Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Barnboksklassiker som håller år efter år.

17 klassiska barnböcker som alltid gör succé

Böcker kommer och går, men så finns det de som består. Här är ett litet urval av alla klassiska barnböcker som finns, speciellt de som lämpar sig för högläsning och som både mama och mini har stor behållning av. 

Det finns få saker som får oss på mama-redaktionen så entusiastiska som när det kommer barnböcker på tal. Här nedan tipsar vi om 17 klassiska böcker som alltid gör succé hemma hos oss. Kanske hittar ni någon ny favorit?

BARNBOKSKLASSIKER 0-3 år

1. Max kaka, Barbro Lindgren

1981 kom de allra första Max-böckerna ut, Max nalle, Max bil och Max kaka. Den lilla pojken Max och hans äventyr och upptåg, helt underbart illustrerad av Eva Eriksson, har blivit moderna barnboks-klassiker och kom 2014 ut i ny design. Inget barn (eller förälder) kan motstå Barbro Lindgrens enkla finurligheter!  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Max kaka fyller 30 år i år! Foto: Pressbild

2. Totte städar, Gunilla Wolde

De första böckerna om Totte, Totte städar och Totte bygger, kom ut 1970, och har allt sedan dess varit en pedagogisk, men inte desto mindre underhållande lässtund à la klassiskt 70-tal. Enkelt men detaljrikt illustrerat av författaren, har Totte för alltid en plats i våra hjärtan. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Böckerna om Totte andas sjuttiotal och nostalgi på så många sätt. Foto: Pressbild

3. Halloo Babblarna, Anneli Tisell

Babblarna gick från okända till världskända över en natt, och kan numera titulera sig ultramodern klassiker. För handen upp den småbarnsförälder som inte känner till dessa färgglada och babblande figurer! Halloo Babblarna är den första boken i serien.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Bla bla bla, Babblarna babblar på! Foto: Pressbild

4. Petter och hans fyra getter, Einar Norelius

Här har vi en spännande gammal goding, utgiven för första gången 1951 bjuder den fortfarande på underhållning vid sagostunden. Einar Norelius har skrivit hela boken med rim och med korta texter på varje uppslag. Oemotståndlig säger både mamma och mini! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”I en stuga bodde Petter. Med sin katt och fyra getter Första geten hette Röd. Den åt bara smör och bröd. Andra geten hette Blå. Den var starkare än två. Tredje geten hette Gul. Den var julbock varje jul. Fjärde geten hette Vit. Den var känd för sin aptit.” Foto: Pressbild

5. Historien om någon, Åke Löfgren

Ytterligare en klassiker från 1951, och är något så spännande som en deckare för de allra minsta! Följ den röda tråden och försök lista ut mysteriet tillsammans med din tvååring och läggningen går som en dans! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Någon har gjort något...men vad..? Foto: Pressbild

6. Sagan om den lilla gumman, Elsa Beskow

Sagan om den lilla lilla gumman, med den lilla lilla katten i det lilla lilla huset från, håll i er 1897, är en av de få klassiska böckerna som fortfarande läses av och för barn med samma behållning som förr. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Det var en gång en liten liten gumma... Foto: Pressbild

 

BARNBOKSKLASSIKER 3-6 år

7. Pannkakstårtan, Sven Nordqvist

Som förälder letar man alltid böcker som ger egen behållning, och har du ännu inte upptäckt Pettson & Findus är det dags. Spännande äventyr tillsammans med extremt detaljrika illustrationer gör varje sagostund tillsammans med den finurliga katten och egensinniga gubben till något alldeles extra. Pannkakstårtan är den första i serien. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Varje gång Findus fyller år så bakar Pettson en pannkakstårta. Men mjölet är slut, det är punktering på cykeln, snickarboden är låst, nyckeln är nere i brunnen, metspöt ligger på loftet ovanför snickarboden och stegen ligger i Anderssons kohage.... Pettson har en hel del att lösa innan den där tårtan kan bakas. Foto: Pressbild

8. Mamman och den vilda bebin, Barbro Lindgren

”Det var en gång en mamma som var så snäll och mild. Hon hade fått en bebi som var förskräckligt vild. Allt som var farligt ville bebin göra. På mammans tjat ville han aldrig höra.” Hög igenkänning för en liten treåring (och hens mamma!). Ett måste i bokhyllan hos vilken barnfamilj som helst. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Den vilda bebin vill prova allt som svårt och farligt, till mammans förskräckelse. Foto: Pressbild

