner från att barnet föds fram till dess 19-årsdag. I beräkningen ingick de mest nödvändiga kostnaderna som till exempel mat, kläder, fritidsaktiviteter, månadspeng, presenter, utrustning för barnet, kostnad för större boende, barnomsorg och föräldraledighet – men det var även justerat för barnbidraget som inkomst.
När Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, nu gör motsvarande analys två år senare har det minst sagt hänt en hel del.
– Nettokostnaden har ökat med ungefär 300 000 kronor, säger Madelén Falkenhäll och fortsätter:
– Många av de här kostnaderna som en barnfamilj har är kopplade till konsumtion som påverkas av inflationen. Nödvändiga levnadskostnader står för ungefär hälften av alla kostnader. Det gör att man blir väldigt utsatt som förälder, det kan vara svårt att hitta så mycket man KAN dra ner på.
Siffrorna från Swedbank inkluderar nödvändiga levnadskostnader, utrustning, fritidsaktiviteter, presenter till barnen, presenter till kompisar, klassresor, vecko/månadspeng, barnomsorg, merkostnad för en större lägenhet, inkomstbortfall vid föräldraledighet och VAB. Inkluderar inte kostnad för bil, semesterresor, mm. Barnbidrag är inkluderat.
”Barnbidraget har inte ökat på fem år”
De första åren med ett litet barn påverkas familjens ekonomi framför allt av inkomstbortfall i form av föräldraledighet. Men även av många inköp som behöver göras. Under vissa år är barnomsorg en stor kostnad. Kostnaden för fritidsaktiviteter är en post som ökar med ålder.
Barnbidraget väger upp för en del kostnader. Det höjdes 2018 men har inte höjts något sedan dess, trots att utgifterna ökat. Det innebär att det täcker mindre av kostnaderna runt barnet idag.
– Barnbidraget har inte ökat på fem år och inkomsterna har inte heller ökat i samma utsträckning som inflationen, säger Madelén och ger ett exempel:
– Idag täcker barnbidraget 28 procent av de nödvändiga utgifterna för en tioåring och 2021 var det 34 procent. Eftersom barnbidraget inte följer någon uppräkning så minskar värdet i takt med inflationen.
Vilka utgifter kan man påverka?
– Det är svårt då många saker är nödvändiga. Men man kan säkert skära lite överallt. Just när man ska bilda familj får man tänka att allt inte behöver vara nytt, det kanske går att handla begagnat eller låna av vänner.
Ekonomens råd: Så planerar du för en jämställd ekonomi
Vilka är dina bästa tips för att klara ekonomin under småbarnsåren i det här ansträngda läget?
– Om du står inför att du ska bilda familj kan det vara klokt att spara ihop lite pengar innan om det går. De första åren när man är föräldraledig så är det många kostnader i kombination med mindre inkomster. Då kommer du en bra bit på väg.
– Sedan: Gör en budget. Kalkylera med vab, inkomstbortfall och sådant som påverkar ekonomin under småbarnsåren. Du kanske till och med ska testa att leva en period under en lägre budget, det brukar vara ett effektivt sätt att hitta kostnadstjuvar. Planera dina inköp och prata ihop er i familjen vad ni vill lägga era pengar på. Är ni flera i hushållet och en tar mer ansvar i form av föräldraledighet, vad och deltidjobb så är det viktigt att planera för det för att få en jämställd ekonomi.
Hur kan man göra det?
– Det enkla är väl inkomsten här och nu där man kan justera att den som tjänar mer betalar mer. Men man behöver också tänka på ekonomin på lång sikt, det som händer under småbarnsåren kommer påverka pensionen. Det här måste man kompensera för, till exempel sätta av i sparande. Här gäller det att prata ihop er och planera.
Ministerns besked: Så blir barnbidraget
När mamas chefredaktör Emelie Lindblom Dalén träffade äldre- och socialföräkringsministern Anna Tenje (M) i mars ställde hon frågan om de planerar att höja barnbidraget.
– Det är ingenting som ligger på bordet just nu, men vi utesluter ingenting, utan följer den här utvecklingen mycket, mycket noga. Vi stänger inga dörrar. Och så får vi helt enkelt återkomma till det här i vårens budget eller i budgeten för 2024. Man ska aldrig säga aldrig.
SÅ MYCKET KOSTAR DET ATT HA BARN - ÅLDER FÖR ÅLDER
Ålder – Nettokostnad
0 132 000
1 69 000
2 70 000
3 65 000
4 67 000
5 69 000
6 65 000
7 75 000
8 75 000
9 75 000
10 77 000
11 73 000
12 75 000
13 76 000
14 79 000
15 88 000
16 100 000
17 101 000
18 103 000
Summa: 1 534 000
Siffrorna från Swedbank inkluderar nödvändiga levnadskostnader, utrustning, fritidsaktiviteter, presenter till barnen, presenter till kompisar, klassresor, vecko/månadspeng, barnomsorg, merkostnad för en större lägenhet, inkomstbortfall vid föräldraledighet och VAB. Inkluderar inte kostnad för bil, semesterresor, mm. Barnbidrag är inkluderat.
Fotnot: Beräkningarna är typexempel och kostnader kan skilja mellan hushåll.
MAMA BEVAKAR DEN EKONOMISKA KRISEN
Barnfamiljer är den grupp som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen.
Under våren bevakar vi hur mammor och barn påverkas.
Vi skriver om allt från prisökningarna på blöjor till att tipsa om smarta sätt att spara pengar och energi.
Vi frågar makthavare hur de vill underlätta för oss mammor i dessa tuffa tider, men vi delar också med oss av idéer på billiga utflyktsmål att besöka under semestern.
Har du tips på vad vi borde skriva om, eller vill du dela med dig av din historia? Maila oss på: redaktionen@mama.nu
LÄS MER: Blöjpriserna skenar – expertens råd till familjer
LÄS MER: Kommer barnbidraget höjas? Ministern svarar på läsarnas frågor om ekonomin
LÄS MER: Riksbanken: Barnfamiljer drabbas hårdast av inflationen