Artikeln innehåller annonslänkar

Vi har valt ut fina barncyklar: Trehjulingar, balanscyklar och tvåhjulingar!

Trehjuling, balanscykel eller tvåhjuling – vilken barncykel ska man satsa på?

Är det dags att köpa barncykel? Kanske suktar ditt barn efter sin första trehjuling eller balanscykel, eller är hen redo att börja cykla på två hjul? Vi har valt ut våra favoriter bland trehjulingar, balanscyklar och tvåhjulingar.

Hur vet man om man ska satsa på en trehjuling, balanscykel eller tvåhjuling till sitt barn? Det är egentligen en smaksak och beroende på barnets ålder och motorik. Vi är många som har köpt en trehjuling i 1-årspresent, bara för att inse att barnet inte når ner till tramporna förrän på 3-årsdagen. Samtidigt finns det barn som fattar grejen med balanscykel redan i 2-årsåldern och sedan kan cykla på två hjul innan de är 4. 

”Min bonustös åkte på sin balanscykel hela tiden och vägrade tvåhjulingen med stödhjul. En dag testade vi att ta av stödhjulen och så sprang jag med. Det tog två vändor på gatan, sedan cyklade hon helt själv. Balanscykel gör att de lär sig hitta balansen i farten, medan stödhjul eller pinne ger en falsk trygghet. Med stödhjul hamnar de dessutom ofta rätt snett och lär sig sitta snett på cykeln vilket inte hjälper när stödhjulen ska bort,” tipsar Hanna i vår Facebook-grupp mamapower.

Det är helt enkelt upp till dig som förälder att avgöra vad som passar ditt barn – vi har bara gjort urvalet med ett gäng schyssta åk, samt bett om tips från andra mammor!

Dags för barncykel! Vi har valt ut fina trehjulingar, balanscyklar och tvåhjulingar

Dags för barnets första cykel? Här är mammornas tips!

Trehjulingar – för de minsta

På trehjulingen kan man lasta fripassagerare!

Många barn startar med en trehjuling, ofta för att vi föräldrar har en föreställning om att det är något ett barn ”ska ha”. Samtidigt fyller de ofta en annan funktion än som färdmedel, och är perfekta till att lasta leksaker på och köra runt inomhus (även om det ofta dröjer ett tag innan de når till tramporna, och förstår att ”trampa” inte betyder ”stampa i golvet”). Trehjulingen har dock börjat bli utkonkurrerad av den mer motoriskt utmanande balanscykeln. Men oavsett om den är praktisk eller inte uppskattas alltid en trehjuling av ett litet barn!

”En trehjuling kan barnet cykla runt mer på själv, medan balanscykeln är ett perfekt sätt att få balans och sedan slippa stödhjul på riktig cykel. Samtidigt kan man enkelt ta med balanscykeln så att barnet slipper gå när man promenerar långt till exempel. Springcykeln har varit ovärderlig för oss och trehjulingen är kul hemma,” skriver Susanne i mamapower.

Trehjuling från Mini speeders.

Silvrig trehjuling med skinnsits från Mini speeders. Läs mer och köp här. 

Trehjuling från Nyby.

Röd trehjuling med avlång sits från Nyby. Läs mer och köp här. 

Trehjuling från Pinepeak.

Mörkblå trehjuling från Pinepeak. Läs mer och köp här. 

Trehjuling från Winther.

Svart trehjuling från Winther. Läs mer och köp här.  

Trehjuling från Pinepeak.

Vit trehjuling med rosa detaljer från Pinepeak. Läs mer och köp här. 

Balanscykel/springcykel – för den snabba

En balanscykel, eller springcykel som det också kallas, är perfekt att börja med innan man går över på tvåhjuling. Många barn som blivit hejare på balanscyklar lär sig cykla på två hjul väldigt snabbt, ofta utan såväl stödhjul som pinne. Tänk på att köpa en som passar barnets längd, annars blir det svårt att såväl våga som att få in snitsen.

”Min dotter fick en tvåhjuling med stödhjul och hon var livrädd när vi tog bort dem. Det tog ganska lång tid innan hon hittade balansen och lyckades cykla själv. Sonen däremot fick en balanscykel och när han väl fick en vanlig cykel bara satte han sig och trampade iväg!” /Sandra

Färgglada balanscyklar från Stoy.

Balanscyklar, 10 tum, från Stoy. Läs mer och köp den päronfärgade här och den persikofärgade här. 

Balanscykeln i trä är både fin och snabb.

Balanscykel i trä från Kid’s concept. Läs mer och köp här. 

”Min dotter använde sin balanscykel flitigt från typ 3,5 års ålder till strax efter 4. Efter det cyklade hon utan stödhjul på vanlig cykel. Tack vare att hon lärt sig hitta balansen,” tipsa Ida.

Balanscykel från Pinepeak.

Ljusblå balanscykel, 10 tum, från Pinepeak. Läs mer och köp här. 

Balanscykel från Stiga.

Svart balanscykel, 12 tum, från Stiga. Läs mer och köp här. 

Balanscykel från G-bike.

Metallic-turkos balanscykel från G-bike. Funkar från 2-5 år. Läs mer och köp här. 

Balanscykel från Pinepeak.

Vit balanscykel, 12 tum, från Pinepeak. Läs mer och köp här. 

Tvåhjuling – när det är dags för nästa steg

Dags för barnet att ge sig ut på två hjul? Om hen har kört balanscykel tidigare behövs sällan stödhjul, däremot kan de hjälpa för att få igång trampandet.

”Det som är bra med stödhjul är att de lär sig att pedalera. Vår 2,5 åring kan cykla på balanscykel men kan bara pedalera bakåt på en trehjuling…” skriver Magda i mamapower.

Om man köper en låg tvåhjuling, 12 tum, till sin minsting kan den användas från tidig ålder, eftersom de lätt kan sätta i fötterna och därmed inte blir rädda för att trilla.

Tips! Det är svårare att cykla långsamt än snabbt (även om barnen inte tror på det), så uppmana barnet att ha rejält med fart för att hålla balansen.

Tvåhjuling från Stoy.

Svart tvåhjuling, 12 tum, från Stoy. Läs mer och köp här. 

Tvåhjuling från Stoy.

Cremefärgad tvåhjuling, 12 tum, med tillhörande stödhjul från Stoy. Läs mer och köp här.

Tvåhjuling från Stoy.

Grön tvåhjuling, 14 tum, från Stoy. Läs mer och köp här. 

Tvåhjuling från Volare.

Mintgrön tvåhjuling, 16 tum, med tillhörande stödhjul från Volare. Läs mer och köp här.

Tvåhjuling från Stoy.

Gul tvåhjuling, 16 tum, från Stoy. Läs mer och köp här. 

Tvåhjuling från Pinepeak.

Ljusblå tvåhjuling, 16 tum, med stödhjul från Pinepeak. Läs mer och köp här. 

Du kanske också är sugen på ny vårjacka till ditt barn? mama har valt sina favoriter här!
Eller är det dags att köpa gravid-baddräkt? Här är våra favoriter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!