9. Stora boken om Pelle Svanslös, Gösta Knutsson

Pelle Svanslös alla äventyr med sitt gäng runt Åsgränd i Uppsala blir aldrig tråkiga. Här finns allt, kärlek, spänning, onda och goda och färgglada härliga illustrationer av de söta katterna. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Gösta Knutsson var student vid Uppsala universitet och engagerad i Stockholms nation och Uppsala studentkår, erfarenheter han använt i sina Pelle Svanslös-böcker. Foto: Pressbild

10. Älskade lilla gris, Ulf Nilsson

Älskade lilla bok, ett måste i bokhyllan! Handlingen kretsar kring den lilla söta griskultingen Pellen som får växa upp hos en familj. Allt är frid och fröjd tills Pellen inte är så liten (och söt) längre... hemska saker händer...men obs, det slutar lyckligt tack och lov! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Barnen älskar lilla Pellen från första stund. Foto: Pressbild

11. Vem ska trösta Knyttet, Tove Jansson

Det är något med böcker på rim, känns skönt att både läsa och lyssna på. ”Vem ska trösta knyttet” är just en sådan. En klassiker från 1960 om ett ensamt litet knytt som träffar på både hemuler och filifjonkor, men han är för blyg för att ge sig tillkänna. Men så hittar han ett meddelande från någon som är ännu skrajsnare än han - då börjar det verkliga äventyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Det var en gång ett litet knytt....” Foto: Pressbild

12. ABC, Lennart Hellsing

Roligt, finurligt och helt oemotståndligt sätt att lära sig alfabetet på. Mamma och pappa har lika kul som barnen när Lennart Hellsings rimmade klassiker tas fram om kvällen! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”Ett alfabet är en finurlig sak som börjar från början och slutar där bak.” Foto: Pressbild

13. Gittan och älgbrorsorna, Pija Lindenbaum

I barnboksgenren sällar sig Pija Lindenbaum till den unika skaran som levererar både finurliga berättelser OCH finurliga illustrationer. Det borde inte finnas någon förälder, och barn för den delen, som inte älskar Pijas böcker helt enkelt. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Det är för tyst i Gittans rum och hon är trött på det. Hon vill ha ett syskon. Ett litet smalt som får plats i docksängen.” Foto: pressbild

14. Boken om Pippi Långstrump, Astrid Lindgren

Det var en gång en liten flicka som var starkast i hela världen... nä, eller hur, Pippi behöver inte direkt någon introduktion. Astrid Lindgrens rödhåriga virvelvind och kompanjonerna Tommy och Annika känner vi alla till, en barnboksklassiker som hör hemma i barnrummet helt enkelt. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”Här kommer Pippi Långstrump...” Foto: Pressbild

 

BARNBOKSKLASSIKER 6-9 år

15. Adjö herr Muffin, Ulf Nilsson

Troligtvis den bästa boken när barnen börjar fundera på döden. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Finstämd berättelse om herr Muffins sista resa innan han hamnar i en liten ask under ett träd i trädgården. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Augustprisvinnare 2002 om hur det kan vara när ett älskat marsvin blir sjukt och dör. Foto: Pressbild

16. Loranga, Masarin och Dartanjang, Barbro Lindgren

I över 50 år har vi läst de absurda historierna om Loranga, Masarin och Dartanjan och än har vi inte fått nog. Den dysfunktionella trion, dementa farfar Dartanjan, egensinniga och bohemiska pappa Loranga och sonen Masarin, som oftast får ta allt ansvar för att deras liv och leverne inte ska sluta i större katastrofer (vilket det gör ändå, även om det alltid löser sig!) ger upphov till glädje, både för den som läser och den som lyssnar. Missa inte detta guldkorn! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

"Ska jag skaffa ett arbete och förstöra mina bästa år? Vem ska då vara hemma och leka med Masarin? Och vem ska lyssna på popmusik om inte jag är hemma...?” Eller hur Loranga! Foto: Pressbild

 

17. Det blåser på månen, Eric Linklater

Högläsning när det är som allra, allra bäst. Spänning, mystik och lagom läskigt när Dina och Dorindas pappa Marjor Rytter beger sig bort på en lång och farlig resa till Bombardiet, och flickorna måste rädda honom. Lyckos den som får tag på boken (kolla på bibblan, antikvariat eller second hand), eller som redan har den i bokhyllan! Tills dess finns den som ljudbok. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Det blåser på månen från 1944, mitt under andra världskriget. Systrarna Dina och Dorinda har en pappa som är ute i kriget och de måste också kämpa mot en ond diktator. Foto: Pressbild